< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - luni, 4 februarie 2008

Aviz politicienilor romani care se pregatesc intens pentru alegerile din 2008

Tradati de limbajul trupului

Si experimentatii candidati la Casa Alba au lasat gesturile sa vorbeasca despre nesiguranta, nervozitate sau agresivitate

Candidatii inscrisi in lupta acerba pentru scaunul prezidential de la Casa Alba, din 2008, au facut uz de toate metodele pe care le implica o campanie electorala ca la carte, in asa fel incat sa atraga cat mai multi alegatori de partea lor. In cazul catorva dintre ei, situati pe primele locuri ale clasamentelor electorale, acest demers a si avut rezultatele scontate. Cu toate acestea, un specialistul in interpretarea gesturilor, consultat de BBC, a stabilit o lista de gesturi ce ar trada nesiguranta si nervozitate sau, dimpotriva, onestitate si incredere in propriile forte. De departe, cel mai credibil, judecand dpa limbajul trupului, este fostul primar al New Yorkului, Rudolph Giuliani. La polul opus, tradat de modul excesiv in care clipeste, se situeaza senatorul republican, John Mc Cain.

Potrivit expertului mimico-gestual Patti Wood, unele dintre gafele facute, fara sa vrea, de unii dintre candidatii ce au intrat in cursa pentru Casa Alba, ii pot costa scump in fata electoratului. Cu atat mai mult cu cat, Statele Unite se pregatesc pentru asa numita "Super Marti" - ziua in care voteaza peste 20 de state pentru candidatul care va reprezenta cele doua partide - Republican si Democrat - in cursa pentru Casa Alba. Competitia este stransa in ambele partide si - in ajunul infruntarii - candidatii curteaza electoratul din California. Ca urmare, votul din acest stat va fi foarte atent urmarit in orele care vin. La fel de atenta a fost si Patti Wood, care, dupa ore intregi de studiu al imaginilor video din timpul aparitiilor televizate ale personajelor scenei politice americane, a extras o serie de asfel de gesturi, posturi, grimase sau tonuri ale vocii. "Senatorul republican John Mc Cain clipeste cel mai mult dintre toti candidatii avuti in vedere si face asta in momentele in care are de a face cu subiecte care ii inspira nesiguranta", spune specialistul consultat de BBC.

Cel mai onest candidat: Rudolph Giuliani

De departe, cel mai onest dintre candidati, in materie de limbaj corporal, este fostul primar al New York-ului, din perioada tragicelor intamplari din septembrie 2001, Rudolph Giuliani. Desi s-a retras din cursa prezidentiala in urma cu o luna, Giuliani inspira credibilitate. "Privindu-l pe Rudy Giuliani, vedem ca gesturile vin, in cazul sau, inaintea cuvintelor. Asta inseamna ca afirmatiile sale sunt adevarate", sustine Patti Wood.

Obama, privire-laser

Despre candidatul de culoare, Barack Obama, specialistul spune ca ar realiza un contact vizual de tip "laser", care lasa impresia fiecaruia dintre interlocutorii sai ca ar fi unicul adresant al afirmatiilor sale. Aceeasi tactica o utiliza si fostul presedinte american, Bill Clinton. Dar, spre deosebire de acesta din urma, Obama isi poate modifica, extrem de rapid si de radical, limbajul trupului, in functie de feed-back-ul primit de la auditoriu.

Hilary Clinton isi impreuneaza mainile a rugaciune

Senatorul de New York, Hillary Clinton, poate parea lipsita de feminitate, cand alege sa folosesca un ton scazut al vocii, spune expertul."Obisnuieste, cand vorbeste, sa isi impreuneze degetele de la mani, in semn de rugaciune. Acesta este un gest neobisnuit pentru o femeie, si mai degraba un semn al puterii specific masculine, cu conotatii falice", adauga Patti Wood. De asemenea, aceasta este de parere ca Hillary a fost sincera, cand s-a abtinut, din rasputeri, sa nu planga, in momentul cand li s-a adresat alegatorilor din New Hampshire.

Un alt gest considerat nepotrivit este acela folosit, in trecut, de doamna Clinton, cand obisnuia sa-si duca mana la inima. In prezent, specialistul sustine ca Hilary zambeste mai mult si pare mult mai deschisa, dupa felul in care alege sa-si deschida bratele , in timp ce se adreseaza interlocutorilor din sala.

Romney, da prea des din cap

Despre fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney, se poate spune ca sufera de sindromul "nasului lui Pinocchio". Cand face o afirmatie, lasa impresia ca nu ar spune adevarul, pentru ca da prea mult din cap. "Romney face acest gest tot timpul. Chiar si cand afirma ca poporul american este cel mai grozav din lume, misca din cap ca si cum ar nega ceea ce tocmai a declarat", spune Wood.

Partidele politice din Romania sunt in febra desemnarii candidatilor pentru primarii. In Bucuresti, printre numele posibililor aspiranti la fotoliul de primar sunt Adriean Videanu, Ludovic Orban sau Cristian Diaconescu. Am ales la intamplare cateva imagini. Ii lasam pe specialisti sa ne spuna ce ne transmit politicienii, dincolo de cuvinte.

Cristina STEFAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3174&data=2008-02-04