< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - miercuri, 5 martie 2008

Adio, paradisuri fiscale!

Uniunea Europeana a declarat razboi paradisurilor fiscale din Liechtenstein, Elvetia, Monaco si Andorra. Pierderea a miliarde de euro din taxe a determinat cel mai important comandament al UE pe probleme de economie si finante sa ajunga la o strategie care sa tina sub control evaziunea fiscala din ''raiurile fara taxe'', comenteaza The Independent.

Ministrul german de Finante sustine ca evaziunea costa Germania circa 30 de miliarde de euro, in fiecare an. Marea Britanie pierde o suma similara, iar UE este vaduvita, in total, de 100 de miliarde de euro anual din taxe neplatite.

Comisia Europeana, la cererea statelor UE, va face ''cat mai repede posibil o evaluare a directivei in materie din 2005, care este considerata insuficienta'', a declarat presei comisarul european pentru impozitare si uniune vamala, Laszlo Kovacs. Apoi, va face ''propuneri legislative concrete pentru a o amenda'', a adaugat Kovacs, la Bruxelles, la sfarsitul unei reuniuni a ministrilor europeni de finante.

Acest raport de etapa, care era prevazut initial pentru toamna acestui an, trebuie sa fie prezentat ''cel mai tarziu in mai'', chiar daca va fi doar un raport oral, potrivit unor surse diplomatice. Calendarul a fost accelerat la cererea Germaniei, dupa divulgarea cazurilor de evaziune fiscala via Liechtenstein si in contextul relansarii dezbaterii privind impunitatea paradisului fiscal si pastrarea secretului bancar in anumite tari.

Expertii in taxe raman totusi sceptici in legatura cu perspectivele acestei noi ofensive, noteaza The Independent. Insulele Cayman, un teritoriu britanic de peste mari, cu o populatie compusa in majoritate din comercianti de suveniruri si pescari, este gazda unor offshore-uri in valoare de 1,4 trilioane de euro. Nauru, un micro-stat din Pacific, a vazut circa 70 de miliarde de euro, bani rusesti, intorcandu-se in ultimii cativa ani, din motive usor de banuit.

Directiva adoptata in 2005, dupa 14 ani de discutii intense, se dovedeste a fi prea limitata. Reglementarea prevede schimbul de informatii intre state, in privinta veniturilor din depozitele bancare obtinute de nerezidenti. Insa statele comunitare care practica secretul bancar, respectiv Belgia, Luxemburg si Austria, precum si paradisuri fiscale din afara UE, precum Elvetia, Saint-Marin, Monaco, Andora, Liechtenstein si alte teritorii asociate, au obtinut dreptul sa nu fie supuse directivei.

Aceste tari se multumesc sa impoziteze dobanzile obtinute de nerezidenti la depozitele bancare si sa transfere 75% din suma obtinuta in tarile de origine, dar marimea acestor sume nu poate fi controlata. In plus, directiva are lacune, intrucat nu include toate produsele de economisire, fiind excluse, spre exemplu, dividendele din actiuni, si se limiteaza la plasamentele persoanelor fizice.

A. Enculescu

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=4196&data=2008-03-05