< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - joi, 6 martie 2008

PRM si PC au contestat uninominalul la Curtea Constitutionala

Cu sprijinul Partidului Conservator, PRM a contestat joi la Curtea Constitutionala (CCR) Legea votului uninominal, adoptata marti de Parlament. Din tabara PC, doar George Copos nu a semnat sesizarea initiata de PRM. In schimb, s-a alaturat demersului PRM - PC, senatorul independent Claudiu Tanasescu (ex PRM), dupa cum a anuntat deputatul Lucian Bolcas, citat de NewsIn.

Pentru a ataca o lege la CCR este nevoie de semnaturile a cel putin 50 de deputati sau 25 de senatori, iar PRM a reusit sa stranga semnaturile a 30 de senatori.

"Suntem in termen, in grafic, in conformitate cu legea si veti vedea ca distinsii membri ai CCR ne vor da noua dreptate. Ei nu pot sa certifice si sa valideze o lege care incalca mai multe texte ale Constitutiei", a spus liberul PRM Corneliu Vadim Tudor.

"Tribunul" a reiterat nemultumirile sale legate de Legea votului uninominal, care instituie un sistem de vot uninominal pentru alegerea deputatilor, senatorilor si a presedintilor de Consilii Judetene. "Reprezentantii partidelor minoritatilor se pot inscrie in toate colegiile electorale, Marko Bela se poate inscrie in toate colegiile, dar Gheorghe Funar nu se poate inscrie decat la Cluj sau la Bucuresti. Nu e corect asa ceva pentru ca Marko Bela recolteaza voturi din toata tara", a exemplificat liderul peremist.

La momentul votului din Parlament, reprezentantii PRM au votat imporiva legii, pe motiv ca s-au "saturat sa intre in Parlament mafioti, hoti, pungasi sau parlamentari cumparati de acesti mafioti" si au anuntat inca de pe atunci ca vor contesta legea la Curtea Constitutionala.

PSD califica drept "disperat" demersul PRM

Odata demersurile concretizate, PSD a taxat initiativa PRM: "Avem de-a face cu o incercare disperata" de a schimba istoria, din partea unor partide mici care isi fac probleme ca nu vor mai intra in Parlament, a apreciat joi presedintele PSD, Mircea Geoana, conform Ziare.com.

"Din punct de vedere al demersului, eu sunt convins ca acest lucru va fi vazut extrem de prost de catre electorat", a aratat Geoana.

El a recunoscut ca votul uninominal nu este un "panaceu universal" si a explicat ca va fi nevoie de multi ani pentru ca reforma clasei politice sa fie finalizata, dar a precizat ca legea adoptata de Camera Deputatilor este "un pas inainte".

"Daca CCR va avea obiectiuni cu privire la aceasta lege avem obligatia sa le amendam in consecinta", a mai spus Mircea Geoana.

Intrebat daca atacarea la CCR a legii risca sa duca la amanarea alegerii uninominale a presedintilor de Consilii Judetene pentru 2012, Geoana a spus ca "este posibil sa fie un risc".

A.V.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=4246&data=2008-03-06