< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - joi, 10 ianuarie 2008

George W. Bush este convins ca va pune capat conflictului israeliano-palestinian

"Misiune imposibila" in Orientul Mijlociu

In cadrul turneul sau in Tara Sfanta, presedintele american George W. Bush s-a intalnit joi dimineata cu Omri si Gilad, cei doi fii ai fostului premier israelian Ariel Sharon, aflat in coma de doi ani in urma unui grav atac cerebral, a anuntat postul de televiziune Canal 10, citat de AFP.

Intalnirea s-a desfasurat in apartamentul prezidential din hotelul Regele David din Ierusalim, inaintea plecarii sefului Casei Albe spre Ramallah (Cisiordania).

George W. Bush a avut legaturi foarte stranse cu Ariel Sharon, despre care multi analisti si nu numai se intreaba daca nu a sosit momentul decuplarii sale de la aparatele medicale care il mentin artificial in viata.

Conform postului Radio Israel, inaintea acestei intrevederi, presedintele Bush a discutat timp de o ora cu liderul Likud (dreapta nationalista) Benjamin Netanyahu. La intalnire a fost prezent si secretarul de stat american Condoleezza Rice.

Sursa a indicat ca liderul "uliilor" (dreapta nationalista israeliana) l-a felicitat pe liderul de la Washington ca "a preluat conducerea luptei impotriva terorismului si islamismului extremist".

Tot in cursul zilei de joi, presedintele american George W. Bush a efectuat prima vizita in teritoriile palestiniene a unui sef de stat american in exercitiu, cu scopul de a-l sustine pe presedintele Mahmoud Abbas in demersurile vizand incheierea pacii cu Israelul, dar si pentru a-i reaminti solicitarile de securitate ale statului evreu, transmit din Ramallah agentiile de presa internationale.

Initial se stabilise ca distanta dintre Ierusalim si Ramallah sa fie efectuata cu elicopterul, din motive de securitate. Drumul cu autovehiculul de la Ierusalim pana la Moqataa (Cartierul general al autoritatii palestiniene) dureaza 30 de minute, iar presedintele Bush va fi nevoit sa treaca prin punctele de control ale controversatei bariere de securitate ce separa Israelul de Cisiordania.

Bush: "un tratat de pace va fi semnat inainte sa imi parasesc functia"

Presedintele american George W. Bush s-a declarat convins joi, la Ramallah, ca un stat palestinian va fi creat in curand, relateaza AFP.

Bush a dat asigurari, in cursul unei conferinte de presa comune cu presedintele palestinian Mahmoud Abbas, ca un tratat de pace israeliano-palestinian va fi semnat inainte de incheierea mandatului sau, in ianuarie 2009.

"Sunt convins ca acest lucru se va intampla, ca un tratat de pace va fi semnat inainte sa imi parasesc functia", a precizat Bush.

El a mai declarat ca Israelul ar trebui sa ajute, nu sa impiedice, modernizarea fortelor de securitate palestiniene.

La randul sau, presedintele palestinian si-a exprimat speranta ca un acord de pace cu Israelul va fi incheiat inainte de ianuarie 2009.

"Am inceput negocieri bilaterale cu vecinii nostri israelieni, sub patronajul dumneavoastra. Speram ca se vor incheia in timpul mandatului dumneavoastra prin sfarsitul ocupatiei si crearea unui stat palestinian", a afirmat Abbas.

"Contam pe sprijinul si interventia dumneavoastra pentru a pune capat suferintelor palestinienilor", a adaugat el.

Fortele de securitate palestiniene au dispersat joi o manifestatie impotriva presedintelui SUA, George W.Bush, venit pentru prima oara la Ramallah, relateaza AFP si AP.

Politistii au recurs la bastoane si gaze lacrimogene pentru a-i pune pe fuga pe cei circa 200 de protestatari care se adunasera in piata Manara din centrul orasului, scandand lozinci precum "Bush, criminal de razboi" si "Bush, afara!".

Protestul a fost organizat de militantul pentru drepturile palestinienilor Mustafa Barghouti.

Presedintele american George W. Bush a intreprins prima sa vizita in Israel in dorinta de a-i face pe israelieni si palestinieni sa ajunga la incheierea unui acord de pace in cele 12 luni cate ii mai raman de stat la Casa Alba.

Pe aeroportul Ben Gurion din Tel-Aviv, presdintele Bush, considerat de multi israelieni drept cel mai mare prieten al statului evreu care a stat vreodata la Casa Alba, a fost asteptat de presedintele israelian, Shimon Perez, de primul ministru, Ehud Olmert si alti oficiali israelieni. Are insa initiativa sa de pace vreo sansa de succes? Aici raspunsul este tot o intrebare si anume ce alta alternativa poate exista in incercarea de a aduce pacea in regiune? Intelegerea nu este insa ceva ce poate fi impus de sus iar simpla cautare a reconcilierii nu va conduce in mod necesar si la o solutie stabila. Bush doreste sa rezolve problema Orientului Mijlociu in cele doar 12 luni cate i-au mai ramas la sefia Casei Albe, motiv pentru care i-a si invitat pe cei doi oponenti ireconciliabili, in luna noiembrie, in SUA, pentru a incepe o noua runda de negocieri de pace.

Negocierile de la Annapolis se vor continuate

Dupa negocierile extinse de la Annapolis si dupa zambetele in fata camerelor de luat vederi, discutiile au fost amanate pentru luna ianuarie. La putina vreme dupa aceea a avut loc conferinta donatorilor de la Paris, care a adus angajamente in valoare de 7,4 miliarde dolari, cu mult mai mult decat se astepta, lucru considerat drept un vestitor al unor noi negocieri. Nimeni insa nu stie daca banii vor fi folositi pentru a construi viitorul stat palestinian sau vor disparea pur si simplu in buzunarele unor functionari corupti, asa cum s-a intamplat in trecut.

Lumea in care politicienii zambesc unul altuia, in care sunt facute tot felul de promisiuni si se angajeaza donatii, este o lume pur virtuala. Langa ea se afla zona vietii reale, cea presarata de teroristi, colonisti si fanatici. Cele doua lumi, cea reala si cea virtuala, sunt separate, ca doua linii paralele, care se intalnesc doar undeva la infinit. Este si ceea ce face ca o solutie reala a problemei sa para imposibila, un echilibru armonios parand de neatins.

Scena virtuala este dominata de gesturi nobile in timp ce aceea reala este dominata de agresiune. Palestinienii din gruparile teroriste refuza sa depuna armele si continua sa recruteze noi fanatici, a caror cea mai mare dorinta este aceea de a muri ca "martiri".

Fii Jihadului si sionismul

Partizanii jihadului viseaza la eliminarea "unitatii sioniste". Hamasul radical islamic si-a intarit pozitiile in Fasia Gaza iar asupra oraselor din sudul Israelului sunt trase rachete de mai multe ori pe zi, raza lor de actiune fiind destul de mare pentru a atinge centrele populate din sud, adica nu doar Sderot ci in curand Ashkelon si Ashdod.

Atunci cand negocierile de pace au inceput, in 1993, in Cisiordania locuiau 100.000 de evrei iar azi sunt de doua ori mai multi. Guvernul israelian nu a facut nimic pentru a opri formarea celor 100 de noi mici colonii, legale din punct de vedere al dreptului israelian, asa incat teritoriul palestinian s-a fragmentat din ce in ce mai mult. Olmert pregateste acum populatia Israelului pentru anumite compromisuri necesare, mai ales ca pana si prietenii Israelului vad pentru tara un viitor in interiorul granitelor din 1967 si insista asupra divizarii Ierusalimului, asa cum declara Olmert intr-un interviu. El insa nu se gandeste in niciun fel la o retragere completa din Cisiordania, ceea ce ar insemna dizolvarea coloniilor si pierderea unor parti din Ierusalimul de Est.

Conform ziarului israelian Ha"aretz, Olmert insista ca schimbarile de granita sa fie facute astfel incat sa fie mentinute anumite colonii evreiesti si mai cere si demilitarizarea Cisiordaniei de catre palestinieni, ca parte a oricarei intelegeri cu acestia. Israelul ar mai dori, scrie ziarul, "binecuvantarea" lui Bush pentru a limita cererile palestiniene de suveranitate.

Popularitatea subrezita a lui Olmert si Abbas

Slabiciunile din propria tabara in cazul lui Olmert si Abbas fac si ele ca progresul sa fie dificil de atins. In urma loviturii Hamas din vara, prin care acesta a adus Fasia Gaza sub controlul sau, Abbas nu mai reprezinta decat jumatate din palestinieni iar accesul sau in Cisordania este problematic, lui Abbas lipsindu-i popularitatea in randurile propriului partid.

Olmert se afla si el intr-o pozitie dificila, partenerii de dreapta de coalitie amenintand sa paraseasca guvernul in cazul in care Olmert doar numai discuta despre probleme-cheie din cadrul conflictului israeliano-palestinian. Aripa de stanga, formata din Partidul Muncii al lui Ehud Barak, ar putea la randul ei pune in pericol unitatea coalitiei, in timp ce raportul comisiei care examineaza actiunile guvernului in timpul razboiului libanez din 2006, care urmeaza sa fie publicat, ii va acorda in mod evident note proaste lui Olmert, putand sa-l slabeasca sau chiar sa-l rastoarne. Urmatoarele alegeri pentru Knesset ar putea astfel sa vina pe primul loc chiar inainte de a fi macar schitat un tratat de pace israeliano-palestinian, ca sa nu mai vorbim de parafarea sa, si asta pentru ca Israelul va fi preocupat in aceasta perioada mai degraba de sine insusi decat de cautarea unei paci cu palestinienii

Intentiile americane se lovesc de sceptismul israelian

Toate ziarele israeliene au publicat, joi, articole referitoare la prezenta presedintelui american George W. Bush la Ierusalim, fara a fi insa de acord in legatura cu importanta acestei vizite, noteaza AFP.

"Lipsa de vigoare prezidentiala", scrie "Haaretz" in editorialul sau. Cotidianul" Maariv (independent) prefera sa titreze pe prima sa pagina: "Primul ministru i-a prezentat lui Bush planul secret privind dosarul nuclear iranian" iar Yediot Aharonot, cotidian popular de mare tiraj, precizeaza ca, "potrivit unor surse de la Ierusalim, Bush ar fi pregatit pentru actiune militara" impotriva Iranului. "Jerusalem Post" subliniaza ca George W. Bush a cerut demontarea implantarilor ilegale israeliene si ca Ehud Olmert s-a declarat "incurajat" in legatura cu abordarea sa privind dosarul iranian.

Israelienii sunt in mare majoritate pesimisti in legatura cu posibilitatea ca vizita presedintelui american George W.Bush in statul evreu sa determine un avans in negocierile de pace cu palestinienii, releva un sondaj dat publicitatii joi si citat de AP.

Nu mai putin de 77% dintre participantii la sondaj au fost de parere ca Bush nu va reusi sa-i faca pe israelieni si palestinieni sa ajunga la un acord de pace inainte de sfarsitul mandatului sau de presedinte al SUA, in ianuarie 2009.

Potrivit sondajului realizat de institutul Dahaf si publicat de cotidianul "Yediot Aharonot", israelienii sunt sceptici si in privinta sanselor ca vizita lui Bush sa intareasca pozitia premierului Ehud Olmert, aflat in asteptarea raportului potential exploziv despre modul in care a gestionat razboiul din vara lui 2006 din Liban, raport ce urmeaza sa fie prezentat spre sfarsitul lui ianuarie.

Astfel, 59% dintre israelieni au apreciat ca vizita liderului de la Casa Alba nu va influenta pozitia lui Olmert, 38% au spus ca o va intari, iar 3% ca o va slabi.

Purtatorul de cuvant al premierului, Mark Regev, a declarat ca intelege aceasta neincredere, intrucat "numeroase sperante au fost spulberate in trecut". "Dar misiunea unui conducator este de a conduce, iar daca exista o posibilitate de a merge inainte, trebuie sa profiti de ea", a conchis Regev.

Hezbollah: "Invitam statele arabe sa se pazeasca de consecintele periculoase ale politicii americane"

Gruparea siita libaneza Hezbollah a criticat joi vizita in regiune a presedintelui american George W. Bush, care vizeaza, in opinia militantilor islamisti, semanarea discordiei intre arabi, intre lumea araba si Iran, precum si subminarea drepturilor palestinienilor, transmite AFP.

"Scopul vizitei este de a pune capat conflictului israeliano-arab in detrimentul drepturilor istorice ale palestinienilor, de a asmuti unele state arabe impotriva altora si de a ridica lumea araba impotriva vecinilor musulmani (Iran)", mentioneaza un comunicat al Hezbollah publicat la Beirut.

In opinia Hezbollah, miscare apropiata de Teheran, vointa Washingtonului de a cauta sprijin in randul tarilor din regiune pentru politica sa privind Iranul urmareste de fapt slabirea statelor arabe si acordarea unei dimensiuni regionale sau interconfesionale divergentelor intre musulmanii siiti si suniti.

"Invitam statele arabe sa se pazeasca de consecintele periculoase ale politicii americane privind viitorul, precum si stabilitatea si securitatea lumii arabe si musulmane", continua documentul.

Madalin NECSUTU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2484&data=2008-01-10