< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - luni, 4 februarie 2008

Moartea doamnei Oprisan

O tanara sanatoasa, internata la Spitalul Filantropia pentru a naste, a intrat in coma in mod cu totul inexplicabil * Doctorii au plimbat-o prin cateva spitale, pacienta decedand dupa o luna de chinuri

O tanara in varsta de 27 de ani, perfect sanatoasa, a fost internata la Spitalul Clinic Filantropia din Bucuresti pentru a naste, dupa care a intrat in coma, in mod cu totul inexplicabil. Ca sa scape de problema, doctorii au plimbat-o de colo-colo prin cateva spitale, starea de sanatate a pacientei agravandu-se. Dupa o luna de chinuri, tanara a decedat. Doi dintre medicii care au ingrijit-o s-au ales cu o banala mustrare din partea Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

In 2003, la scurt timp dupa ce s-a casatorit, Mihaela Oprisan a ramas insarcinata. Ea se afla, in permanenta, in atentia medicilor de la Spitalul Clinic Filantropia. Starea sarcinii precum si cea de sanatate a gravidei au fost apreciate a fi in limitele normalitatii, fara nici un fel de complicatii. De toate acestea s-a ocupat medicul rezident ginecolog Irina Antohi, din cadrul clinicii de ginecologie a spitalului, sub supravegherea dr. Ana Tolea, medic sef de sectie. La data de 19 aprilie 2004, Mihaela-Carmen Oprisan s-a prezentat la maternitate, la termen, pentru a naste.

Dupa internare, pacienta a acuzat dureri de cap, dar a doua zi s-a simtit mai bine. Tot atunci, intrand in pretravaliu, a fost transferata intr-o sala special destinata acelei stari. La 21 aprilie 2004, contractiile uterine devin sistematizate, gravida intrand in travaliu. "La ora 3,30, la examenul obstetrical se constata dilatatia de 5 cm si se rup artificial membranele. Se constata lichid amniotic verde noroios, miros neplacut", a concluzionat ulterior Comisia superioara de disciplina a CMR. In cele din urma are loc nasterea prin cezariana, sub rahi-anestezie, extragandu-se o fetita de 3,2 kg. Fatul prezenta probleme de respiratie, iar ficatul i se marise, sansele de supravietuire fiind minime. Inchiderea operatiei este lasata in seama unui medic care n-o mai consultase pe gravida pana atunci. Post operator i se administreaza pacientei o doza de antibiotic, respectiv 1,2 g Augumentin repetata o singura data dupa patru ore, desi infectia din organism era evidenta si fusese mentionata in fisa de observatie. Din a doua zi dupa nastere, timp de o saptamana, Mihaela-Carmen Oprisan a acuzat in permanenta dureri puternice de cap, ameteli, pierderea vederii si stari de inconstienta, cu cresterea temperaturii.

Chiuretata in coma, intr-un depozit

La data de 28 aprilie 2004, este solicitat medicul anestezist ca sa consulte pacienta, deoarece aceasta ar fi acuzat cefalee inca dinaintea operatiei chirurgicale. La 2 mai, Carmen Oprisan da semne de iritatie meningeala, care s-a produs brutal, concomitent cu alterarea starii generale si aparitia unei stari de agitatie.

Ca sa scape de problema, medicul sef de sectie, dr. Ana Tolea, solicita transferarea tinerei la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals", pacienta intrand in coma de gradul II. In continuare se pune problema efectuarii unei tomografii, insa aparatul cu pricina era defect.

Pe propria cheltuiala si cu ajutorul relatiilor pe care le avea, familia Oprisan se ocupa de transportarea tinerei la Spitalul CFR 2, unde i se face examenul tomografic. Dupa care este adusa inapoi, la "Matei Bals", si i se face o punctie rahidiana, ocazie cu care se constata un lichid tulbure.

Conf. dr. Gheorghe Peltecu este solicitat de la Spitalul Filantropia ca sa o chiureteze pe Carmen, aceasta aflandu-se in coma de gradu II. E de la sine inteles ca tanara nu si-a putut da consimtamantul pentru aceasta interventie. Nici familia ei nu a fost intrebata. In acel moment a mai aparut o problema: Institutul "Matei Bals" nu dispunea de un cabinet ginecologic utilat pentru asemenea interventii.

Medicii au gasit insa o solutie, transportand pacienta undeva in spatele spitalului, intr-un fel de laborator folosit pentru depozitarea diverselor materiale sanitare. Dupa chiuretaj, familia Oprisan a fost nevoita sa plateasca doi brancardieri pentru a o transporta pe tanara in salon, medicii plecand, cu tot cu asistente.

Starea de sanatate a femeii a continuat sa se agraveze, motiv pentru care s-a solicitat transferul la Spitalul de Urgenta Floreasca, deoarece era nevoie de protezare cardiorespiratorie. Nu e lipsit de importanta faptul ca, la acest spital, este medic chirurg sotul sefei de sectie de la Filantropia, Ana Tolea.

Tratament gresit, deces sigur

La Spitalul Floreasca, Mihaela-Carmen Oprisan ajunge in coma de gradul IV, iar la data de 23 mai 2004 inceteaza din viata, din urmatoarele cauze: "Insuficienta multipla de organe; Stare toxico-septica; Meningo-encefalita acuta piogena; Status post operatie cezariana".

Familia indurerata reclamase medicii care s-au ocupat de tanara - atat la CMR cat si la Parchet -, inca de cand aceasta mai era in viata. Inainte de a lua o decizie impotriva celor care se fac vinovati pentru moartea tinerei de 27 de ani, Comisia Superioara de Disciplina a CMR a tinut sa consemneze: "Conform expertizei, meningita este o asociere extrem de rara cu sarcina si post partumul. In tratatele de specialitate sunt consemnate 2 cazuri de meningita survenite dupa anestezia spinala, diagnosticul fiind foarte greu de stabilit. Cefaleea pe care o prezenta pacienta putea fi atribuita anesteziei spinale. Prelevarile de culturi din lichidul amniotic ar fi fost utile in masura in care s-ar fi suspectat o corioamniotita, care se declanseaza in general in interval de 12 ore de la ruperea membranelor". Cu alte cuvinte, Mihaela-Carmen a avut mare ghinion. Totusi, CMR mentioneaza ca "antibioterapia nu a fost corect indicata si a fost tardiva". Deci, se recunoaste ca femeii nu i s-au administrat suficiente antibiotice pentru a se combate infectia de organism. n

Mustrare pentru moarte

Din fericire, micuta Andreea a avut mai mult noroc ca mama ei, pe care n-a apucat s-o cunoasca. Medicul pediatru i-a administrat antibioticele necesare si a ingrijit-o, salvand-o de la un deces previzibil.

CMR a mai constatat ca pe fisa de observatie a pacientei "nu exista semnatura de accept de interventie a pacientei" si cu asta, basta. S-a decis sanctionarea dr. Irina Antohi si a dr. Ana Runcanu cu mustrare, la data de 1 iulie 2004. Decizia a fost invalidata de sedinta Consiliului Municipal Bucuresti, care a solicitat rediscutarea cazului. O alta comisie de disciplina a rediscutat cazul, venind cu noi precizari. In ideea nasterii prin cezariana s-ar fi impus prelevarea de culturi din lichidul amniotic, pentru a se elucida o eventuala coiroamniotita prin infectie cervico-vaginala. Pentru ca n-a procedat asa, dr. Ana Runcanu a fost sanctionata cu mustrare, chiar daca pacienta a murit. A depus contestatie impotriva acestei decizii, dar asa-zisa sanctiune i-a fost mentinuta. n

Caz inchis

Noua comisie a mai constatat ca medicul rezident Irina Antohi si-ar fi depasit competentele, "prin aceea ca n-a informat medicul indrumator asupra evolutiei cazului in ambulatoriu, luand decizii terapeutice inadecvate cazului". Este greu de crezut ca dr. Ana Tolea n-a stiut ce se petrece la ea in sectie.

De asemenea, nu poate nega faptul ca a discutat in repetate randuri cu familia decedatei, cunoscand in permanenta despre agravarea starii de sanatate a pacientei.

In ciuda acestui fapt, la randul ei, a ascuns problema existenta in rapoartele zilnice ale medicilor din maternitate. Drept urmare, o parte de responsabilitate ii revine in exclusivitate. Comisia de disciplina nu i-a putut retine in sarcina dr. Gh. Peltecu vreo eroare, "chiuretajul uterin fiind efectuat intr-o stare terminala a evolutiei pacientei".

Faptul ca respectivul chiuretaj a fost efectuat in conditii empirice n-a mai contat catusi de putin. Aceasta ultima decizie a fost semnata de prof. dr. Ioan Lascar, George Litarczek, Corneliu Dragomirescu, Bogdan Marinescu si Vladimir Belis. In fine, hotararea CMR a fost validata de Consiliul Local Municipal la data de 17 decembrie 2004, cazul fiind definitiv inchis. n

Plangere penala fara rezultat

Sotul Mihaelei Oprisan, Costel, a depus o plangere penala si la Parchet impotriva dr. Irina Antohi si Ana Tolea, pentru relele tratamente aplicate sotiei lui. Aceasta se afla inca in viata, decedand dupa 17 zile. Procurorii l-au trimis la Sectia de Politie nr. 4, dar nici pana in ziua de azi anchetatorii n-au trimis vreo adresa petentului sau familiei tinerei, pentru a le aduce la cunostinta cum s-a solutionat cazul. Iata si un pasaj edificator din plangerea lui Costel Oprisan: "Pe tot parcursul travaliului care a durat 12 ore, aceasta (dr. Ana Tolea - n.r.) nu si-a manifestat nici un interes profesional fata de sotia mea. Dna dr. Tolea mi-a spus ca sotia mea va naste cand vrea ea, i-a administrat diazepam, a plecat de la supraveghere, fiind de garda, si s-a dus sa se odihneasca." n

Situatie dramatica

De curand, la trei ani de la ciudata moarte a sotiei lui, Costel Oprisan s-a recasatorit, intemeindu-si o noua familie, dupa ce medicii i-au fracturat-o pe prima. Mai inainte, insa, a fost de acord ca sora fostei sale sotii sa-i infieze fetita. Elena Eremia are si ea o fetita mai mare cu cativa anisori. Culmea ghinionului, la cateva luni de la decesul surorii, i-a murit sotul, dupa o indelungata suferinta. Astfel ca acum, impreuna cu alte rude, creste doua fetite: una fara mama, iar cealalta fara tata. Familia Eremia si-a luat orice speranta ca se va face dreptate in inexplicabilul deces al celei care a fost Mihaela-Carmen. Totusi, a adus acest caz in atentia opiniei publice, ca macar sa fie cunoscut de cat mai multa lume, daca altceva n-a putut face. "Dr. Tolea ne-a spus cu repros ca Mihaela-Carmen prezenta un lichid verde, rau mirositor in organism, de parca biata de ea ar fi fost de vina. S-a purtat foarte urat cu noi si s-a opus mai bine de 12 ore, cat sora mea s-a aflat in travaliu, sa-i faca cezariana", ne-a declarat Elena Eremia. n

Tolea, ocolita de sentinta CMR

La data de 20 aprilie 2004, inainte de nastere, medicul rezident Irina Antohi a informat-o pe dr. Ana Tolea despre gravitatea starii de sanatate a pacientei, sugerandu-i ca s-ar impune o interventie chirurgicala prin cezariana. Cum sefa de sectie a refuzat categoric aceasta solutie, dat fiind raportul de subordonare dintre cele doua, dr. Antohi n-a putut intreprinde nimic in acest sens. In pofida acestei stari de fapt, in sarcina dr. Tolea Comisia de disciplina a CMR n-a retinut vreo vinovatie cat de mica. O alta ciudatenie: nu s-a putut stabili cum de sotul dr. Ana Tolea a venit la initiativa sa la Institutul "Matei Bals", pentru a cere transferul pacientei Mihaela-Carmen Oprisan la Spitalul de Urgenta Floreasca, unde este medic chirurg. In urma unei noi tomografii craniene efectuate la cererea acestuia, doctorul i-ar fi declarat sotului ca pacienta prezinta "un lichid in zona craniana si ca nu mai exista sanse sa se refaca si o sa moara", potrivit plangerii adresata Parchetului de Costel Oprisan.

Pagina realizata de Dan COSTE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=232627&data=2008-02-04