< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - miercuri, 27 februarie 2008

Test nuclear reusit in India

India a lansat ieri cu succes o racheta cu capacitate nucleara, de pe o platforma submarina, a anuntat Ministerul Apararii de la New Delhi, relateaza Mediafax.

Racheta a fost lansata de pe un ponton submarin aflat pe coasta de sud-est a tarii, in apropiere de orasul-port Visakhapatnam, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii. "Testul a fost reusit. Ne asteptam sa aflam mai multe", a declarat purtatorul de cuvant. India a anuntat la inceputul lunii ca va proceda la primul test cu racheta balistica de tip K-15 (cu o raza de actiune de 700 de kilometri) destinata sa echipeze un submarin.

Prin reusita acestui test, India se alatura selectului club al puterilor nucleare care pot lansa rachete de pe platforme submarine, compus din SUA, Rusia, China si Franta. Primul submarin nuclear indian este asteptat sa fie lansat in cursul anului 2009. Dupa testele nucleare din mai 1998 India a anuntat o noua doctrina militara conform careia trebuie dezvoltate capacitatile de transport al armelor nucleare. Pakistanul sustine ca seria de teste indiene poate duce la o cursa a inarmarilor intre cele doua tari. Secretarul american al Apararii Robert Gates, aflat ieri la New Delhi pentru negocieri asupra unor achizitii de sisteme militare americane, a preferat sa nu comenteze testele indiene, afirmand ca "Trebuie sa tratam lumea asa cum este ea". (G.D.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=233789&data=2008-02-27