< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - luni, 14 ianuarie 2008

Reunine la nivel inalt

Politica internationala la Marea Neagra, discutata la Erevan

Extinderea regiunii Marii Negre este una dintre temele conferintei stiintifice care are loc in capitala armeana Erevan intre 14 si 15 ianuarie si la care vor participa personalitati din mediul politic si social romanesc alaturi de reprezentanti ai statelor CSI, Bulgaria, Grecia, Turcia, Slovenia, Germania, Marea Britanie si Portugalia, scrie luni AZG Armenian Daily.

Pe agenda discutiilor se vor afla - pe langa expansiunea regiunii Marii Neagre si abordarea acestui aspect din punctul de vedere al Armeniei - si subiecte legate de actualitatea regionala si internationala, dar si probleme cun ar fi rolul institutional al regiunii in rezolvarea conflictelor.

Evenimentul - la care sunt asteptati vicepresedintele Uniunii diplomatilor din Rusia Vladimir Kazimirov si subsecretarul de stat adjunct din SUA Matthew Bryza - este organizat de Asociatia armeana a absolventilor din Suedia si de Grupul armean pentru studii internationale.

Importanta geostrategica a zonei Marii Negre

Situata in proximitatea Heartland-ului, al carui control face obiectul unui joc politic diplomatic economico-militar extrem de complex, Marea Neagra a devenit, in special dupa 11 septembrie 2001 dar mai ales odata cu extinderea NATO din 2002 un spatiu de complicata intrepatrundere a frontierelor geopolitice si geoeconomice68 si un cadru de afirmare a noii comunitati euro-atlantice.

De fapt, noua configuratie a Marii Negre se anunta inca din anii '90 cand s-au trasat primele proiecte ale pipe-line-urilor ce vor transporta resursele energetice ale Estului - semiperiferie catre zona euro-atlantica calificata, sau, cu termenul lui Wallerstein, centrul sistemului mondial modern.

Astazi, regiunea Marii Negre se afla in epicentrul eforturilor occidentale de a-si proiecta interesele spre Caucaz si Orientul Mijlociu. Pe masura ce NATO isi extinde atributiile si se pregateste pentru o implicare pe termen lung in Afganistan, luand in considerare si asumarea unor responsabilitati suplimentare in Irak, regiunea Marii Negre incepe sa fie privita intr-o alta lumina.

Punctul de plecare al abordarii occidentale de azi in Marea Neagra a fost 11 septembrie 2001 moment care a condus la o modificare a opticii statelor occidentale fata de intreaga regiune. Necesitatea crearii unei "springboard" pentru combaterea terorismului islamic este intarita de o serie de factori structurali prezenti in regiunea Marii Negre cum sunt: state neconsolidate, slaba capacitate administrativa, saracie si disparitati economice, coruptie si crima organizata. Totodata, largirea NATO (2002) si UE (2007) pana la granitele Marii Negre si mai ales aspiratiile globale ale acestor organizatii determina iesirea Marii Negre din "conul de umbra" al periferiei Europei si afirmarea unei noi realitati geopolitice, de interfata cu alte zone, Asia Centrala si Orientul Mijlociu.

Rolul Romaniei in schema geostrategiei la Marea Neagra

Judecand dupa documentele oficiale ale administratiei de la Bucuresti, viziunea romaneasca porneste de la faptul ca deoarece riscurile si oportunitatile din zona Marii Negre sunt similare cu cele din alte spatii, de exemplu Mediterana, se poate crea o viziune comuna care sa coaguleze Europa de Sud-Est, Marea Neagra, Caucazul si Mediterana; aceasta viziune comuna ar trebui sa aiba printre obiective, asigurarea securitatii si stabilitatii in regiune securizarea rutelor energetice.

Dincolo de retorica oficiala a Bucurestiului, valoarea strategica a Romaniei a fost remarcata si de presedintele SUA, George Bush care, in cursul istoricei sale vizite la Bucuresti, prefigurand oarecum rolul pe care Statele Unite il rezerva Romaniei, a mentionat in discursul rostit in Piata Universitatii din Bucuresti: "You can help our Alliance to extend a hand of cooperation across the Black Sea" (Puteti ajuta Alianta in cresterea cooperarii in regiunea Marii Negre). In acest context, este clar ca situarea regiunii in vecinatatea imediata a NATO (si a UE), dar si a Orientului Mijlociu largit, perspectiva amplasarii unor facilitati militare americane pe tarmul romanesc si bulgaresc al Marii Negre, acumularea in cadrul sau a problemelor nerezolvate ale Europei (conflictele inghetate, criminalitatea transfrontaliera, deficitele democratice), dar si prezenta unor importante resurse energetice de interes pentru SUA si statele europene sporesc valoarea strategica a Romaniei in regiunea Marii Negre pentru comunitatea euro-atlantica.

Madalin NECSUTU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2549&data=2008-01-14