< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - miercuri, 20 februarie 2008

Solutia UDMR

Ludovic Orban i-a cerut premierului sa-i scoata pe udemeristi de la guvernare * Dintr-o astfel de miscare ar castiga electoral PNL, UDMR si Basescu, dar ar pierde Romania

Ministrul liberal al Transporturilor Ludovic Orban i-a solicitat, luni seara, premierului Tariceanu sa sanctioneze UDMR cu scoaterea de la guvernare, invocand faptul ca aliatii nu au fost solidari cu decizia Guvernului in problema Kosovo. Surse din conducerea PNL ne-au precizat ca Orban a lansat solicitarea telefonic, vicepresedintele liberal argumentand ca "un atac" la adresa Uniunii ar avea si un impact electoral fructuos pentru PNL.

Sursele citate au sustinut ca Orban i-a transmis prim-ministrului ca votul din Parlament dat de Uniune, privitor la cazul Kosovo, este "incalificabil", avand in vedere ca a fost exprimat de niste "colegi de guvernare". "Daca UDMR se incapataneaza intr-o astfel de problema, foarte sensibila, sa nu accepte decizia Guvernului, sunt liberi sa plece din Executiv", i-ar fi transmis Orban lui Tariceanu. Premierul a recunoscut ca o critica publica la adresa udemeristilor ar aduce capital politic pentru PNL, au mai aratat sursele citate. Solicitarea lansata de Orban nu are insa un unic promotor, radicalii Crin Antonescu, Norica Nicolai si Puiu Hasotti fiind decisi sa ridice "problema UDMR" in Biroul Politic Central al partidului. Tot luni, senatorul liberal Radu Campeanu a precizat ca UDMR ar trebui sa paraseasca Guvernul daca peroreaza public in recunoasterea independentei provinciei Kosovo.

"Un mesaj de prost augur"

In replica la solicitarea lui Ludovic Orban, presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a atentionat ca, daca Uniunea va fi scoasa de la guvernare ca urmare a pozitiei privind independenta Kosovo, atunci Romania ar da un mesaj de prost augur catre SUA si celelalte mari state europene. "Vad ca si PSD se chinuie sa ne scoata de la guvernare, cei care vin cu un astfel de mesaj nu se gandesc decat la procentele din sondaje. Nu se poate cere plecarea UDMR din Guvern pe o astfel de chestiune, in conditiile in care SUA si majoritatea tarilor europene au recunoscut sau vor recunoaste starea de fapt din Kosovo. Consider ca cel care da un astfel de mesaj nu este o persoana responsabila", ne-a declarat Kelemen. El a precizat ca reprezentantii Uniunii s-au intalnit, luni, atat cu premierul Tariceanu, cat si cu presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si in Parlament, si la Cotroceni, acestia nefacand UDMR nici un repros sau solicitare de parasire a guvernarii. "Consider ca solicitarea lui Ludovic Orban nu este pozitia oficiala a PNL", a apreciat udemeristul.

Premierul nu comenteaza

Intrebat daca va scoate UDMR de la guvernare, asa cum i-a cerut Ludovic Orban, premierul a evitat sa comenteze informatiile neoficiale. "Nu as vrea ca declaratia de independenta a autoritatilor de la Pristina sa genereze in Romania o reactie care sa ne duca inapoi cu 20 de ani. Cred ca in Romania nu exista nici un fel de risc ca o situatie ca cea din Kosovo sa se reproduca aici. Romania este stat membru UE si NATO si in cadrul acestor organizatii o astfel de intamplare, ca cea din Kosovo, nu se poate accepta", a declarat Tariceanu, citat de NewsIn.

Toata lumea castiga

Prin scoaterea udemeristilor de la guvernare pe motiv de "nealiniere" in problema Kosovo, liberalii incerca sa-si umple bazinul electoral, subtiat de masuri impopulare gen taxa auto, cu votanti nationalisti. Experienta politica sugereaza ca debarcarea UDMR de la Palatul Victoria nu ar periclita Cabinetul liberal in planul sustinerii parlamentare, toti liderii politici declarand ca nu isi doresc alegeri anticipate intr-un an electoral. Paradoxal, si Uniunea ar putea profita de pe urma indepartarii de la guvernare. UDMR ar poza in fata alegatorilor maghiari ca o formatiune care s-a sacrificat pe altarul autonomiei, sperand, in acest fel, sa rupa voturi de la entitatile etnice concurente, cu mesaj mai radical. Situatia convine si presedintelui Basescu, acesta putand sa torpileze cu mai multa elocinta Guvernul ultra-minoritar.

Razvan GHEORGHE, Raluca PAPADOPOL

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=233457&data=2008-02-20