< Imprimare >      ZIUA - ANALIZE SI COMENTARII - luni, 10 decembrie 2007

Cat face PD + PLD?

Transformarea "marelui" PD si a "micului" PLD in Partidul Democrat Liberal a nascut doua teorii contradictorii. Fiecare teorie este sustinuta de o tabara dogmatica si partizana. Teoria partizanilor PDL si a trioului Basescu-Boc-Stolojan sustine ca in mod obligatoriu intregul ar fi mai mare decat suma partilor (PD + PLD) si ca aceasta formatiune va fi noul partid hegemonic. Prin urmare, initiativa fondarii noului partid ar fi o miscare inteligenta. Teoria inamicilor PDL sustine ca, in mod obligatoriu, intregul va fi mai mic decat suma partilor (PD + PLD). Si ca oricum initiativa este una periculoasa, prin urmare, trebuie luptat impotriva noului partid hegemonic, asa cum s-a luptat impotriva FSN-PDSR-PSD.

Ambele teorii sunt false. Iar statutul lor epistemologic e precar, pentru ca nici macar nu sunt teorii, ci simple ipoteze. In plus, cele doua ipoteze sunt de fapt trei. A treia ipoteza este ca intregul (PDL) este egal cu suma partilor (PD A PLD). Pana ca aceste ipoteze sa se confirme prin rezultatele alegerilor, vor fi mai multe evolutii masurate de sondajele de opinie, care vor confirma/ infirma, pe rand, fiecare ipoteza. Din punctul de vedere al teoriei partidelor, observam o confuzie intre partidul dominant si partidul hegemonic (de fapt, o confuzie intre sistemele competitive si cele noncompetitive).

Sunt multe variabile independente si intermediare care vor hotari care va fi suma partilor. Iar suma partilor va fi de trei ori diferita, pentru ca in 2008 vom avea alegeri locale si alegeri parlamentare, iar in 2009 din nou alegeri europarlamentare. Rezultatele PDL vor fi influentate in primul rand de strategiile politice si electorale ale marilor rivali: pe partea dreapta, PNL; pe partea stanga, PSD. Fiecare dintre acesti rivali va fi sustinut de la nivelul Parlamentului UE si din tarile membre de catre marea familie politica din care ele fac parte si de partidele componente. Pentru ca infruntarea celor trei nu mai este doar una romaneasca, ci are o relevanta europeana.

Mai intervin si strategiile electorale ale partidelor-pigmeu, care isi vor juca in 2008 si 2009 ultima carte pe scena politica romaneasca (PNG-CD, PRM, PC, PIN, PNTCD, ecologistii). Mai sunt si alte variabile independente si intermediare, unele mai importante, altele secundare, dar care nu pot fi neglijate. Pe acelea le tratez insa extensiv si in detaliu in studii complexe, elaborate, care necesita spatii largi si care se adreseaza unei audiente restranse, interesata de consultanta politica.

Aparitia PDL a simplificat lucrurile pe scena politica, pentru ca de acum incolo competitia va fi dominata de marile partide. Orice ar spune lumea despre Basescu de rau, el are macar abilitatea de a ridica miza infruntarilor politice. Marele semn de intrebare este daca noul partid prezidential va fi suficient de puternic si flexibil pentru a se ridica la inaltimea pretentiilor unui presedinte inca tanar si nelinistit.

Dan PAVEL

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=230493&data=2007-12-10