< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - miercuri, 19 martie 2008

Basescu nu merge pe Insula Serpilor

Dezinformarea ucraineana continua la adresa Romaniei. Guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, a anuntat la inceputul saptamanii ca presedintii roman si ucrainean vor vizita Insula Serpilor la jumatatea lunii iunie, planurile vizitei fiind confirmate in proportie de 99,9 la suta, informeaza Mediafax.

Anuntul ucrainean a fost infirmat ieri de purtatorul de cuvant al sefului statului, Valeriu Turcan. Acesta a declarat pentru Mediafax ca presedintele Basescu nu are programata, in acest moment, o vizita in Insula Serpilor. "Presedintele nu are in acest moment programata o astfel de vizita", a spus Turcan.

Nikolai Serdiuk a adaugat, in cursul sedintei de luni a administratiei regiunii Odesa, ca obiectivul autoritatilor locale este, in prezent, pregatirea corespunzatoare pentru vizita celor doi presedinti. La 16 septembrie 2004, Romania a sesizat instanta de la Haga cu o cerere de initiere a procedurilor in vederea solutionarii problematicii delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra. Ultima oara cand un oficial roman a calcat pe insula a fost la 23 mai 1948 cand agentul sovietic Eduard Mezincescu "a predat" insula printr-un proces verbal partii URSS reprezentate de N.P. Sutov. A doua cedare rusinoasa a insulei si a altor teritorii istorice romanesti a fost consacrata prin "Tratatul de prietenie" romano-ucrainean din 1997. (G.D.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=234791&data=2008-03-19