< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - vineri, 29 februarie 2008

Obama, presedintele care ar putea sa aduca pacea in Orientul Mijlociu

Barack Obama a promis ca, daca va fi ales presedinte al SUA, in urmatoarele 100 de zile de la alegerea sa el va merge sa participe "la un forum islamic important", pentru a transmite mesajul ca "SUA nu este in razboi cu Islamul", scrie publicatia online Gulf News, citata de Rompres.

Acesta este un semnal important al credintei lui Obama ca actuala confruntare fatala cu lumea islamului, asa cum este promovata ea de G.W. Bush, trebuie sa fie urgent eliminata. Obama nu a specificat unde are de gand sa-si transmita mesajul prietenesc fata de Islam dar se poate specula ca acest lucru ar putea avea loc la un summit al Organizatiei Conferintei Islamice - o asociatie formata din 65 de state islamice - sau in Arabia Saudita, patria celui mai venerat sanctuar islamic sau in Egipt, la Universitatea Islamica Al Azhar sau chiar in Irakul sfasiat de conflicte. Aceasta promisiune indrazneata a fost facuta cu ocazia unui larg discurs pe teme politice, sustinut in luna august a anului trecut la Washington si in care Obama denunta razboiul catastrofal din Irak, un razboi care "nu ar fi trebuit sa fie autorizat si nu ar fi trebuit purtat". In schimb, el a declarat si a repetat in mod frecvent ca el ar retrage trupele din Irak, ar angaja discutii cu Iranul si Siria si ar incepe lupta cu adevaratii inamici ai SUA, teroristii din Al-Qaida care se ascund in sanctuarele lor tribale din nord-vestul Pakistanului. El a mai afirmat, de asemenea, ca in momentul in care va deveni presedinte, "va respinge tortura...va inchide Guantanamo...va adera la Conventia de la Geneva...si va face sa se retraga valul de disperare care da nastere la ura". America "trebuie sa intreprinda o munca diplomatica dura si sustinuta in regiunea Orientului Mijlociu, in scopul pacii si stabilitatii", a mai afirmat el. Aceste puncte de vedere au facut sa se aprinda un semnal de alarma in ochii "soimilor" israelieni si ai "si mai soimilor" lor sustinatori americani. Acestia se intreaba cu teama daca nu cumva un Obama ajuns presedinte va folosi forta SUA pentru a impune Israelului o rezolvare a conflictului de durata arabo-israelian si va ajuta la nasterea unui stat palestinian viabil, lucru pe care Israelul si prietenii sai au incercat sa-l evite tot timpul. "Soimii" israelieni se tem - probabil pe buna dreptate - ca Obama, desi avand vointa de a asigura securitatea Israelului, nu este sustinatorul neconditionat si lipsit de critica care a fost Bush timp de sapte ani incoace. In ochii lor, Obama este vinovat de o erezie impardonabila si anume de a fi afirmat cu diferite ocazii ca "guvernul israelian trebuie sa faca concesii dificile pentru a relansa procesul de pace" si ca "nimeni nu a suferit mai mult ca poporul palestinian" sau ca "ridicarea zidului care divizeaza cele doua natiuni (israelieni si palestinieni) este un alt exemplu al modului cum actuala administratie neglijeaza inceperea unei negocieri a pacii".

Obama vrea sa intoarca foaia

Ceva mai devreme - inainte de invazia din 2003, la care el se opune acum - Obama denunta neoconservatorii pro-israelieni, care presau SUA sa intre in razboi cu Saddam Hussein. La un mars anti-razboi de la Chicago, in octombrie 2002, el declara: "Lucrul la care ma opun este incercarea cinica a lui Richard Perle si Paul Wolfowitz, si a altor razboinici de weekend, in fotoliu, din cadrul acestei administratii, de a ne baga pe gat "agenda lor ideologica proprie", fara a tine cont de vietile pierdute si de dificultatile de suportat". Perle a fost presedinte al Comisiei Consultative pentru Politici de Aparare din cadrul Pentagonului iar Wolfowitz a fost adjunct al ministrului apararii. Asa cum stie oricine, "agenda lor ideologica" consta in in intarirea spatiului strategic israelian prin rasturnarea si "reformarea" regimurilor arabe. Ei se numarau printre avocatii de frunte ai parerii potrivit careia lumea araba are nevoie sa fie reformata si remodelata prin puterea SUA, cu scopul de a fi adaptata nevoilor strategice ale Israelului. Pentru ca SUA si Israelul sa fie sigure, societatile arabe trebuiau reformate, la nevoie cu forta, incepand cu Irakul. Odata Irakul lui Saddam Hussein zdrobit si restructurat, urmau sa suporte acelasi tratament tari ca Siria, Iranul sau chiar Egiptul si Arabia Saudita.

In opinia lui Obama, astfel de idei periculoase au dus la "invadarea eronata a unei tari musulmane, fapt care produce noi revolte, tine blocate fortele armate americane, nimiceste bugetele, mareste baza de recrutare a teroristilor, instraineaza America, ataseaza democratiei un nume negativ si ii face pe americani sa puna sub semnul intrebarii angajarea SUA in lume".

Obama acuzat ca ar fi musulman

Sustinatorii Israelului nu agreeaza acest tip de argument de niciun fel. Ei insinueaza chiar ca Obama a urmat cursuri la o "madrasa" (scoala islamica) atunci cand era copil, in Indonezia, ca este in secret musulman si ca merge la o biserica actualmente condusa de un fost musulman negru, care are o atitudine feroce antiisraeliana. Acesti "soimi" pro-israelieni nu doresc ca SUA sa faca pace cu Islamul ci mai degraba sa intensifice lupta impotriva a ceea ce ei numesc "islamo-fascism". Ei nu doresc ca SUA sa intre in relatii cu Iranul ci mai degraba sa-l intimideze si sa-i distruga in masura posibilului economia. Patriarhul neoconservatorilor, Norman Podhoretz, vrea chiar ca SUA sa bombardeze Iranul si nu sa inceapa un dialog cu acest stat. Podhoretz este, din intamplare, socrul lui Eliot Abrams, mana forte responsabila pentru problemele din Orientul Mijlociu din cadrul Consiliului National pentru Securitate al SUA.

Israelul si prietenii sai ar trebui sa se gandeasca daca nu cumva rezolvarea conflictului arabo-israelian nu este mai buna decat confruntarea violenta actuala si daca nu cumva dezamorsarea "relatiilor ostile ale SUA cu Iranul, Siria sau Hezbollah nu ar fi mai buna pentru Israel decat sa ai niste vecini suparati si amenintatori la granitele tale. In loc de a se teme si a-l stropi cu noroi pe Obama, Israelul si prietenii sai ar trebui sa se gandeasca ca acesta ar putea chiar sa fie acel presedinte al SUA care sa aduca in sfarsit pacea in Orientul Mijlociu si sa puna pe picioare o reconciliere atat de necesara intre Islam si Occident, afirma la sfarsit autorul articolului, Patrick Seale.

Robert MIRCEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=4037&data=2008-02-29