< Imprimare >      ZIUA - ANALIZE SI COMENTARII - miercuri, 20 februarie 2008

Efectul Kosovo

Declararea independentei Kosovo de catre parlamentul de la Pristina era asteptata; ea nu trebuie, in nici un caz, dramatizata - Kosovo nu-i comparabil cu Transilvania si nici cu tinutul secuiesc, cum nu sunt comparabile politica Romaniei, fata de maghiarime, cu politica statului sarb fata de albanezi.

GuvernanTii au, deci, posibilitatea sa judece "la rece", fara a se "iuti" cum, adeseori, obisnuiesc romanii. L-am inteles pe presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, cand a spus ca Romania nu va recunoaste independenta Kosovo, intrucat este "ilegala". Situatia este, insa, fluida iar radicalismul ei e un rau sfatuitor... Bulgaria s-a razgandit si va recunoaste noul stat in cateva saptamani; nici Grecia nu mai este atat de sigura in privinta nerecunoasterii. S-ar putea, deci, ca presedintele Basescu sa ramana, la un moment dat, singur, in conditiile in care Romania este totusi membra NATO si UE. E drept, UE a dat membrilor sai dezlegare sa procedeze cum cred...dar, fisiunea provocata sau adancita, ramane fisiune. Or, interesele majore impun Romaniei lealitate fata de cei care ne garanteaza tocmai integritatea, pe care cei mai radicali dintre ei o pretind amenintata.

GreSesc, deci, cei care obiecteaza ministrului roman de Externe, Cioroianu, ca nu promoveaza in problema Kosovo o politica de forta. Dansul s-a diferentiat declarand ca "Romania nu va fi printre primele state care ar recunoaste un Kosovo independent"; ea lasa portile deschise, ceea ce merita a fi apreciat. Ce va face presedintele, daca ONU si UE vor face, la un moment dat, acest pas?

RomAnia dispune de doua optiuni: fie se aliniaza la pozitia majoritatii statelor membre UE, fie se situeaza de partea Rusiei si a Chinei - in paranteza spus - ceea ce prietenii maghiari nu vor face.

In acest context, o observatie...

O mare greSealA ar face guvernantii de la Bucuresti cerand Uniunii Democrate a Maghiarilor sa iasa din Guvern pentru ca sustine independenta Kosovo-ului, recte alt punct de vedere decat cel actual al Bucurestiului. Iesirea din Guvern a UDMR ar da apa la moara sustinatorilor autonomiei secuiesti, Uniunii Civice Maghiare. Presedintele Basescu insusi a declarat, recent, ca situatia din Kosovo nu se poate repeta in tinutul secuiesc. Cam la fel s-a exprimat si presedintele UDMR, Marko Bela, e drept, mai intortocheat; problema autonomiei se pune acolo unde minoritatile nationale sunt lipsite de drepturi...

Si, nu este cazul in Romania...

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=233446&data=2008-02-20