< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - vineri, 28 decembrie 2007

PSD ar cam desfiinta CNSAS-ul

Ori unii membri ai PSD au aflat ca li se pregateste ceva ori Ion Iliescu s-o fi plictisit sa astepte un verdict de "supervizor" al politiei politice ca fost prim-secretar de partid comunist ce a fost, cert este ca social-democratii au gandit pe ultima suta de metri a lui 2007 ca CNSAS-ul ar cam trebui desfiintat.

Colegiul CNSAS nu va mai da verdicte de colaborare cu fosta Securitate. Singura atributie a membrilor Colegiului va fi aceea de a decide daca vor fi facute publice anumite dosare, informeaza Realitatea Tv. In plus, deciziile Colegiului, aflate in procedura de contestare in instanta, vor fi anulate. Acestea sunt cateva dintre prevederile unei initiative legislative depuse, joi, la Camera Deputatilor, de catre senatorul PSD, Serban Nicolae.

Proiectul limiteaza actualele prerogative ale Colegiului CNSAS. Astfel, in loc de sa dea verdicte de colaborare, va fi doar gestionar al documentelor fostei Securitati. Senatorul PSD spune ca deciziile date pana acum de catre membrii Colegiului sunt marcate de subiectivism, influentate politic si de aceea nu sunt corecte.

"Am considerat ca cei in masura sa judece sa fie cetatenii, urmand ca la final sa se publice pe site, oamenii sunt liberi sa judece", a declarat Nicolae.

Constantin Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului CNSAS, initiatorul legii privind deconspirarea fostei Securitati, califica drept "ciudate" prevederile legii: "Se pare ca Ion Iliescu si ai sai mai au inca un cuvant greu de spus".

Proiectul parlamentarului PSD mai prevede ca numarul membrilor Colegiului sa fie redus de la 11 la 9, iar acestia sa fie numiti doar de catre grupurile parlamentare, nu si de catre Guvern si Presedintie. Ticu Dumitrescu, reprezentantul Executivului in Colegiu, crede ca legea il vizeaza direct.

Pe de alta parte, proiectul legislativ stipuleaza o inasprire a pedepselor, pana la 10 ani de inchisoare, pentru angajatii CNSAS, care fac trafic de informatii, dar si scoaterea clericilor din categoria persoanelor al caror trecut poate fi cercetat de CNSAS. Cat priveste deciziile Colegiului CNSAS contestate in instanta, legea PSD prevede ca acestea sa fie anulate in instanta, cu exceptia cazului in care cel vizat de verdict doreste continuarea procesului.

Vor ramane, totusi, in vigoare deciziile CNSAS in cazul carora exista pronuntari definitive si irevocabile in instanta.

M.G.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2344&data=2007-12-28