< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - miercuri, 30 ianuarie 2008

Reprezentantii ONU, ingrijorati de situatia dramatica a thailandezelor

Femei expuse intr-o "gradina zoologica umana"

Fetele cu gatul lung, tinute prizoniere de autoritatile din regiunea thailandeza Kayan, sunt o curiozitate pentru straini si aduc bani frumosi turismului local

La granita nordica a Thailandei, principala atractie a turistilor o constituie femeile "cu gat lung". Tinute, asemenea unor sclave, intr-un sat-rezervatie, tinerele sunt obligate sa poarte in jurul gatului niste inele din alama, mari si incomode. Initial parte a traditiei locala, astazi doar o afacere condamnabila, chinul la care sunt supuse aceste femei a atras interventia dura a Organizatiei Natiunilor Unite. Potrivit BBC News, reprezentantii ONU au propus boicotarea turismului local, axact exclusiv pe imaginea femeilor cu "gatul lung". Drama refugiatelor thailandeze este cu atat mai mare cu cat, ajunse la maturitate, femeile nu isi mai pot indeparta inelele, pentru ca muschii atrofiati ai gatului nu le-ar mai putea sustine capul. De dragul promovarii turismului local, autoritatile thailandeze le interzic femeilor cu gatul lung sa paraseasca regiunea. Oficialii ONU vorbesc chiar despre existenta unei adevarate "gradini zoologice umane" in provincia nord-thailandeza Kayan.

"Cu greu te poti abtine sa nu privesti. La capatul unui drum plin de noroi, in inima junglei thailandeze, cateva femei stau asezate la umbra. Isi plimba, din cand in cand, degetele de-a lungul inelelor de alama, serpuite strans de-a lungul gatlejurilor lor neobisnuit de lungi, ca de girafa. E incredibil...", isi incepe povestea un turist canadian, fascinat de capturile facute de aparatul sau de fotografiat. Imaginile arata femei cu gatul intepenit, prins intr-o structura metalica, la o distanta neobisnuit de mare de umeri, care cu miscari de robot, incearca sa vanda vizitatorilor ajunsi in acea parte de lume, diverse suveniruri. Par sa nu realizeze ca, de fapt, ele sunt, de ani de zile, atractia turistilor, veniti in numar tot mai mare in regiunea nord-thailandeza Kayan sa vada "femeile cu gat lung". Cum curiozitatea greu de stavilit a calatorilor aduce si profit, venitul extrem de mic al familiilor de refugiati din Bruma, majoritari in Kayan, a crescut considerabil.

ONU cere interventie dura pentru eliberarea prizonierelor

Natiunile Unite cer interventii dure pentru ca situatia dramatica a acestor femei sa se schimbe. ONU vorbeste chiar despre un boicot al turismului in zona pentru a se impiedica ceea ce a fost calificat drept "o gradina zoologica umana". Agentia pentru Refugiati din cadrul organizatiei sustine ca, in decursul ultimilor doi ani, autoritatile thailandeze au refuzat sa permita unui grup de 20 de femei din Kayan sa plece din aceasta tara, in ciuda unor oferte ferme de azil, venite din partea unor tari ca Finlanda sau Noua Zeelanda. Oficialii ONU au informatii ca femeile sunt tinute cu forta in Thailanda tocmai datorita rolului crucial pe care acestea il joaca in promovarea turismului local, transformat intr-o industrie. "Nu intelegem de ce nu le este permis sa inceapa o viata noua", afirma Kitty McKinsey, purtator de cuvant al Agentiei pentru Refugiati.

"Autoritatile thailandeze le tateaza pe aceste femei ca si cum acestea ar trai intr-o gradina zoologica pentru oameni", sustine McKinsey. "O solutie ar fi ca turistii sa nu mai mearga acolo, sa le vada", mai spune reprezentanta ONU.

Marul discordiei, o fata de 23 de ani

In centrul acestor dispute se afla o tanara de 23 de ani, pe nume Zember, care a purtat cu mandrie, in jurul gatului, inelele traditionale ale tribului sau, inca de la varsta de cinci ani. In urma cu 18 ani, Zember a fugit, impreuna cu familia sa, din licalitatea natala. S-au refugiat pe niste dealuri din estul regiunii Bruma. Mama sa, Mu Pao, isi aminteste cum trupele guvernamentale luau cu asalt satul lor, de unde luau cu forta barbatii, pe care ii transformau in hamali. De teama, mii de oameni au incercat sa fuga. La granita, insa, refugiatii cu "gatul lung" erau pusi intr-un grup diferit fata de celelelte persoane. Acesta a fost momentul care a declansat conflictele etnice in regiune. Femeile in varsta se multumeau cu sumele infime care le reveneau de pe urma zecilor de priviri straine care se abat asupra lor, in fiecare zi.

In 2005, situatia tinerelor de varsta lui Zember s-a schimbat radical, odata cu oferta ONU de a acorda azil permanent departe de Thailanda miilor de localnici din zona Kayan. Oferta a fost acceptata rapid de locuitori. Insasi Zember a facut o astfel de cerere, impreuna cu familia ei. Au fost acceptati imediat. "M-am bucurat asa de tare cand mi-au spus ca o casa ma asteapta, deja, in Noua Zeelanda", le-a povestit tanara jurnalistilor BBC. Din pacate pentru ea, de doi ani incoace, Zember asteapata in zadar ca autoritatile thailandeze sa ii semneze documentatia necesara pentru a putea pleca in tara adoptiva, Noua Zeelanda. In situatia ei sunt alte 19 persoane."Potrivit legii, tanara trebuie sa aiba statut de refugiat si sa locuiasca intr-o astfel de tabara. In cazul de fata, nu sunt indeplinite criteriile legale", sustin autoritatile. Pozitia oficialilor thailandezi este contrazisa de oficialii ONU.

In semn de protest, tanara de 23 de ani si-a dat jos inelele traditonale de la gat. "Am avut o senzatie ciudata, la inceput, insa m-am obisnuit rapid. Inelele mi-au adus atata suferinta Nu le-am purtat niciodata pentru turisti, am vrut doar sa respect traditia. Acum, ma simt ca un prizonier...", si-a incheiat Zember povestea, atingandu-si cu degetele gatul, eliberat de povara metalului.

Drama este cu atat mai mare cu cat, ajunsa la maturitate, o femeie din aceasta regiune a Thailandei nu-si mai poate indeparta inelele, pentru ca muschii atrofiati ai gatului sau nu i-ar mai putea sustine capul.

Cristina STEFAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3015&data=2008-01-30