< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - luni, 10 martie 2008

Serbia in deriva

Belgradul se pregateste de anticipate in timp ce Moscova da semne ca s-ar putea razgandi in privinta recunoasterii provinciei Kosovo

Tensiunile acumulate in cadrul coalitiei aflate la guvernare in Serbia in urma recentei declaratii unilaterale de independenta a Kosovo au rabufnit la finalul saptamanii trecute, seful Executivului de la Belgrad, Voislav Kostunita (foto dreapta), anuntand, sambata, scurt-circuitarea Cabinetului sau. Electoratul sarb este asteptat, astfel, la urne, in mai, pentru a decide, intr-un scrutin legislativ anticipat, daca Serbia va continua sau nu dialogul cu UE care s-a grabit, in mare parte, sa recunoasca independenta provinciei. Intr-un gest cel putin neasteptat pentru Belgrad, Moscova aliata a inceput sa dea semne cum ca s-ar putea alatura celor 20 si mai bine de capitale care discuta, in prezent, cu Pristina, de la egal la egal.

Premierul sarb, Voislav Kostunita a anuntat sambata incapacitarea Cabinetului sau si a cerut convocarea de alegeri anticipate, dupa ce o rezolutie care privea atitudinea Guvernului fata de UE nu a fost admisa de majoritatea membrilor coalitiei. "Un Guvern care nu are de o strategie comuna nu poate functiona. Acesta este sfarsitul Executivului, trebuie sa oferim mandatul poporului", a declarat Kostunita in cadrul unei conferinte de presa sustinute, sambata, la Belgrad. "Toate partidele vor ca Serbia sa se alature UE, insa intrebarea este cum - cu sau fara Kosovo?", a mai spus seful Executivului sarb. Seful statului sarb, Boris Tadici, a acceptat solicitarea de a convoca alegeri anticipate, Executivul fiind asteptat sa se reuneasca, astazi, pentru a discuta dizolvarea Parlamentului si organizarea scrutinului ce va avea loc cel mai probabil pe 11 mai.

Surpriza de la Rasarit

Tot sambata, presedintele Vladimir Putin a declarat, dupa o intalnire cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, ca Rusia ar putea recunoaste independenta Kosovo.

"Aceasta varianta exista, dar depinde de legislatia internationala", a precizat liderul de la Kremlin, citat de RIA Novosti, adaugand ca stabilirea unui dialog intre Moscova si Pristina s-ar putea produce "cu consimtamantul tuturor partilor, in acest caz Serbia". "Daca se va ajunge la un astfel de compromis, vom fi de acord cu el", a mai spus Putin. (A.M.L.)

"Precedentul Kosovo" in TIME

Rusia profita de "precedentul Kosovo" pentru a-si readuce in sfera de influenta fostii sateliti sovietici confruntati, acum, cu tendinte separatiste, indepartandu-i de Occident, noteaza revista americana Time in editia din luna martie.

"Consolidarea legaturilor cu Serbia", prin semnarea acordului de realizare a gazoductului South Stream si preluarea pachetului majoritar a celei mai importante companii petroliere locale, "atinge doua scopuri strategice ale Rusiei: preluarea controlului asupra resurselor energetice nationale ale statelor europene, respectiv prevenirea atragerii aliatilor de odinioara ai Uniunii Sovietice in randurile Occidentului", scrie publicatia citata, facand aluzie la punctele nevralgice din Republica Moldova (Transnitria), Georgia (Abhazia si Osetia de Sud) si Azerbaidjan (Nagorno-Karabakh). (A.M.L.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=234333&data=2008-03-10