< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - marti, 19 februarie 2008

Presedintele CSM discuta joi cu Tariceanu despre raportul CE si avizele pe acte normative

Presedintele CSM, Lidia Barbulescu, se va intalni joi, cu premierul Calin Popescu Tariceanu, la Palatul Victoria, unde se vor discuta concluziile raportului intermediar pe justitie al Comisiei Europene (CE) si aspecte semnalate de membrii Consiliului legate de avizarea unor acte normative.

De asemenea, discutia vizeaza si prioritatile sistemului judiciar pana la Raportul final al CE programat pentru vara acestui an, a precizat marti, pentru NewsIn, Cecilia Morariu, purtator de cuvant al CSM.

Presedintele CSM, Lidia Barbulescu, a precizat, pe 7 februarie, ca il va atentiona personal pe primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, cu privire la netrimiterea la Consiliu, spre avizare, a actelor normative care privesc sistemul judiciar avertizand ca daca CSM nu va fi consultat, va sesiza Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). Barbulescu a mai precizat ca Ordonanta CNSAS este ultimul act la care mai accepta sa nu fie consultat CSM. Daca va mai exista un astfel de caz, presedintele CSM este decis sa sesizeze Curtea Consitutionala. "Ne aflam intr-un conflict de natura juridica asa ca voi sesiza CCR ori de cate ori Guvernul sau Parlamentul vor mai trece peste prevederile legale", a adaugat Lidia Barbulescu.

Presedintele CSM a mai declarat ca va solicita Parlamentului, atunci cand va fi luata in discutie legea de aprobare a Ordonantei CNSAS, sa o trimita spre avizare Consiluilui Superior al Magistraturii si sa permita CSM formularea unor amendamente, daca va fi cazul.

Raportul interimar al Comisiei Europene privind reforma justitiei si lupta anticoruptie din Romania dat publicitatii pe 4 februarie 2008 a constatat intarzieri la toate cele patru obiective specifice, cerand mai ales accelerarea eforturilor in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt.

"in primul an in calitate de stat membru UE, Romania a continuat sa faca eforturi in vederea remedierii deficientelor care, altfel, ar impiedica aplicarea eficace a legislatiei, politicilor si programelor europene. Cu toate acestea, in domenii cheie cum ar fi lupta impotriva coruptiei la nivel inalt nu s-a facut inca dovada unor rezultate convingatoare", se arata in concluziile raportului CE.

Raportul interimar constata intarzieri la toate obiectivele specifice asumate de Romania, in special in domeniul combaterii coruptiei la nivel inalt si cere "stabilitatea legislativa si institutionala a cadrului de lupta anticoruptie", facand referire la intentiile de a restructura DNA prin comasare cu DIICOT.

"Actualizarea de natura tehnica din prezentul raport nu reprezinta o evaluare aprofundata a progreselor realizate in privinta obiectivelor de referinta. Situatia din teren da insa nastere la preocupari, a caror abordare este necesara inainte de efectuarea de catre Comisie a unei evaluari complete, in luna iunie. Exista intarzieri in ceea ce priveste punerea in aplicare a unei strategii coerente de recrutare in sistemul judiciar (obiectivul de referinta nr. 1), infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (obiectivul de referinta nr. 2) si in elaborarea unei strategii globale si punerea in aplicare de proiecte reprezentative pentru a lupta impotriva coruptiei la nivel local (obiectivul de referinta nr. 4).", se mai arata in raport.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3677&data=2008-02-19