< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - marti, 4 martie 2008

SUA acuza China de spionaj informatic

Pentagonul se plange de tendintele militariste crescande ale Beijingului iar Tokio acuza China de lipsa de transparenta

Armata chineza continua sa isi mareasca cheltuielile in cadrul tentativelor de a "sparge" sistemele informatice ale SUA. De asemenea, China si-a marit bugetul alocat inzestrarii marinei si investeste in tehnologia rachetelor nucleare intercontinentale, precum si in arme menite sa distruga sateliti, potrivit ultimului raport al SUA referitor la puterea militara a Chinei.

Raportul anual prezentat de Pentagon in Congres spune ca armata chineza a cheltuit in 2007 o suma cuprinsa intre 97 - 139 miliarde de dolari, dar nu se stie exact pe ce anume. In comparatie cu armata SUA care a solicitat un buget de 481.4 miliarde de dolari, suma aceasta nu include cereri de razboi. Un oficial de la Pentagon a declarat ca o mare parte din cheltuielile Chinei sunt alocate produselor electronice de inalta clasa, pentru ca in 2007 au fost numeroase "intruziuni" in sistemul informatic al armatei americane, de unde au fost "preluate" informatii.

Informatiile preluate nu a fost clasificate, insa oficialul de la Pentagon a declarat ca acest lucru prezinta un motiv de ingrijorare, deoarece demontreaza ca chinezi au oamenii bine pregatiti care pot lansa un atac asupra sistemului informatic american.

Vara trecuta un cyber atac asupra computerelor de la Departamentul de Aparare a cauzat caderea retelei de email blochand activitatea timp de o saptamana. Pentagonul nu a dezvaluit cine a fost autorul acelui atac. Insa banuielile s-au indreptat asupra gruparii "Peoples Liberation Army".

China investeste, de asemenea, in imbunatatirea sistemului balistic nuclear intercontinental si proiectile antisatelit, informeaza raportul. SUA si-au exprimat ingrijorarea anul trecut fata de bomba antisatelit chineza care a distrus un satelit si s-au imprastiat pe orbita bucati din acesta.

SUA sunt ingrijorate de asemenea si de rapiditatea cu care China isi imbunataseste flota maritima prin achizitionarea de nave si submarine. Oficialul de la Pentagon a declarat ca ei vor veni in apararea Taiwanului in cazul in care China ar initia un atac asupra acestuia.

Replica chineza: "Tentativa de ingerinta in afacerile interne ale Chinei"

China a respins marti raportul Pentagonului privind puterea sa militara, apreciind ca este vorba despre "o grava distorsiune a faptelor", informeaza AP si AFP.

"Este o grava distorsiune a faptelor si o tentativa de ingerinta in afacerile interne ale Chinei", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Beijing, Qin Gang.

"Noi nu reprezentam o amenintare pentru alte tari, le cerem Statelor Unite ale Americii sa renunte la mentalitatea lor datand din perioada razboiului rece si sa aiba o intelegere corecta privind China si evolutia ei", a continuat oficialul chinez.

Pe de alta parte, Ministerul Apararii japonez i-a cerut tot marti Chinei sa nu ignore ingrijorarea comunitatii internationale in ceea ce priveste programul sau militar, dupa ce Beijingul a anuntat o crestere a bugetului armatei chineze cu 17,6% in 2008, fata de anul trecut.

"Ministerul Apararii va continua sa actioneze pentru a determina China sa dea dovada de mai multa transparenta, tinand cont de preocuparea comunitatii internationale, in ceea ce priveste puterea sa militara", mentioneaza un comunicat oficial difuzat la Tokio.

Japonia, a carei Constitutie postbelica, adoptata sub supravegherea aliatilor dupa infrangerea sa in cel de-al doilea razboi mondial in 1945, a inclus o "clauza a pacii" (Articolul 9), prin care se renunta la razboi si se interzicea mentinerea unei forte militare, nu dispune decat de o forta de autoaparare si depune intense eforturi pentru ameliorarea relatiilor sale cu China, exprimandu-si cu consecventa preocuparea fata de sporirea cheltuielilor militare ale tarii vecine cu o economie in plina expansiune.

In raportul sau anual privind China, Pentagonul a avertizat luni fata de lipsa de transparenta privind expansiunea militara a Beijingului si modul in care aceasta putere ar putea fi utilizata.

Acest raport subliniaza ca, intre altele, China dezvolta rachete capabile sa loveasca pe mare port-avioane si alte nave.

Madalin NECSUTU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=4141&data=2008-03-04