< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - miercuri, 27 februarie 2008

Summitul NATO are o replica mai tanara

"Summit-ul Tinerilor Atlantisti" va reuni studenti din cadrul universitatilor si tineri specialisti din regiunea euro-atlantica preocupati de problemele actuale ale Aliantei Nord-Atlantice. La eveniment si-au anuntat participarea presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer

Directorul SRI, George Maior, presedintele Consiliului Atlantic al SUA, Frederick Kempe, si presedintele Consiliul Euro-Atlantic din Romania - Casa NATO, Alexandru Serban, au prezentat miercuri, intr-o conferinta de presa, detalii privind "Summit-ul Tinerilor Atlantisti" la sediul Serviciului Roman de Informatii.

"Summit-ul Tinerilor Atlantisti" are deja o traditie in organizarea sa in marja summiturilor Aliantei Nord-Atlantice. Asemenea evenimente au mai avut loc la Praga si Istanbul, iar cel organizat la Bucuresti poate fi considerat un eveniment de diplomatie publica. In cadrul summitului se vor intalni tineri experti si studenti din statele NATO si partenere care isi propun sa dezbata principalele subiecte de pe agenda summiturilor formale ale Aliantei, printre care probleme globale si regionale de securitate, accentul urmand sa cada pe discutiile legate de prevenirea terorismului si securitate energetica.

"Tinerii de azi sunt liderii politici de maine si de accea acest Summit are un rol foarte important in formarea viitorilor analisti si a celor care vor fi angrenati in dezvoltarea rolului Aliantei Nord Atlantice in perspectiva", a spus Maior.

Despre partea administrativa a organizarii acestui eveniment, George Maior a declarat ca SRI isi va asuma buna desfasurare a intalnirilor planificate si vor fi puse la dispozitie spatii de cazare, spatii pentu reuniuni, precum elementele de logistica necesare.

"Credem ca, alaturi de contributia directa a SRI la buna desfasurare a Summitului NATO de la Bucuresti, oferta noastra pentru Summitul Tineretului reprezinta o valoare adaugata in sustinerea rolului si politicilor strategice ale Romaniei, pe dimensiunea culturii de securitate si a mai bunei noastre integrari in plan euro -atlantic (...) Personal, apreciez ca Summitul Tineretului are o importanta deosebita atat ca eveniment care se adreseaza in primul rand societatii civile, cat si care forum de pregatire si formare a viitorior nostri specialisti in domeniul securitatii internationale (...) Suntem multumiti ca, in calitatea noastra de institutie a statului roman, putem contribui, alaturi de alte ministere si institutii, la reusita Summitului NATO de la Bucuresti, un eveniment important pentru conturarea profilului strategic al Romaniei", a conchis directorul SRI.

In finalul prezentarii, George Maior a vorbit despre Consiliul Atlantic al SUA, institutia partenera americana, ca fiind "una dintre cele mai prestigioase si influente organizatii americane care reuneste o retea importanta de lideri,analisti si reprezentanti ai societatii civile".

Kempe: "Nu vom salva lumea, dar impreuna o putem face mai buna"

Dupa alocutiunea sustina de directorul SRI, a urmat prezentarea facuta de Frederick Kempe, presedintelele si directorul executiv al Consiliului Atlantic, care a vorbit in detaliu de organizarea si desfasurarea Summitul ui Tinerilor Atlantisti. Acesta nu uitat sa mentioneze faptul ca in perioadei in care acesta a lucrat pentru prestigiosul ziar american "Wall Street Journal", a fost insarcinat cu activitatii jurnalistice in Europa Centrala si de Sud-Est. Acesta s-a declarat uimit de progresele facute de Romania, precizand ca Romania are in prezent o imagine impresionanta ca parte integranta a UE si NATO, fata de cea a anilor '80, o "perioada cinica" asa cum o numea Kempe.

Despre motivul organizarii, acesta a spus ca NATO doreste conectarea viitorilor lideri ai Aliantei la probleme cu care se confrunta in prezent aceasta institutie, iar "Summit-ul Tinerilor Atlantisti" de la Bucuresti va fi un bun prilej de exercitiu pentru acestia.

Totodata acesta a amintit despre un recent sondaj realizat in Statele Unite, in care populatia americana a trebuit sa isi exprime opinia despre NATO si rolul sau in viata internationala. In urma sondajului, s-a observat ca exista o mica crestere de imagine a NATO, dar ca se incearca o conlucrare cat mai buna SUA-UE pentru sporirea influentei si eficientizarea gasirii de solutii la probleme mondiale actuale, a mai adaugat Kempe. "Nu vom salva lumea, dar impreuna o putem face mai buna", a conchis reprezentantul american.

35 de tari participante

In cadrul Summitu-ului Tinerilor Membri ai Aliantei, aproximativ 100-120 de viitori lideri din 35 de tari, inclusiv jurnalisti si studenti din cadrul universitatilor, provenind din statele membre ale Aliantei si PfP (Parteneriat pentru Pace), se vor intalni pentru a dezbate aspectele aflate pe agenda Summitul NATO. Acestia se vor putea angaja intr-un dialog cu liderii nationali din cadrul Aliantei, pe marginea acestor proleme. Deasemanea, acestia vor asculta opinia expertilor din domeniu si vor contacta tineri si alte persoane inclusiv din afara Bucurestiului.

Summitul NATO de la Bucuresti va aduna cei mai influenti oameni ai planetei in persoanele secretarului general al Nato, Jaap de Hoop Scheffer, cancelarul german Angela Merkel, presedintele SUA, George Bush si presedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Printre membrii care ar putea participa la intrunirile Summitului Tinerilor Membri al Aliantei Atlantice se afla presedintele Afganistanului Hamid Karzai, presedintele Ucrainei Victor Iuscenko, presedintele Romaniei Traian Basescu, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, precum si oficiali de rang inalt din Croatia, Macedonia si Albania.

Tinerii delegati se vor angaja interactiv cu expertii, pe marginea unei serii de subiecte - de la Afganistan si "Nato Global", pana la securitatea energetica si capacitatile militare - pentru a-si putea insusi o cunoastere detaliata a problemelor care vor domina agenda Aliantei in urmatorii ani. Participantii vor fi angrenati intr-o serie de exercitii precum simularea unei crize, dezbateri si elaborarea unei declaratii comune.

Toti cei prezenti in cadrul acestei conferinte au vorbit despre rolul de mosternire pe care urmeaza sa il lase acest "Summit-ul Tinerilor Atlantisti" prin infiintarea unei web site prin care tineri din zona euro-atlantica se vor putea conecta la realitatile cu care se confrunta NATO. In final s-a vorbit despre colaborarea cu mass media internationala pentru o cat mai buna promovare a acestui eveniment.

Madalin NECSUTU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3953&data=2008-02-27