< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITIC - sambata, 9 februarie 2008

PD reinvie din cenusa Fortei Democrate

Petre Roman vrea sa redevina presedintele Partidului Democrat

Partidul Forta Democrata, condus de Petre Roman, isi va schimba numele in Partidul Democrat, a anuntat Petre Roman, la finalul Conferintei Nationale Extraordinare a formatiunii sale politice. Fostul presedinte al Partidului Democrat a precizat ca a ales acest nume pentru ca el este cel care a fondat PD, in anul 1993. Un alt argument invocat de Roman ar fi acela ca fostii democrati au abandonat doctrina initiala, devenind democrat-liberali. El va incepe neintarziat procedurile legale pentru schimbarea denumirii partidului sau. "Noi, de astazi, ne dorim sa purtam numele de PD si urmeaza sa demaram procedura in Justitie. E dreptul oricui, si al nostru in special, sa redobandim numele pe care l-am avut si pe care eu l-am propus in 1993", a declarat Petre Roman. Tribunalul Bucuresti a admis vineri cererea de comasare a PD cu PLD, urmand ca PLD sa-si pastreze personalitatea juridica, in calitate de formatiune politica absorbanta, iar vechiul Partid Democrat sa fie radiat din registrul partidelor politice.

Fost premier, ministru al afacerilor Externe si presedinte al Senatului, in anii 90, Petre Roman a fost printre fondatorii Frontului Salvarii Nationale, formatiune din care se vor naste ulterior, din cauza disensiunillor intre aripa Petre Roman si cea condusa de Ion Iliescu, doua partide-PSD si PD. Dupa ce a pierdut sefia PD in favoarea lui Traian Basescu, in februarie 2004, Roman a lansat Partidul Forta Democrata, partid de centru-stanga, formatiune ce a ramas in afara Parlamentului.

Avocatul PLD, Valeriu Stoica, ceruse magistratilor, la termenul de marti, sa aprobe inregistrarea modificarii denumirii Partidului Democrat in Partidul Democrat Liberal (PD-L) si sa ia act de modificarile aferente, respectiv statut, program politic, semn politic si electoral. De asemenea, Stoica a solicitat instantei sa inregistreze protocolul de comasare al PD (n.n. care devine PDL) cu Partidul Liberal Democrat, urmand ca PLD sa-si pastreze personalitatea juridica, in calitate de formatiune politica absorbanta, iar vechiul Partid Democrat sa fie radiat din registrul partidelor politice.

Procurorul a fost de acord cu concluziile si cererile formulate de Valeriu Stoica, iar magistratii se vor pronunta marti pe capetele cererii formulate de avocatul PLD.

In data de 15 decembrie, a avut loc congresul extraordinar care a consfintit fuziunea prin absorbtie a PD cu PLD. Democratii si liberal-democratii au aprobat in unanimitate, in foruri reunite, comasarea prin absorbtie a PD si PLD, sub deviza "Unirea face puterea", validand astfel aparitia pe scena politica a unui nou partid- Partidul Democrat-Liberal ce se doreste a fi continuatorul Aliantei DA. Conducerea noului partid, care va functiona pana in 2009 cand se va organiza primul congres pentru alegeri interne, este asigurata de fostul presedinte PD, Emil Boc, si de doi prim-vicepresedinti-Theodor Stolojan si Adriean Videanu, in vreme ce Vasile Blaga ocupa functia de secretar general al PD-L. Emil Boc si Theodor Stolojan au semnat, pe 17 decembrie, inainte de prima sedinta a Biroului Permanet National al Partidului Democrat-Liberal, protocolul fuziunii prin absorbtie a PD cu PLD, ce a fost depus la Tribunal.

T.B.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3332&data=2008-02-09