< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - luni, 14 ianuarie 2008

"Directorat pentru securitate", NATO-UE

"Amenintarea" asiatica ingrijoreaza militarii occidentali

Cinci fosti lideri militari occidentali fac apel la cele 32 de state membre ale NATO si Uniunii Europene sa-si uneasca fortele in cadrul unui ''directorat pentru securitate'' unic pentru a face fata amenintarilor teroriste si provocarilor de securitate din China si Iran, relateaza luni Rompres.

Intr-un raport ce urmeaza sa fie prezentat miercuri la Bruxelles, cei cinci argumenteaza ca nici Alianta Atlantica, nici UE si niciun stat individual nu pot raspunde pe cont propriu noilor amenintari la adresa securitatii, iar dezvoltarea de noi institutii de securitate ar dura prea mult.

''Propunem, ca prim pas spre un nou acord transatlantic comprehensiv, crearea unui directorat al SUA, UE si NATO la cel mai inalt nivel politic'', afirma autorii raportului ce va fi facut public in cadrul grupului de reflectie German Marshall Fund.

Cei cinci sunt fostul sef al Comitetului militar al NATO, Klaus Naumann, fostul sef de Stat Major britanic Peter Inge, fostul sef al Statului major interarme al SUA John Shalikashvili, fostul sef de Stat Major francez Jacques Lanxade si fostul sef de Stat major olandez Henk van den Breeman.

Propunerea lor survine inaintea summitului NATO din aprilie, cand liderii occidentali vor trece in revista eforturile Aliantei de a-si defini rolul in lumea de dupa razboiul rece, demers ce a provocat frecvent tensiuni cu UE si alti actori de pe scena internationala.

Autorii nu au dat detalii privind functionarea directoratului propus. Ei mentioneaza insa ''votul dublu'' acordat SUA in cadrul forului, ca stat si ca membru al NATO, si care ''ar incuraja Washingtonul sa se implice mai mult in dezbaterile internationale''.

Raportul noteaza ca puterea de foc a majoritatii statelor UE este limitata, si la fel know-how-ul civil al Aliantei Atlantice, in vreme ce puterea militara a ONU este blocata de ''divergente politice insurmontabile si incapacitate executiva''.

Amenintarile estice

Pe acest fundal se profileaza noi amenintari, de la terorism la riscul izbucnirii de conflicte intre state care lupta pentru resurse energetice precare. Potrivit raportului, China, de pilda, ''se afla in pozitia de a folosi "arma financiara" pentru a-si asigura influenta geopolitica in Africa si isi intareste capacitatea de a recurge la aceasta arma pe plan mai larg, in cazul in care va dori''.

Autorii evoca de asemenea riscul ca Iranul sa-si extinda influenta asupra regiunii sale, indeosebi daca se doteaza cu bomba atomica, desi Teheranul sustine ca nu urmareste acest scop. ''Un Iran cu arma nucleara ar putea insemna sfarsitul Tratatului de neproliferare si ar putea transforma astfel un conflict regional intr-o criza globala'', apreciaza cei cinci.

Semnatarii raportului minimalizeaza, in aceeasi ordine de idei, amenintarea pe care ar reprezenta-o Rusia, punand accentul pe decalajul dintre declaratiile agresive ale presedintelui Vladimir Putin si capacitatile militare ruse, cu nota ca cel mult 20% din echipamentul militar rusesc poate fi considerat modern. Cei cinci adauga insa ca ''va fi important pentru Occident sa-si mentina parteneriatul cu Rusia, pentru a putea evita o viitoare escaladare a tensiunilor''.

Desi au in comun 21 de membri, cooperarea dintre NATO si UE merge greu, atat la sediile lor de la Bruxelles, cat si pe teren, in Afganistan, unde trebuie sa conlucreze in cadrul eforturilor militare si de reconstructie.

Robert MIRCEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2576&data=2008-01-14