< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - joi, 6 martie 2008

Dmitri Medvedev catre Occident: "Va vom cumpara"

Daca Nikita Hrusciov, liderul Uniunii Sovietice din 1956, a spus lumii occidentale: "Va vom ingropa", presedintele nou ales al Rusiei, Dmitri Medvedev, propune o solutie imbunatatita: "Va vom cumpara", scrie "Financial Times". Pericolul ca Occidentul, sa fie "cumparat" de rusi a fost deja sesizat de vestici. Edward Lucas, autorul recent publicatei carti "Noul Razboi Rece", noteaza de exemplu ca principala arma a rusilor "consta in cea mai mare slabiciune a noastra: banii". Rezervele financiare ale Rusiei sunt, intr-adevar, uriase, noteaza "Financial Times". Ele se ridica la 464 de miliarde de dolari, aflandu-se pe locul trei in lume.

Intr-un discurs tinut anul acesta, Medvedev a cerut afacerilor ruse sa intreaca China si sa porneasca intr-o aventura a achizitiilor la nivel global, pentru a obtine noi tehnologii si noi piete. "Aceasta este o sarcina foarte importanta", a insistat el. Gazprom, monopolul de stat din domeniul gazelor naturale pe care il prezideaza Medvedev, doreste sa faca achizitii in Europa Occidentala. Unii occidentali considera, insa, ca bancile rusesti ar putea fi la fel de amenintatoare ca si tancurile rusesti. Edward Lucas, autorul recent publicatei carti "Noul Razboi Rece", scrie: "avem de-a face cu oameni care doresc sa ne faca rau, sa ne frustreze si sa ne slabeasca puterile. Principala lor arma consta in cea mai mare slabiciune a noastra: banii. Asa cum am fost ingrijorati in legatura cu puterea sovietica din timpul razboiului, acum trebuie sa ne temem de zecile de miliarde de dolari din banci".

Aceste afirmatii, noteaza "Financial Times", au darul de a ridica doua importante intrebari. Prima: doreste Rusia cu adevarat sa "ne faca rau"? In al doilea rand, ar face-o cu adevarat, chiar daca ar dori-o? Raspunsurile la ambele intrebari, sustine publicatia citata, sunt mai incurajatoare decat ar dori cei care vestesc un nou Razboi Rece. Interesele rusesti sunt prea indeaproape legate de cele ale Occidentului pentru a putea exista o politica directa de confruntare, in special in ceea ce priveste afacerile si comertul. Principalul instrument al puterii de la Kremlin consta in rezervele de petrol si gaz, iar o amenintare cu sistarea furnizarii de energie in mijlocul iernii ar schimba, cu siguranta, sensul expresiei "razboi rece". Moscova este insa constienta de faptul ca daca ar incerca vreodata sa manipuleze Europa de Vest intrerupand livrarea de energie, si-ar pierde pentru totdeauna reputatia de furnizor de incredere. Iar Kremlinul isi poate folosi cu adevarat bogatia resurselor, doar daca isi vinde gazul si petrolul.

In plus, legaturile stranse dintre politica si afaceri din Rusia moderna presupun ca cei mai puternici oameni ai tarii sa aiba o implicare directa in mentinerea prosperitatii Europei Occidentale. Acesti oameni de vaza au relatii de afaceri pe care trebuie sa le pastreze, investitii pe care sa le protejeze, domenii in sudul Frantei si copii in scolile britanice. Pentru investitorii rusi, sa cumpere, bucata cu bucata, parti din economia europeana si apoi sa provoace in mod voit un conflict cu UE ar fi un gest autodistructiv.

Pe de alta parte, noteaza "Financial Times", nu exista nici o indoiala ca marea "companie" Rusia Inc. exista. Traseul carierei lui Medvedev, de la Gazprom la presedintia tarii, reprezinta o dovada perfecta a acestui lucru. Desi amestecarea afacerilor cu guvernarea nu este neaparat negativa pentru restul lumii, nationalismul Kremlinului reprezinta un adevarat motiv de ingrijorare. Oamenii de afaceri cu interese internationale, insa, nu isi pot permite sa fie nationalisti.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=4235&data=2008-03-06