< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - luni, 21 ianuarie 2008

Ultranationalistul Tomislav Nikolic conduce cursa prezidentialelor din Serbia

Dupa numararea voturilor din 29,2% din cele 8.481 de sectii de votare, Tomislav Nikolic, candidatul Partidulului Radical Sarb, a obtinut 38,26% din voturile celor peste 6,7 milioane de electori, in primul tur al alegerilor prezidentiale din Serbia, desfasurate duminica. Principalul sau contracandidat, presedintele in exercitiu, Boris Tadic, a convins 35,15 dintre cetatenii cu drept de vot, ambii competitori urmand sa se infrunte in al doilea tur de scrutin ce va avea loc pe 3 februarie, conform Biroului Electoral de la Belgrad.

In ceea ce-i priveste pe ceilalti sapte competitori, rezultatele oficiale partiale arata ca pe locul trei s-a clasat Velimir Ilic - Noua Serbie (8,11%), urmat de socialistul Milutin Mrkonjic cu 6,16%, liberal-democratul Cedomir Jovanovic, cu 5,41%, candidatul comunitatii maghiare Istvan Pastor (3,3%), Milanka Karic - Miscarea pentru o Serbie Puternica, 1,02% si pe ultimul loc candidatul Coalitiei Partidul Taranesc - Partidul National Taranesc, Marijan Risticevic care a obtinut numai 0,49% din voturile exprimate.

Biroul electoral a mai mentionat ca procentul participarii la urne a fost unul record in ultimii opt ani, 61,07 dintre sarbi si-au exprimat dreptul la vot duminica dintre care si 42,2% din cei 112.861 de electori din Kosovo.

Planurile diferite ale celor doi candidati favoriti

Tadici a facut apel la toti alegatorii "sa se prezinte la urne si sa voteze (in cadrul celui de al doilea tur) si sa arate ca Serbia nu renunta la calea europeana, pe care a ales-o in 2000", anul in care Slobodan Milosevici a fost indepartat de la putere.

"Victoria de la 3 februarie va fi istorica, nu vom renunta la lupta noastra pentru Kosovo, nu vom renunta la calea noastra europeana", a adaugat Tadici.

Opozant al independentei Kosovo, pe care majoritatea statelor Uniunii Europene o sprijina, Tadici este in acelasi timp favorabil unei apropieri accelerate a tarii sale de UE, contrar adversarului sau ultranationalist.

Nikolici, care a iesit pe prima pozitie in scrutinul prezidential de duminica, a declarat la randul sau ca cel de al doilea tur va aduce schimbarile pe care Serbia le asteapta.

"De maine vom incepe campania pentru al doilea tur, ce va fi decisiv si va aduce schimbarile asteptate", a precizat Nikolici, la sediul Partidului Radical Sarb (SRS) de la Zemun, o suburbie a Belgradului.

Eurosceptic si rusofil, Nikolici apreciaza ca Serbia trebuie sa renunte la Uniunea Europeana in cazul proclamarii independentei Kosovo, sprijinita de majoritatea statelor membre UE.

"Campania a fost dificila, am creat bazele pentru o victorie in al doilea tur, avem foarte multe de facut", a adaugat Nikolici, care si-a felicitat adversarii pentru "atitudinea de fair play".

Nikolici acuza Romania

Candidatul Partidului Radical Sarb, Tomislav Nikolic, favorit la castigarea alegerilor din Serbia, a acuzat Romania ca a colaborat cu NATO in timpul bombardarii tarii sale din 1999. "Nu am fost precum Romania si Bulgaria, noi am stat pe poduri ca sa le aparam si am cantat cat cadeau bombele, sa nu uitam asta, poate cei tineri uita, noi care am trait acele vremuri, nu", a spus Nikolic, joi, in cadrul unei emisiuni la televiziunea Pink. Prin aceasta declaratie, el s-a referit la faptul ca, in timpul atacului din 1999 asupra Iugoslaviei, cele doua tari au permis Aliantei survolarea spatiului lor aerian.

Cu o ora mai devreme, la acelasi post de televiziune, presedintele in exercitiu, Boris Tadic, a luat apararea tarii noastre apreciind pozitia Bucurestiului fata de problema Kosovo.

"Mai multe tari ne sustin, Spania, Cipru, Romania. Presedintele Basescu, premierul Tariceanu au spus de mai multe ori ca nu vor recunoaste Kosovo, fiecare tara isi apara interesele si e normal sa fie asa - Romania are probleme cu maghiarii, Ciprul cu problemele cunoscute de acolo, Spania - de asemenea", a spus Tadic.

Laudand progresele economiei sarbe din timpul mandatului sau, Tadic a declarat ca unul dintre motivele acestor cresteri este prezenta firmelor romanesti in Serbia. "Firmele vin la noi din Romania, deoarece ea a intrat in UE si cheltuielile salariale au crescut", a spus presedintele sarb, subliniind faptul ca in acest fel se creeaza noi locuri de munca iar Serbia trebuie sa profite din plin de acest lucru.

R.MIRCEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2722&data=2008-01-21