< Imprimare >      ZIUA - EDITORIAL - miercuri, 20 februarie 2008

Gazul si santajul

Se poarta in aceste zile un aprig razboi pe zacamintele de gaze naturale. Cum altfel, decat subteran? La vedere, partile beligerante par a nu fi interesate direct de chestiune. Doar pe alocuri mai fasaie cate o supapa, cum a fost recenta declaratie a lui Dinu Patriciu despre politica Romgaz, din pricina caruia ar fi, chipurile, majorat pretul la gaze peste pragul suportabilitatii electoratului.

Patriciu a sustinut ca Romgaz ar trebui sa scoata la licitatie depozitele de gaze naturale. "Stop, domnu' Gadea!", cum ar zice Valentin Stan.

Cand Patriciu spune "depozite de gaze", in fapt se refera la Margineni, langa Roman, unde se afla cel mai important potential depozit din Romania.

In fapt, daca vreti, o imensa butelie, cu o capacitate de trei miliarde metri cubi. Cu o investitie estimata la 160 de milioane de euro, ea poate fi transformata in depozit de gaze, functionand exact pe principiul buteliei: poate fi umpluta din primavara pana-n toamna, cand pretul gazului - in special cel rusesc - e foarte mic si golita iarna, cand pretul gazului creste. E lesne de Inchipuit ca acela care tine in mana robinetul depozitului detine si puterea pe piata romaneasca a gazelor. Plus un profit urias. Proiectul, deosebit de atractiv, a pus pe jar mai multi investitori. Ideea a aparut in guvernarea PSD, cea care, va aduceti aminte, a provocat scandalul privatizarii Petrom.

IniTial, s-a vorbit despre o participare comuna la construirea si exploatarea depozitului de la Margineni, intre Romgaz si Petrom. Dupa schimbarea guvernarii s-a renuntat la Petrom si s-a ajuns la concluzia ca e mai bine ca Romgaz sa se asocieze cu Gazprom pentru exploatarea depozitului. Ministrul Codrut Seres, de atunci, a tot explicat ca Gazprom ar avea un interes direct si nici nu ar mai cere bani, in avans, pentru gazul furnizat in depozit. Gazpromul umplea, deci, depozitul, Romgaz il exploata iarna, din banii incasati se scadea pretul gazului furnizat de rusi, iar profitul se impartea intre cele doua parti contractante. Poate veti remarca si o coincidenta din timpul acestor prime negocieri Romgaz-Gazprom.

Scandalul media era ca Seres nu a negociat bine pretul gazelor, iar Romania platea si inca mai plateste cel mai ridicat cost de pe piata europeana. S-a spus atunci ca Bulgaria, de pilda, cumpara de la rusi gazele la jumatate de pret. Da, dar Bulgaria n-are exploatare de gaze si, mai mult, n-are nici un depozit subteran. Ati dedus, de aici, ca se practica un dublu santaj. Rusesc, dupa principiul "daca nu va asociati cu noi la Margineni, va crestem pretul la gaz de n-aveti aer!".

Dar si faptul ca un pret mare la gaze dadea combustibil Guvernului in sustinerea asocierii cu rusii, si o presiune asupra opiniei publice, in sensul ca numai astfel poate fi scazut costul populatiei, al beneficiarului, pentru gazele naturale. Intre timp, Seres e eliminat din proiect prin plecarea PC de la guvernare. Puterea ramane pe mainile PNL. Aici intra in scena Dinu Patriciu, care conform declaratiei directorului Romgaz, Alexa Iakob, are interesul direct de a inhata depozitul de la Margineni. De ce sa se asocieze Romgaz cu Gazprom, cand se poate asocia direct o firma a miliardarului cu Gazprom?!

Aici trebuie spus ca, anterior guvernarii PNL, intre Rompetrol si Romgaz fusese incheiat un Memorandum cu privire la cazul Margineni, dar proiectul n-a fost pus in aplicare, noua conducere a Romgaz dezavuand ideea. Mai trebuie spus ca, in functie de vreme, in Romania se consuma anual intre 4,5 si 6 miliarde de metri cubi, peste 60% dintre ei in perioada de iarna. Asadar, depozitul de la Margineni, poate furniza in exclusivitate gazul pentru perioada de iarna, ceea ce-l si transforma intr-unul de interes strategic. Chiar geostrategic.

Ca atare, declaratiile de saptamana trecuta, de la Sibiu, ale lui Dinu Patriciu nu sunt deloc intamplatoare. Ca si legaturile lui cu mediul rus de afaceri. Cum nu e intamplatoare nici tergiversarea contractului de asociere dintre Romgaz si Gazprom de catre Ministerul Economiei si Finantelor, condus de liberalul Varujan Vosganian. Nu trebuie sa fii expert nici in gaze, nici in tranzactii economice ca sa-ti dai seama ca sforile se trag in favoarea lui Dinu Patriciu si a clientelei liberale. Dar si, nu in ultimul rand, in favoarea unei cosmetizari a imaginii electorale distruse a PNL.

Bogdan COMARONI

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=233444&data=2008-02-20