< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - miercuri, 30 ianuarie 2008

Mobilul Crimei "Taximetristul"

Hari Bacanu a fost impuscat si incendiat pentru ca i-a vazut pe cei care au tras sase gloante intr-un om de afaceri din Constanta

Doua incidente armate, extrem de sangeroase, au avut loc in ultimele saptamani la Constanta. Iar ambele ar putea fi legate intre ele. Doua executii in stil mafiot, una dintre victime decedand, alta fiind in stare grava in spital. In ambele cazuri, autorii nu au fost identificati, fiind inca in libertate.

Primul incident armat s-a petrecut in 17 ianuarie, cand un om de afaceri din Constanta, Liviu Bamburic, a fost impuscat cu sase focuri de arma in scara unui bloc. Dus in stare grava la spital, medicii au reusit sa-i salveze viata. Cel mai recent si cel mai sangeros atac armat s-a petrecut la sfarsitul saptamanii trecute, cand cadavrul unui taximetrist, Hari Bacanu, de 51 de ani, a fost gasit pe un camp din apropierea localitatii constantene Deleni.

Acesta fusese batut crunt, impuscat in gura si apoi incendiat. Exista informatii potrivit carora acesta ar fi fost in zona in momentul in care Bamburic a fost impuscat. Este posibil ca taximetristul sa-l fi vazut pe cel sau cei care l-au ciuruit pe omul de afaceri. Asta l-ar fi transformat intr-un martor care i-ar fi putut identifica pe autorii tentativei de asasinat. Aceasta varianta este luata in calcul de procurori. Sa fi fost ucis pentru a fi redus la tacere, in eventualitatea ca ar fi fost martor fara voie la tentativa de asasinat. Potrivit necropsiei, moartea taximetristului a fost violenta si a survenit "ca urmare a unei plagi impuscate cranio-cerebrale", iar leziunile de arsura constatate au fost produse postmortem. "Celelalte leziuni de la nivelul capului au fost produse de un corp contondent, iar cele de la nivelul zonei abdominale posterioare, prin lovire cu sau de un corp dur", se precizeaza in raportul medicilor legisti. Acesta probeaza astfel ca barbatul a fost batut crunt inainte de a fi omorat.

Executia

Faptul ca Hari Bacanu a fost impuscat cu o arma in gura indica o executie in stil mafiot. Chiar daca taxiul pe care il conducea a disparut imediat dupa crima, fiind luat probabil de catre autorii omorului, pentru a ingreuna ancheta, modalitatea bestiala in care a fost ucis bietul om nu este una specifica jafului. Ci mai degraba a unei reglari de conturi. Impuscarea in gura este o executie tipic mafiota, aplicata celor care au vazut ce nu trebuia sau au deranjat anumite persoane. Procurorii merg pe mai multe piste. Insa una dintre ele, destul de plauzibila, ar putea avea legatura cu tentativa de asasinat comisa asupra lui Liviu Bamburic. Exista informatii potrivit carora taximetristul ar fi putut fi martor la impuscarea lui Bamburic. Sa-i fi vazut pe autori. Procurorii constanteni au declarat ca in momentul in care Bamburic a fost impuscat, in zona se aflau mai multi taximetristi. "Unii au fost identificati, dar nu au vazut nimic. Exista posibilitatea, este o pista de lucru, ca Bacanu sa fi fost in acel moment in zona si sa fi vazut ceva. Sa-l fi vazut pe cel sau cei care l-au impuscat pe Bamburic. Din pacate, taximetristul este mort si nu mai poate vorbi. Nu ne mai poate spune daca a vazut ceva. Ceea ce ingreuneaza ancheta in ambele cazuri. Iar, din pacate, atitudinea lui Bamburic nu ne ajuta. Victima nu coopereaza. A dat un nume, am verificat respectivul barbat si nu a iesit nimic", au declarat procurorii. O alta pista pe care merg anchetatorii este aceea potrivit careia taximetristul ar fi fost implicat in trafic cu masini din Bulgaria. Este o ipoteza, insa nu foarte "convingatoare", pe aceasta pista mergand mai mult politistii decat procurorii. Desi acestia din urma coordoneaza cazul, fiind vorba de o crima. "Noi, ca si institutie, nu am demarat nici un fel de colaborare cu autoritatile bulgare. Din punctul nostru de vedere, razbunarea ar fi cel mai probabil mobilul crimei, avand in vedere maniera in care a fost omorat taximetristul. Exista si posibilitatea sa fi fost implicat in trafic cu masini. Verificam toate aceste aspecte", a declarat procurorul Adina Florea, de la Parchetul Tribunalului Constanta.

Bamburic a fost ciuruit in scara blocului

Liviu Bamburic, un om de afaceri din Constanta, a fost impuscat cu sase focuri de arma, cu un pistol Makarov, intr-o scara de bloc din Constanta. Audiat de anchetatori, el le-a indicat acestora, ca posibil suspect al atacului armat, un partener de afaceri al sau, cu care a efectuat mai multe tranzactii cu terenuri.

Potrivit procurorilor, in urma verificarilor s-a stabilit ca partenerul de afaceri nu are nici o implicare in caz. La cateva zile de la tentativa de asasinat, dupa ce a fost operat, omul de afaceri a oferit si cateva date despre persoana care l-a impuscat. Astfel, aceasta are aproximativ 1,75 de centimetri, constitutie slaba. Era imbracat in haine de culoare inchisa, iar fata ii era complet acoperita. Anchetatorii constanteni au trimis la IGPR, pentru expertizare, tuburile cartuselor gasite la fata locului. Pe 17 ianuarie, in jurul orei 02.30, Liviu Bamburic se ducea sa-si vada o cunostinta. Si-a parcat masina in fata blocului si a dat sa intre in scara. Brusc, in spatele lui a aparut un individ cu fata acoperita de o cagula.

Bamburic nu a mai apucat sa strige. Sase gloante trase dintr-un incarcator de Makarov i-au ciuruit trupul, iar acesta s-a prabusit intr-o balta de sange. Vecinii, speriati de impuscaturi, au sunat la 112, iar la fata locului a fost trimisa o ambulanta si un echipaj al Sectiei 2 Politie. Barbatul a fost transportat la spital in stare critica si supus imediat unei interventii chirurgicale. Din primele cercetari s-a stabilit ca motivul atacului armat nu a fost jaful, deoarece in buzunarul victimei a fost gasita o suma importanta de bani, peste 5.000 de euro. Omul de afaceri era cautat, potrivit NewsIn, de mai multe persoane care se considerau inselate pentru ca le-ar fi vandut terenuri la un pret supraevaluat. In noaptea in care a fost impuscat, el a fost vazut in compania mai multor persoane intr-un club select din Constanta.

Ultimul drum

Taximetristul Hari Bacanu a fost inmormantat ieri. Zeci de oameni s-au adunat, inca de dimineata, in fata locuintei taximetristului din Constanta impuscat si apoi incendiat. Cortegiul funerar, format din multe taximetre, s-a indreptat spre Cimitirul Central din Constanta, acolo unde a fost inmormantat Hari Bacanu. Pe unele dintre masini era lipita poza acestuia. La funeralii au luat parte, in afara de colegii taximetristului, rude si cunoscuti ai lui Hari Bacanu.

Hari Bacanu era in afara programului

Hari Bacanu era angajat la firma Romaris. Contactati de ZIUA, de la secretariatul firmei ni s-a spus ca in momentul in care un taximetrist efectua o cursa in afara localitatii, era obligat sa anunte la dispecerat acest lucru. Iar cand se intoarce in oras trebuie, de asemenea, sa anunte.

"El era in afara programului. Poate ca de asta nici nu a anuntat. Sau poate ca a plecat cu o persoana cunoscuta. Toate statiile de pe masini sunt prevazute cu un buton de alarma, de panica. Ar fi putut sa-l actioneze, iar prin statie se putea auzi ce se intampla in masina. Mie mi se parea un om la locul lui si nu-l vad implicat in ceea ce s-a vehiculat (n.r-trafic de masini)", au declarat pentru ZIUA angajati ai firmei. Hari Bacanu figura ca avand o firma al carui obiect principal de activitate era constructii de cladiri si lucrari de geniu civil. Era unicul asociat al firmei, fiind totodata si administrator. Pe 2005 si 2006, bilanturile anuale nu a fost depuse la Registrul Comertului, astfel ca nu se poate sti daca firma avea profit sau mergea in pierdere. "Putea sa fie o firma pe numele lui, dar de aceasta sa se foloseasca alte persoane", au declarat anchetatorii.

Ipoteze gresite

Politistii constanteni au fost sesizati, saptamana trecuta, ca, pe un camp din apropierea localitatii Deleni, zace cadavrul unui barbat. Acesta fusese gasit mort, in apropierea unui stalp de inalta tensiune, fara haine. In urma sesizarii primite, la fata locului s-au deplasat lucratorii Postului de Politie din localitate, politisti de la Serviciul de Investigatii Criminale si un procuror criminalist, care au inceput primele cercetari. Prima ipoteza a fost ca barbatul s-a urcat pe stalpul de inalta tensiune cu intentia de a sustrage cablul, dar s-a electrocutat si a cazut de la inaltime. Ulterior, anchetatorii au gasit in apropierea cadavrului o sticla ce continea un lichid inflamabil si o bricheta, fapt ce i-a facut sa se gandeasca la varianta unei autoincendieri. Totusi, anchetatorii au mai observat ca trupul barbatului dezgolit fusese tarat cativa metri, pana in zona unde fusese gasit, iar acest indiciu ii determina sa ia in considerare si varianta ca barbatul sa fi fost ucis in alta parte si adus in locul respectiv pentru a se inscena sinuciderea. In urma efectuarii necropsiei, politistii aveau sa descopere insa, ca barbatul a fost ucis cu sange rece, el fiind batut crunt, impuscat in gura si apoi incendiat. n

Foto: ZIUA de constanTa

Pagina realizata de Bogdan GALCA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=232439&data=2008-01-30