< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - vineri, 21 decembrie 2007

Statele Unite incetinesc ritmul "retragerii" din Europa

Ministrul american al apararii, Robert Gates, a acceptat sa incetineasca planul de reducere de trupe americane stationate in Europa si de a mentine acolo peste 40.000 de militari pana in 2012-2013, a anuntat miercuri Pentagonul.

"Este prevazut ca doua brigazi de lupta din patru sa revina in Statele Unite", astfel ca "s-a decis ca ele sa ramana in Europa pentru doi ani in plus" fata de planul initial, dar "aceasta nu este decat o amanare temporara, nimic permanent", a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Geoff Morrell, intr-o conferinta de presa.

"In 2012 si 2013, noi vom face sa se intoarca in Statele Unite aceste brigazi de lupta" de circa 3.500 de oameni fiecare, care vor avea baza in Germania pana atunci, a precizat presei generalul Richard Cody, sef al statului major adjunct al armatei americane.

Gates a acceptat astfel in parte cereri ale unora dintre cei mai inalti gradati ai comandamentului american in Europa, care ii solicita sa opreasca o miscare de reducere de efective angajate de doi ani, mentioneaza AFP

Tensiuni intre Rusia si SUA

Aceasta intarziere se pare ca este provocata de tensiunile din ce in ce mai mari intre Rusia si statul american. Tara estica este condusa, in prezent, de un presedinte pe care nu prea il intereseaza de parerea celorlalti si pare sa tarasca Rusia intr-un conflict major ce ar putea duce la o reeditarea a Razboiului Rece. Toate aceste tensiuni se pare ca au inceput de la faptul ca Rusia nu si-a reinnoit angajamentul in cazul tratatului Fortelor Conventionale in Europa (CFI), documentul limitand volumul de trupe si armament conventional care pot fi deplasate simultan pe teritoriul Europei. Pe de alta parte, scutul anti-racheta, pe care americani vor sa il desfasoare in Polonia si Cehia, i-a facut pe oficialii rusi sa creada ca acesta este indreptat impotriva tarii lor. Numarul mare de militari americani poate fi motivat si de tensiunile din Kosovo, unde o eventuala declarare a independentei acestei mici provincii va duce la escaladarea crizei.

In cazul in care Rusia priveste ca "tradatoare" Polonia si Cehia, foste state comuniste, Romania poate ocupa si ea un loc intre acestea, pe teritoriul tarii noastre fiind comasate unitati militari americane, la Kogalniceanu. Astfel prin intarirea pozitiilor in estul si centrul Europei, americanii par sa stranga latul in jurul Rusiei.

Numarul militarilor americani va fi redus abia la sfarsitul lui 2008

Numarul militarilor americani din Europa, care se ridica la 62.000 de persoane in urma cu doi ani, va fi redus la 24.000, inainte de sfarsitul lui 2008, conform unui plan stabilit de predecesorul lui Gates, Donald Rumsfeld.

Generalul Bantz Craddock, comandantul fortelor americane din Europa, si David McKiernan, comandantul infanteriei americane in Europa, pledau pentru mentinerea a patru brigazi de lupta. Decizia a fost influentata de considerente atat bugetare cat si strategice.

Mentinerea nivelului trupelor in Europa ar putea "aminti restului lumii ca desi suntem ocupati in Irak si Afganistan, continuam sa ne mentinem angajamentele la nivel global", a declarat recent Morrell.

Pe de alta parte, locuintele militarilor care se vor intoarce in Statele Unite nu sunt inca terminate, armata americana fiind nevoita sa cheltuiasca milioane de dolari pentru a gasi locuinte temporare pentru acestia.

Robert MIRCEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2260&data=2007-12-21