< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - marti, 18 martie 2008

Seful statului ataca "Jurnalul National"

Basescu reproseaza ziarului ca publica date distorsionate

Presedintele a tinut sa raspunda, printr-un comunicat, de presa, unui articol aparut ieri in "Jurnalul National", pentru ca a constatat ca acest ziar, "parte a trustului Intact, apartinand familiei Voiculescu continua politica de denigrare zilnica a presedintelui".

"Constatand abdicarea de la principiile jurnalismului exercitat cu buna credinta, presedintele Romaniei considera ca informatiile fara acoperire in fapte sau datele distorsionate constituie doar un instrument de propaganda si nu raspund nevoii de informare a publicului", se arata in comunicatul Presedintiei. In acesta se aminteste ca subiectele tratate vineri, 14 martie 2008, si luni, 17 martie 2008, "referitoare la creditele angajate de domnul Mircea Basescu si, respectiv, apartamentul din strada Mihaileanu au mai fost abordate de Jurnalul National, iar, la acel moment, seful statului a clarificat faptele". Presedintia face trimitere la un comunicat din februarie 2006, in care Traian Basescu admite ca fratele sau a luat un credit de la Banca Agricola, banii fiind din fonduri BERD si ai Bancii Mondiale pe programe de dezvoltare de intreprinderi mici si mijlocii. "Fratele meu este titularul creditului", declara Basescu, in 2006. Seful statului sublinia atunci ca Mircea Basescu si-a platit creditul de 158.000 de dolari si solicita Bancii Raiffeisen, care a preluat Banca Agricola, o adresa in care sa se confirme plata obligatiilor pe care le-a avut. Cat despre informatiile privind apartamentul din strada Mihaileanu, Presedintia invoca rezolutia Parchetului General din 2005, care a fost comunicata public.

Replica zilnica la "toate mizeriile"

Presedintele a acuzat vineri, la intoarcerea de la Bruxelles, trusturile de presa de atacuri la adresa sa si a membrilor familiei sale si a promis ca va replica la "toate mizeriile" care ii vor viza familia. El a folosit ca pretext un articol aparut in "Jurnalul National", in care era acuzat ca printr-o ordonanta de urgenta si-a sters o datorie pe care o avea la o banca. Basescu a tinut sa sublinieze ca ziarul apartine "trustului lui Felix Motanul, dovedit turnator". Acuzatiile presedintelui au vizat, insa, nu doar trustul de presa detinut de Dan Voiculescu, ci si pe cele detinute de Sorin Ovidiu Vantu si Adrian Sarbu, precum si postul public de televiziune. "Stiu care este furia sistemului mafiot zdruncinat. Stiu ca nu numai trustul lui Felix are ziaristi si analisti tonomate in euro, si trustul lui Voiculescu este la fel, Televiziunea Romana se apropie si ea, ca si-a recrutat niste buni recitatori. Nu se lasa mai prejos nici Sarbu in ultima vreme si vad ca si l-a revitalizat pe defunctul Calinescu, lucrurile merg inainte", a spus vineri Basescu.

Protest MediaSind

Uniunea Sindicala MediaSind protesteaza fata de declaratiile facute vineri de presedintele Traian Basescu, considerand ca insultele aduse unor jurnalisti "culpabilizeaza in mod grav intreaga breasla". MediaSind ii solicita sefului statului "sa renunte la aceasta atitudine dusmanoasa impotriva mass-media, deoarece singurul caine de paza al democratiei a fost si va ramane presa, indiferent de orice atacuri venite din partea vremelnicilor politicieni", se arata intr-un comunicat de presa. "Consideram ca asemenea atitudini creeaza un precedent periculos, mai ales ca ele vin din partea sefului statului, si dau un exemplu negativ tuturor persoanelor care trateaza presa ca pe inamicul public numarul unu al societatii (...)", se mai precizeaza in comunicat. (A.H.)

Anca HRIBAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=234736&data=2008-03-18