< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - sambata, 22 martie 2008

Cearta pe contractul prenuptial

PSD si PNL s-au intrunit la Vila Lac 1 pentru a pune la cale o alianta, dar au sfarsit discutiile printr-un sir de reprosuri * Desi isi doresc sa conduca impreuna, PNL nu vrea o alianta pe fata cu PSD, de frica electoratului

Delegatiile PSD si PNL, conduse de Mircea Geoana si de premierul Tariceanu, nu au ajuns joi seara la nici o intelegere, intalnirea de la Vila Lac 1 fiind una extrem de incordata, presarata de lupte la baioneta si reprosuri reciproce. PSD a cerut, prin vocea lui Ion Iliescu, constituirea unei platforme anti-Basescu, iar liberalii au spus ca este cel mai bine ca PNL sa mearga pe cont propriu la locale, aliantele cu pesedistii ramanand la latitudinea filialelor din teritoriu. Surse pesediste ne-au precizat ca o serie de lideri vor sa dezgroape securea motiunii de cenzura, la un Comitet Executiv. Pana una-alta, desi oficial dezmint un alt dialog al surzilor, conducerile celor doua partide au hotarat sa se intalneasca si saptamana viitoare. In fond, PSD si PNL s-ar putea intelege, insa oficializarea relatiei ar putea bulversa electoratul fiecaruia dintre ele, au explicat aceleasi surse.

Ofertele PSD, respinse

Surse participante la intalnire ne-au precizat ca liberalii au refuzat pe rand toate ofertele etalate de Geoana: sustinere reciproca a candidatilor in turul doi al alegerilor locale, parafarea unui pact de nonagresiune, conturarea unui platforme comune sau a unei strategii electorale. "Ati adus mari prejudicii de imagine PNL! Ati vrut uninominal la Consiliile Judetene si ati facut tam-tam ca liberalii nu vor. Acum, o sa castigati sefia la majoritatea Consiliilor. Ne momiti cu sprijin in turul doi ca sa castigati si primariile pe spatele nostru", au tunat liberalii. De partea cealalta a baricadei, concluzia a fost seaca: "Ne-am pierdut timpul degeaba cu liberalii!".

Platforma anti-Basescu

De-a lungul discutiilor, liderii PSD au militat pentru gasirea unei formule post-electorale, invocand "modelul german" de coabitare a dreptei cu stanga. Propunerea a starnit certuri aprinse, cand pesedistii au infierat cota unica de impozitare si politica privatizarilor sustinuta de Guvern. "Economia liberala merge", a spus senin Tariceanu, potrivit surselor citate, fapt care i-a enervat la culme pe reprezentantii PSD. "Dincolo de deosebirile flagrante, putem gasi o formula de conlucrare. O platforma antidot impotriva lui Basescu", a fost de parere si Ion Iliescu, potrivit acelorasi surse. "Ce platforma comuna? Cu ce idei comune? Tocmai ideile ne despart", au raspuns liberalii.

Vanghelie? Exclus!

In ceea ce priveste o eventuala sustinere reciproca a candidatilor in turul doi al alegerilor, liberalii au explicat ca PNL nu are cum sa-l sustina pe pesedistul Marian Vanghelie la Primaria Bucurestilor. "Macar daca il nominalizati pe Sorin Oprescu. Atunci era o alta mancare de peste, un om cu un discurs pertinent, cu o conduita. Oprescu putea fi votat si de liberali, de oameni de dreapta", au spus liberalii. Pesedistii s-au aprins din nou, suparati ca liberalii isi permit sa analizeze bucataria interna a partidului.

"Nu" oficializarii

Negociatorii PSD, Viorel Hrebenciuc si Adrian Nastase, au cerut in repetate randuri incheierea unei intelegeri clare, pre sau post electorala, intre cele doua partide. "Vrem ceva palpabil", au perorat pesedistii, potrivit surselor citate. Solicitarea a turnat gaz pe foc, liderii PNL catalogand aceasta varianta drept una "sinucigasa".

Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a explicat ca o oficializare a relatiilor PNL-PSD ar da apa la moara discursului presedintelui Traian Basescu si ar propulsa PD-L in sondajele de opinie. "Oficializarea ar aduce grave prejudicii de imagine PNL. Ce vreti? Sa se spuna ca am tradat liberalismul si sa ne plece oamenii dupa Stolojan?", a izbucnit Orban. In ultima parte a intalnirii, atat Hrebencic, cat si Nastase au lasa-o mai moale cu oficializarea unui mariaj, dar liberalii si social-democratii nu au reusit sa se inteleaga la nici un capitol de negociere.

Miza Curtii de Conturi

Cearta cu pesedistii i-a facut pe liberali sa aduca vorba si despre Curtea de Conturi, o lege de reglementare a acesteia fiind blocata la Senat. "Vreti sa va tineti oamenii la Curtea de Conturi, de aceea a blocat Vacaroiu legea la Senat. Vreti sau nu, aveti nevoie de colaborare parlamentara cu PNL", au avertizat liberalii. Mentionam ca, din cauza vidului legislativ, Camera Deputatilor a prelungit mandatul membrilor Curtii de Conturi cu inca o

luna.

Alianta se naste in teritoriu

Surse din PSD ne-au declarat ca esecul intalnirii de la nivel central cu liberalii nu impiedica colaborarea dintre cele doua partide, pe plan local. Conform acestora, in teritoriu, cele doua partide au inceput sa negocieze intens sustinerea pentru turul doi al localelor.

"Ii doare in cot pe cei din tara de ideologie si orgoliile care se intalnesc la centru. Acolo, calculele sunt mult mai pragmatice si totul depinde de felul in care PNL si PSD se pot ajuta pentru a obtine functii in administratia locala", ne-a declarat un vicepresedinte PSD. El a sustinut ca a primit semnale de la colegii sai din tara, care spun ca nu au probleme in a colabora cu liberalii. "PD-L este vazut in multe zone ca principalul nostru dusman, iar oamenii sunt dispusi sa faca orice compromis pentru a impiedica ca acestia sa puna mana pe tot", a sustinut un alt lider social-democrat. Conform acestuia, alianta de la Botosani dintre cele doua partide va fi urmata in scurt timp de anuntarea altor intelegeri incheiate in plan local. "Mesajul filialelor sper sa fie inteles si in Capitala. Stim ca liberalii se codesc sa spuna ca au nevoie de noi, dar i-am tinut in spate doi ani de zile", a comentat un membru al BPN. Surse din partid ne-au declarat ca PSD vizeaza sa castige aproape 15 presedintii de Consilii si ca este nevoie de sprijinul liberalilor pentru ca acest lucru sa devina realitate.

Esec confirmat

Presedintele PSD Mircea Geoana a recunoscut intalnirea avuta cu liberalii la Vila Lac 1, dar a precizat ca ea nu a dus la nici un rezultat. Premierul Tariceanu a reactionat in aceeasi nota, spunand ca nu s-a putut ajunge la o concluzie.

Liderul social democrat a explicat ca viziunile diferite dintre PNL si PSD in privinta duratei ciclului politic actual au stat la baza esecului intalnirii. El a spus ca si-a dorit ca prin acest gen de intalniri avute cu liberalii, PSD sa ajute la identificarea solutiilor de deblocare a situatiei politice. Mircea Geoana s-a aratat extrem de nemultumit de raspunsul primit de la liberali si a declarat ca nu crede ca astfel de intalniri vor mai avea loc prea curand. La randul sau, premierul Tariceanu a confirmat dialogul pe care l-a avut cu pesedistii. "Am discutat multe subiecte, dar nu am prea ajuns la o concluzie in evaluarea pe care am facut-o si unii, si altii", a explicat liderul PNL. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu (foto) a spus ca liberalii si social-democratii au negociat acordarea unui sprijin in turul doi al alegerilor locale pentru candidatul cel mai bine plasat. "Este nevoie de o solutie clara si transparenta, dar discutiile au fost unele tensionate", a sustinut si presedintele Consiliului National, Adrian Nastase.

El a spus ca s-a luat in calcul o alianta pre-electorala intre PSD si PNL, dar si organizarea de anticipate. "Este importanta si chimia locala, care poate determina deciziile luate", a spus fostul premier. Nastase a precizat ca seria intrevederilor dintre liberali si pesedisti nu a s-a incheiat.

Pagina realizata de Razvan GHEORGHE si Cristian ANDREI

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=234955&data=2008-03-22