< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - miercuri, 20 februarie 2008

Jonathan Eyal, expert in securitate internationala: Politica UE in cazul Kosovo este o "prostie"

"Politica UE fata de Kosovo poate fi rezumata intr-un singur cuvant: o prostie", apreciaza celebrul analist Jonathan Eyal, director pentru studii de securitate internationala la Royal United Services Institute. Pozitia Occidentului, care sustine ca provincia Kosovo este un caz diferit, ce nu va constitui un precedent, i se pare expertului "o idee foarte bizara" .Totusi, Romania, care a decis sa nu recunoasca independenta provinciei, trebuie sa pastreze "relatii tehnice" cu noul stat, a precizat Eyal pentru NewsIn.

Pe de alta parte, expertul britanic ,nascut in Romania si specializat pe problemele minoritatilor din Europa de Est, considera ca nu ar fi in interesul nimanui ca UE sa fie paralizata sau sa esueze din cauza politicii sale neinspirate fata de Kosovo. "Esuarea sau dificultati majore in Balcani nu ar ajuta pe nimeni. Trebuie o pozitie constructiva, de sustinere a UE, chiar daca politica nu este foarte inspirata", explica Eyal. Expertul britanic atrage insa atentia ca pozitia Occidentului conform careia provincia Kosovo ar fi un caz diferit, ce nu va constitui un precedent , este "o idee foarte bizara". "Evident ca s-a creat un precedent, si nu doar unul. Nu numai ca un stat autoproclamat a fost recunoscut, dar frontierele au fost schimbate si o rezolutie a Consiliului de Securitate a fost pur si simplu inlaturata cand anumite guverne occidentale au decis ca nu le mai convine sa respecte aceasta rezolutie. Deci, exista mai multe precedente foarte grave", a declarat Eyal. Totusi, potrivit expertului, "Putin nu se va folosi de ele in acest moment, pentru ca n-are nevoie. Dar va santaja tari ca Georgia si Moldova cu amenintarea ca in viitor e posibil ca Moscova sa recunoasca aceste enclave. Iar santajul in sine este suficient pentru ca Rusia sa exercite o influenta nefasta asupra independentei acestor tari".

Romania trebuie "sa lanseze o relatie tehnica fata de Kosovo"

In privinta pozitiei Bucurestilor fata de Pristina, Eyal considera ca "este important ca Romania sa lanseze o relatie tehnica fata de Kosovo". "Daca se vor emite pasapoarte ale noului stat, aceste pasapoarte trebuie onorate, astfel incat cetatenii lui sa poata trece frontiera. Un birou comercial al Romaniei poate fi deschis sau pastrat la Pristina. Nu trebuie sa ajungem la o situatie in care sa existe o disputa permanenta asupra statutului legal al Kosovo. Linia Romaniei trebuie pastrata mai mult la nivel principial si legal. Dar recunoasterea formala in sine nu este inceputul si sfarsitul discutiei. Romania poate sa aiba relatii cu Kosovo, la nivel tehnic", a explicat Eyal.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3698&data=2008-02-20