< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - sambata, 1 martie 2008

Liderul de la Teheran a declarat ca intentioneaza sa consolideze relatiile iraniano-irakiene

Vizita istorica a presedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad, in Irak

In ajunul evenimentului, presedintele american George W Bush l-a pus in garda pe omologul sau iranian afirmand: "Mesajul meu pentru el este: incetati exportul de terorism"

Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, a inceput duminica o vizita istorica de doua zile in Irak, evenimnet fara precedent in istoria contemporana a celor doua state. Liderul de la Teheran a declarat ca scopul vizitei sale il constituie consolidarea relatiilor iraniano-irakiene. Washingtonul il acuza, insa, ca ar intentiona sa destabilizeze Irakul si sa faca probleme Statelor Unite, care au in aceasta tara aproape 160 de mii de militari.In ajunul acestei vizite, presedintele american George W.Bush l-a pus in garda pe omologul sau iranian afirmand: "Mesajul meu pentru el este: incetati exportul de terorism". Intr-un interviu acordat cotidianului spaniol "El Pais", Ahmadinejad a calificat drept "normale" luptele din Irak impotriva "ocupantului" american. Seful statului iranian a evitat, in cadrul interviului acordat vineri, la Teheran, sa raspunda la o intrebare privitoare la acuzatiile potrivit carora Iranul trimite arme si mecanisme explozive celor care lupta impotriva americanilor in Irak. "SUA vorbesc mult, mai cu seama in tarile unde au esuat. Este normal ca un popor sa lupte impotriva celor care i-au ocupat tara. SUA sunt ocupante si stiu acest lucru", a spus Ahmadinejad.

"Problema SUA este ca ele nu inteleg cultura si religia (islamica). (Americanii) cred ca toate problemele se rezolva cu lovituri de tun", a adaugat el.

Intrebat despre o posibila prezenta militara iraniana in Irak, presedintele iranian a raspuns ca "daca Iranul ar dori sa se confrunte cu SUA, situatia s-ar schimba foarte repede. Iranul este un stat foarte puternic. Credem ca SUA au esuat in regiune si cauta o justificare in fata propriei opinii publice", a adaugat el.

Referitor la ipoteza unei interventii militare preventive a SUA sau a Israelului in Iran, Ahmadinejad a asigurat ca "nu exista nici o putere in lume care sa se gandeasca sa atace Iranul. Suntem 70 de milioane de iranieni uniti", a subliniat el.

"In orice situatie, poporul iranian este dispus sa infrunte inamicul", a mai spus Ahmadinejad, adaugand ca Iranul a fost, de-a lungul istoriei sale, o "tara pasnica", ce nu a atacat niciodata pe nimeni si care nu a facut decat "sa se apere".

Referindu-se la relatiile dintre Iran si Irak, Mahmud Ahmadinejad a declarat ca cele doua state sunt vecine si prietene. "Avem o relatie buna si vrem s-o consolidam si mai mult. Vizita mea are menirea sa transmita un mesaj de respect fata de irakieni, de alesii lor, un respect pentru independenta si suveranitatea lor nationala", a conchis presedintele iranian

Seful Statului major interarme al SUA a sosit la Bagdad

Seful Statului major interarme al SUA, amiralul Mike Mullen, se afla la Bagdad intr-o vizita neanuntata, in cursul careia va avea intrevederi cu responsabili irakieni, a anuntat duminica purtatorul de cuvant al Fortei multinationale din Irak. "Amiralul Mullen a sosit sambata la Bagdad pentru a se intalni cu comandanti si responsabili irakieni", se spune intr-un comunicat al fortelor coalitiei conduse de SUA.

Aceasta vizita coincide cu sosirea in Irak, duminica, a presedintelui iranian Mahmud Ahmadinejad, prima a unui sef al statului iranian din istoria contemporana a celor doua tari. In ajunul acestei vizite, presedintele american George W.Bush l-a pus in garda pe omologul sau iranian afirmand: "Mesajul meu pentru el este: incetati exportul de terorism". SUA, care au in Irak 158.000 de soldati, acuza Iranul ca incearca sa se doteze cu arma nucleara si sa-si destabilizeze vecinul irakian.

Iranul nu poate fi inca atacat

O operatiune militara impotriva Iranului ar fi, probabil, un esec si ar putea provoca o reactie in lant in intreaga regiune, apreciaza Comisia pentru afaceri externe a Camerei comunelor (camera inferioara a legislativului de la Londra), intr-un raport dat publicitatii duminica. "Credem ca o lovitura militara (impotriva Teheranului) are putine sanse de reusita si ar putea avea repercusiuni extrem de violente in intreaga regiune", se estimeaza in raportul mentionat. Deputatii recomanda guvernului sa-si exercite influenta asupra Washingtonului pentru a convinge administratia americana sa se angajeze intr-o rezolvare diplomatica a conflictului legat de programul nuclear iranian.

"Sfatuim guvernul sa ceara Washingtonului sa ia in considerare o oferta de garantii de securitate credibile pentru Iran, daca acesta ofera in schimb garantii credibile si verificabile cu privire la programul militar nuclear", scriu deputatii in documentul publicat. Comisia avertizeaza, pe de alta parte, ca noi sanctiuni internationale impotriva Iranului ar putea fi contraproductive.

"Guvernul trebuie sa evite orice actiune care ar putea fi utilizata de catre radicali precum presedintele Ahmadinejad" pentru a-si intari pozitiile fata de pragmatici si reformisti "in vederea realegerii in 2009", este de parere comisia, al carei presedinte, Mike Gapes, recunoaste totusi ca lumea "nu poate permite Iranului sa dezvolte arma nucleara". "Daca asa stau lucrurile, este foarte probabil ca aceasta va antrena un efect al dominoului in Orientul Mijlociu. Aceasta provocare necesita de urgenta atentia internationala", mai spune oficialul citat.

Robert MIRCEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=4076&data=2008-03-01