< Imprimare >      ZIUA - ECONOMIC - luni, 25 februarie 2008

Deprecierea leului, cresterea dobanzilor la imprmuturi si inflatia ii ingrijoreaza pe romani

Scepticii Europei

Institutul de Statistica al Uniunii Europene Eurostat a anuntat ca increderea consumatorilor in economia romaneasca a atins, in luna ianuarie, nivelul minim al ultimului an.

Indicatorul privind increderea consumatorilor in economie este compus din patru factori care vizeaza evolutia pentru urmatoarele 12 luni, a situatiei financiare, a celei economice generale, a somajului si a economisirii, transmite Mediafax. Astfel, indicatorul a ajuns, in luna ianuarie, la minus 19,8 puncte, fata de minus 12,6 puncte in decembrie 2007, ceea ce reprezinta o deteriorare de circa 60%. Eurostat nu prezinta factorii care au stat la baza acestei evolutii, insa o posibila influenta poate fi deprecierea semnificativa a leului in raport cu euro, cu peste 20%, din vara anului trecut pana in prima luna a acestui an, ceea a avut un impact negativ asupra situatiei financiare a populatiei. Un prim efect al evolutiei monedei nationale a fost acela al cresterii ratelor la creditele in valuta contractate de populatie. Un alt factor de influenta poate fi evolutia macroeconomica din ultimele luni si, in special, accelerarea inflatiei la 7,26% in luna ianuarie.

Bruxelles-ul ne trage de urechi

De remarcat, tendinta de inrautatire a acestui indicator se manifesta la nivelul intregii Uniuni Europene, dar increderea consumatorilor europeni s-a erodat numai pana la un minim de minus 9,9 puncte in prima luna a acestui an.

Programul de convergenta al Romaniei prevede o politica mai prudenta in materie de salarii ale functiilor publice pentru perioada 2008-2010, insa acest lucru nu este justificat in document si nu pare a fi realist, avand in vedere depasirile constatate in trecut, considera Comisia Europeana. Punctele slabe ale programarii si executiei bugetare, presiunile care se vor exercita asupra cheltuielilor in anii electorali 2008 si 2009 si incertitudinea legata de suma compensatiilor pe care Guvernul le va varsa, in temeiul asa-numitului "fond al proprietatii", in favoarea proprietarilor ale caror bunuri au fost nationalizate in timpul regimului comunist constituie factori de risc suplimentari. Concluzia generala, prezentata de Comisie si la finele lunii ianuarie, este aceea ca strategia bugetara prezentata in program nu este conforma cu o politica bugetara prudenta, necesara limitarii deficitului extern crescand si a presiunilor inflationiste care ameninta stabilitatea macroeconomica si financiara si procesul de convergenta.

Pe de alta parte, economia Romaniei da "semne clare" de supraincalzire, iar cresterea PIB estimata de autoritatile de la Bucuresti pentru 2008 si 2009 este "oarecum optimista", se mai arata in avizul Consiliului UE privind programul de convergenta actualizat al Romaniei pentru perioada 2007-2010. Deficitul tot mai ridicat de forta de munca, cresterea puternica a salariilor si dezvoltarea rapida a imprumuturilor contractate de gospodarii reprezinta alte semne ale supraincalzirii.

Gabi MOROIANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=233680&data=2008-02-25