< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - miercuri, 23 ianuarie 2008

Stiri pe scurt

Geoana si pacea de la Cluj

Presedintele PSD s-a prezentat ieri cu un mesaj de pace in fata grupului de la Cluj, pe care si-l doreste din nou alaturi de el. "Cred ca perioada in care Vasile Dancu, din motive care-mi sunt imputabile si mie, si lui, si poate si noua, vremea in care Vasile Dancu a stat mai retras trebuie sa se incheie", a declarat Geoana, citat de Mediafax. El nu i-a uitat nici pe Ioan Rus si Vasile Puscas despre care a avut numai cuvinte de lauda. Schimbarea de strategie este evidenta pentru Mircea Geoana, care a inteles ca pierde teren in lupta interna din partid, iar Adrian Nastase devine un competitor din ce in ce mai puternic. Proaspat ales in fruntea organizatiei Cluj, Dancu a prezentat un program regionalist cu tema "Transilvania, victima a centralismului de dreapta" si a vorbit despre relansarea stangii ardelene. De asemenea, el a spus ca prezenta lui Geoana in Ardeal poate consolida relatia acestuia cu liderii din regiune, care a fost destul de rece in ultima perioada. (C.A.)

Discordie in familia ben Laden

Fiul lui Osama ben Laden, liderul miscarii teroriste Al-Queda, Omar ben Laden ii cere tatalui sau, pe care nu l-a mai vazut din 2000, cand a parasit organizatia, sa isi schimbe metodele de lupta, a declarat el, intr-un interviu acordat postului CNN. Omar pretinde ca vorbeste deschis, pentru ca a decis sa stopeze violentele inspirate de tatal sau. Desi nu impartaseste metodele folosite de Osama ben Laden, Omar nu il considera terorist pe tatal sau si nu crede ca acesta va fi prins, intrucat se bucura de sprijinul localnicilor. Intrebat de ce nu a protestat mai ferm fata ce actiunile lui Osama, Omar a declarat ca aceasta este datoria clericilor din jurul tatalui sau, dar a precizat ca tatal sau "nu are puterea de a opri miscarea in acest moment". Impreuna cu sotia sa, Zaina, de origine britanica, Omar se pregateste sa lanseze o miscare pacifista, cu totul diferita de cea a tatalui sau. (I.C.)

Moscova preia si ruta sarba

Guvernul sarb a aprobat ieri un acord cu Federatia Rusa care permite semnarea unor contracte privind tranzitul gazoductului South Stream prin sudul Serbiei si preluarea de catre Gazprom a unei participatii majoritare la compania petroliera NIS, transmite Mediafax. "Executivul a aprobat textul unui acord intre Federatia Rusa si Guvernul sarb privind cooperarea in domeniul petrolului si gazelor", se arata intr-un comunicat. Acordul, care permite consolidarea pozitiei Rusiei in sectorul energetic din Balcani, prevede si construirea unui depozit subteran de gaze, de mare capacitate, in nordul Serbiei. Saptamana trecuta, Bulgaria si Rusia au semnat acordul privind participarea Sofiei la proiectul de gazoduct ruso-italian South Stream, din Rusia catre Europa, in cadrul vizitei presedintelui Vladimir Putin in capitala bulgara. (G.D.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=232129&data=2008-01-23