< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - sambata, 19 ianuarie 2008

Politistii protesteaza: Patru ministri de Interne, acuzati de frauda

Protest fara precedent in Ministerul de Interne: politistii au sesizat Parchetul General cu privire la incalcarea legii de catre cei patru ministri care i-au condus in perioada 2002 - 2007. Ioan Rus, Marian Saniuta, Vasile Blaga si Cristian David sunt acuzati de "abuz in serviciu contra intereselor publice". Concret, politistii sunt nemultumiti ca au fost sanctionati si chiar dati in judecata pentru ca au aplicat ordine - date de ministrii sau de sefi din Minister - care nu indeplinesc conditiile legale. De asemenea, protestatarii sustin ca nici amenzile aplicate de politisti romanilor timp de cinci ani nu sunt legale si pot fi anulate de drept. Sesizarea a fost adresata Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), fiind inregistrata cu nr. 581/17.01.2008.

Practic, din continutul sesizarii penale depuse la procurorul general al Romaniei de Sindicatul Politistilor din Romania (SPR) "Diamantul" reiese ca, numai in perioada 2004-2007, peste 3.000 din 75.000 de politisti au fost cercetati si sanctionati abuziv in baza unui ordin de cercetare disciplinara - OMAI 400/2004 - care nu a fost publicat si deci nu a intrat in vigoare nici pana in prezent. "Vatamarile morale si materiale suferite de acesti politisti, cercetati, judecati si sanctionati pentru o pretinsa faradelege printr-o alta faradelege - un ordin normativ care nu intrase in vigoare - sunt evidente", se precizeaza in plangerea penala.

"In conformitate cu procedura speciala prevazuta de Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, faptele celor patru (ministrii de Interne n.r.) constau in aceea ca, fraudand dispozitiile imperative ale art.10 alin.1 din legea 24/2000 coroborata cu art.3 din aceeasi lege, au impiedicat publicarea in Monitorul Oficial, in vederea intrarii in vigoare, a sute de ordine si instructiuni cu caracter normativ, neclasificate, emise de minister in domeniul ordinii publice, al Politiei Romane si Politiei Judiciare, care erau necesare in aplicarea normelor imperative ale Legii 360/2002, Legii 364/2004 si OG 38/2003, cat si a altor acte legislative, prin care s-a dispus in sarcina ministrului de Interne obligatia de a emite un ordin cu caracter normativ de aplicare a legii". Pe langa impiedicarea publicarii in Monitorul Oficial, ministrii in cauza sunt acuzati ca i-au instigat pe subordonatii lor ce ocupau functii in conducerea Politiei Romane sa execute ordinele si instructiunile in cauza, mai inainte de intrarea in vigoare a respectivelor acte normative.

Un alt aspect deosebit de grav semnalat in sesizarea sindicalistilor-politisti este faptul ca amenzile aplicate in conditiile in care se bazau doar pe un ordin intern sunt nule de drept. La fel, si numirile in diferite functii de conducere, facute baza aceluiasi considerent, sunt considerate ilegale."Toate constatarile contraventionale si amenzile aplicate de politisti numiti in functie, avand ca fals temei legal ordine de ministru cu caracter normativ , mai inainte de intrarea lor in vigoare, sunt anulabile intrucat , de exemplu, organul constatator si de aplicare a amenzii, a fost numit nelegal in functia publica de politie". Faptele penale de care sunt acuzati ministrii au avut drept consecinta, sustin sindicalistii, tulburarea grava a organizarii si functionarii Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), a Politiei Romane si a Politiei Judiciare, intrucat s-a afectat stabilitatea juridica a raporturilor juridice de orice natura (acte de ordin administrativ, procesual penal etc.). "Toate documentele de acest gen intocmite de aceste institutii ale statului in perioada 2002 - 2007 sunt anulabile in baza invocarii unor exceptii procesuale de nelegalitate (cf. art.4 din Legea 554/2004) sau de nulitate absoluta in cazul actelor de urmarire penale efectuate de organe de cercetare ale politiei judiciare", sustine Vasile Anghel, presedintele SPR "Diamantul".

Petrisor CANA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2701&data=2008-01-19