< Imprimare >      ZIUA - CELEBRI - marti, 19 februarie 2008

Blocul miliardarilor

In centrul Beijingului troneaza o cladire de apartamente de lux. In hol, vizitatoriisunt preveniti de o placuta stralucitoare: Cel mai luxos complex de apartamente din China"

Cladirea este un monument al excesului, reusind sa uluiasca "un milionar obisnuit". Hui, o femeie de afaceri din Beijing, i-a primit in apartamentul sau pe reporterii britanici veniti la fata locului pentru un reportaj. Totul in locuinta sa simbolizeaza luxul ostentativ: covoare scumpe, oglinzi cu rame de aur, biblioteci cu carti noi "care dau bine" si care nu fusesera niciodata rasfoite; aparatura electronica de ultima ora, paturi de dimensiuni imperiale si masa din living asezata permanent pentru opt persoane. Jacuzzi, cazi de marmura, acvarii uriase si camere imense dedicate numai hainelor. Hui, care are 47 de ani, si-a cladit averea din produse farmaceutice. Locuieste cu fiica sa de 20 de ani, are un Maserati, si este o clienta fidela a produselor Christian Dior si Louis Vuitton. Hui a declarat ca-si iubeste viata si ca a descoperit recent religia, avand in casa propriul sau altar dedicat lui Buddha. "Inainte sa fiu religioasa eram tot timpul nervoasa si stresata. Acum, maestrul meu buddhist imi spune ce sa fac. De fiecare data cand am o problema, el imi spune cum sa procedez". Nu se stie cu cat o taxeaza maestrul pentru sfaturile sale. Noii imbogatiti ai Chinei cheltuiesc sume exorbitante si se duc din acest motiv la Hong Kong si in alte zone unde pot scapa de taxe.

O alta vecina a lui Hui este Lu Yamei, de 39 de ani, care detine o retea de scoli si gradinite pentru cei privilegiati. Considera ca merita fiecare banut, pentru ca a muncit din greu. Nu pleaca din tara sa faca shopping, ci prefera sa dea mult mai multi bani pe produsele preferate de la Max Mara, Christian Dior sau Louis Vuitton, in magazinele din Beijing. Si ea, ca de altfel majoritatea imbogatitilor chinezi, a declarat ca-si va scoli copiii in strainatate, in America sau Anglia.

Un alt vecin al celor doua e Wang Jiangmin, un miliardar "atipic". Un adevarat mag al computerelor, Wang, care are 57 de ani, si-a cladit o afacere cu sofware anti-virus, afacere care l-a facut miliardar. Cine il vede pe Wang pe strada nu si-ar imagina nici o clipa ca barbatul care schioapata si care are un chip de "tocilar" e de fapt miliardar.

Povestea lui pare desprinsa dintr-un film. Afectat de poliomielita pe cand era copil, el nu s-a putut duce la scoala. Astfel, si-a dedicat tot timpul studiind diversele tehnologii la fabrica unde lucra tatal sau, s-a calificat ca inginer in electronica, dupa care si-a deschis o mica afacere. In urmatorii 20 de ani, Wang a ajuns unul dintre cei mai bogati oameni ai Chinei. "Spre deosebire de vecinii lui, Wang nu are timp de cumparaturi, iar banii nu inseamna nimic pentru el. Singurul rasfat pe care si-l permite este pescuitul. In ceea ce priveste averea sa, Wang a recunoscut ca nu e atat de distractiv pe cat isi imagina atunci cand era un simplu muncitor in fabrica. Isi dedica toata viata afacerii sale si incearca sa diversifice investitiile, doar ca sa se amuze. "Am cumparat doua restaurante. Am 200 de angajati, insa nu am avut niciodata profit. Nici macar nu ma bucur sa mananc acolo pentru ca sincer sa fiu, nu prea imi pasa ce mananc. Prefer fast-food-ul, pentru ca nu vreau sa pierd timp mancand".

Cladirea este una dintre cele mai bine pazite "fortarete" din tara, destinata noilor imbogatiti care castiga si cheltuiesc averi in fiecare zi. Desi venitul mediu anual in China este de aproape 400 de euro, miliardarii par a rasari ca ciupercile dupa ploaie. Peste zece mii de chinezi castiga in jur de 10 milioane de euro, si o parte din ei locuiesc la Chateau Regency.

M. BICA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=233378&data=2008-02-19