< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - joi, 31 ianuarie 2008

Salomon si Rossignol se muta in Romania

Doua marci apreciate de schiorii din toata lumea, Salomon si Rossignol, isi muta productia si in Romania, anunta Le Temps, preluat de Rompres. Macinata de o grava criza financiara, compania Salomon a trecut, de curand, in proprietatea finlandezilor de la Amer Sports. Planul de restructurare prevede concedierea a aproape jumatate din angajatii din orasul francez Rumilly, articolele sportive urmand sa fie fabricate in Austria, Romania si Bulgaria. La randul sau, Rossignol se confrunta cu probleme financiare, urmand sa fie scoasa la vanzare. Sindicatele sunt ingrijorate de faptul ca aproximativ 300 de angajati ar putea fi concediati ca urmare a inchiderii fabricii din Sallanches si mutarii productiei in tari cu mana de lucru mai ieftina, precum Romania.

Oras cochet in vremurile bune ale Salomon, Rumilly este in stare de soc. Amer Sports si-a prezentat planul de restructurare: 250 de salariati din cei 540 vor fi concediati. Fabrica isi va inchide portile pana la sfarsitul anului, iar echipele de creatie se vor muta la sediul din Annecy. Nici o pereche de schiuri nu va mai fi fabricata in Franta, intreaga productie urmand sa fie transferata in Romania, Austria si Bulgaria. ''Este a treia oara din 2005 cand Salomon reduce masa salariala, 750 de posturi au fost suprimate in patru ani. Declinul nu mai poate fi oprit'', constata sindicalistul Sylvain Chalumeau.

Fondata in 1947 de familia Salomon, fosta perla a schiurilor franceze a inceput, initial, sa fabrice talpi de schi inainte de a se lansa la cucerirea pietei legaturilor de schi, claparilor, accesoriilor de golf, combinezoanelor de schi si a rolelor. Construita in anii 1980, fabrica de la Rumilly a fost emblema sporturilor de iarna din Franta. La inceputul anului 2000, piata schiurilor franceze (aproximativ 10% din piata mondiala) progresa sub efectul dezvoltarii schiurilor parabolice si free-riderelor. Potrivit Federatiei franceze a industriei sportului si agrementului, numarul schiurilor vandute in Franta crescut de la 48.0000 in 2002-2003 la 57.5000 in 2004-2005 pentru a se reduce drastic in 2005-2006. De atunci degringolada continua.

''Platim consecintele iernilor fara zapada si a zapezilor cazute in tarile calde. Am avut un deficit de peste 20 de milioane de euro'', spune Bernard Millaud, director general la Salomon.

A.E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3073&data=2008-01-31