< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - marti, 26 februarie 2008

Modelul Putin la Erevan

Alegerea unui om de paie al fostului presedinte a scos in strada, de sapte zile, zeci de mii de manifestanti care contesta scrutinul prezidential

Peste 25.000 de persoane au protestat si ieri, pentru a sasea zi consecutiv,

in Piata Libertatii din centrul Erevanului, solicitand anularea rezultatelor scrutinului prezidential din 19 februarie, castigat de premierul Serge Sarkisian, considerat omul de paie al fostului presedinte Robert Kocearian, care nu mai putea candida a treia oara. Situatia se tensioneaza de la o zi la alta la Erevan, agentiile de presa ruse informand ieri ca liderul partidului de opozitie "Timpuri Noi", Aram Karapetian, a fost declarat "rapit" duminica, in vreme ce un fost procuror general a fost arestat dupa ce a participat la demonstratii.

Premierul Sarkasian a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale cu 52,82 la suta dintre voturile exprimate, iar Levon Ter-Petrosian, primul presedinte al Armeniei postsovietice, s-a clasat pe locul secund cu 21,5 procente, rezultatele determinand sustinatorii lui Petrosian sa iasa in strada pentru a cere anularea scrutinului. Petrosian a reclama ca alegerile au fost "rusinoase" si a criticat observatorii OSCE pentru ca au afirmat ca "in general" scrutinul a fost in conformitate cu normele internationale. Denuntand fraudarea alegerilor, el a avertizat ca va contesta rezultatele in fata Curtii Constitutionale. Duminica, Petrosian a condamnat arestarea mai multor opozanti, calificand-o drept o "demonstratie de forta" a unui regim amenintat. Pe de alta parte, Robert Kocearian, care a adoptat modelul Putin pentru a-si desemna succesorul, a acuzat opozitia ca organizeaza o lovitura de stat in fosta republica sovietica din Caucaz.

Rapiri si arestari in randul opozantilor

Liderul partidului armean de opozitie "Timpuri Noi", Aram Karapetian, a fost declarat "rapit" duminica, in Erevan, potrivit echipei de campanie a lui Levon Ter-Petrosian, in timp ce un fost procuror general adjunct a fost arestat. Potrivit martorilor citati de Interfax, mai multe persoane cu cagule pe fata i-au fortat pe Karapetian si pe insotitorii sai sa intre in masini inmatriculate cu numere ale Serviciului National armean de Securitate, transportandu-i intr-o directie necunoscuta, a anuntat duminica secretarul de presa al echipei de campanie a lui Petrosian. Acesta a mai sustinut si ca rapitorii le-au batut cu bate pe garzile de corp ale lui Karapetian. Partidul "Timpuri Noi" l-a sprijinit pe Levon Ter-Petrosian in cadrul alegerilor prezidentiale de la 19 februarie. Karapetian a facut apeluri in mai multe randuri la cetateni sa inlature regimul actual, in cadrul manifestatiilor opozitiei. In acelasi timp, fostul procuror general adjunct Gagik Dzhangirian a fost arestat dupa ce s-a alaturat protestelor opozitiei din Armenia fata de alegerile prezidentiale, informeaza AFP, citand surse ale politiei locale. Fostul procuror adjunct a fost retinut dupa un schimb de focuri cu ofiterii fortelor de ordine care blocau un drum in cautarea masinii lui Dzhangirian; potrivit purtatorului de cuvant al politiei, in masina fostului procuror s-ar fi gasit arme.

Luciana POP

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=233739&data=2008-02-26