< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - joi, 14 februarie 2008

Stiri pe scurt

"Summit-ul NATO, in siguranta"

Inlocuirea ministrului Apararii nu va afecta pregatirile pentru Summit-ul NATO, iar nominalizarile pentru portofoliile Justitiei si Apararii vor fi trimise Presedintiei imediat dupa ce Curtea Constitutionala va publica motivarea deciziei in cazul Nicolai, a precizat ieri premierul Tariceanu. Mentionam ca, intr-un comunicat transmis marti seara, Guvernul a explicat ca decizia privind propunerea lui Teodor Melescanu ca viitor ministru al Justitiei nu este o hotarare de circumstanta, ci reprezinta rezultatul unei analize atente si responsabile, in urma unei situatii la care s-a ajuns dupa refuzul presedintelui de a o numi pe Norica Nicolai. (R.G.)

Interzis casatoriilor homosexuale

Senatul a votat, cu amendamente, propunerea de modificare a Codului Familiei prin care se precizeaza explicit ca familia are la baza "casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie". Modificarea Codului nu a fost agreata de Ministerul de Justitie deoarece acum se lucreaza la un nou Cod Civil care va include si dispozitiile din aceasta propunere legislativa. "Din 1953, de cand a intrat in vigoare Codul Familiei, nu ne-am prins nici unul ca, de fapt, expresis verbis, o casatorie se incheie intre un barbat si o femeie si acum veniti dumneavoastra sa va opuneti unei asemenea initiative", a ripostat senatorul PC Gavrila Vasilescu. Mai rezervat a fost presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda (UDMR). El a avertizat ca Romania s-ar putea confrunta cu un val de plangeri ale homosexualilor si lesbienelor la CEDO. O problema atat de serioasa ar trebui supusa mai intai dezbaterii publice, in care sa se pronunte societatea civila, sociologi, juristi sau specialisti in drepturile omului, a adaugat Frunda. (A.I.)

Parlamentul solar

Conducerea Camerei Deputatilor a aprobat, ieri, montarea de panouri solare pe cladirea Parlamentului, pentru a obtine energie din surse regenerabile. "Pe cladirea palatului se vor amplasa mai multe panouri solare, termice, o instalatie de trigenerare, adica aer conditionat, apa calda si energie termica", a anuntat secretarul Camerei, Ioan Munteanu. El a precizat ca membrii Biroului Permanent au aprobat un proiect al deputatul PSD Iulian Iancu, care prevede ca o parte din consumul de energie al cladirii sa fie acoperit din surse regenerabile. "O prima estimare este ca am reduce cu 60% consumul de energie numai daca am schimba toate lampile si consumatorii electrici din interiorul cladirii", a spus Iancu. El a aratat ca doreste sa obtina fonduri europene pentru finantarea proiectului in proportie de 50%, restul urmand sa fie asigurat de agentii economici care se ocupa de promovarea surselor regenerable. (R.I.P.)

Paralela romano-germana

Liderul PNTCD Timis, Marius Popovici, a prezentat ieri, intr-o conferinta, diferentele intre atributiile Curtii Constitutionale din Romania si ale institutiei corespondente din Germania. Popovici a aratat ca, in timp ce Curtea din Romania se pronunta asupra constitutionalitatii legilor, regulamentelor si tratatelor internationale, solutionand in acelasi timp conflictele juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice, Autoritatea de Respectare a Constitutiei din Germania "serveste protejarii si respectarii ordinii constitutionale democratice si a libertatilor". "Republica Federala Germania este, conform Constitutiei, o democratie a valorilor, preventiva si vigilenta. In cazul unor atentate la ordinea de drept si a libertatilor, statul german poate interveni prin metode de aparare prevazute de Constitutie. (R.I.P.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=233165&data=2008-02-14