< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - luni, 10 decembrie 2007

Fiul lui Hildegard Puwak, trimis in judecata

Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a lui Mihai Puwak, fiul lui Hildegard Puwak, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, deturnare de fonduri si schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, potrivit anchetatorilor. Inaintea lui Mihai Puwak, Iosif Mihai Puwak, sotul fostului ministru al Integrarii, Hildegard Puwak, a fost condamnat recent la doi ani si jumatate de inchisoare, tot pentru deturnare de fonduri ale Uniunii Europene. Mihai Puwak, asociat si administrator al societatii "P&I International" SRL, este acuzat de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, deturnare de fonduri, precum si de schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, care au creat un prejudiciu de 32.160 euro in dauna bugetului general al Comunitatilor Europene, se arata intr-un comunicat al Directiei Nationale anticoruptie (DNA) remis, luni, presei. Din probele administrate in faza de urmarire penala a rezultat ca la 28 februarie 2002 a fost incheiat contractul de finantare nerambursabila intre Centrul National pentru Programul de Formare Profesionala "Leonardo Da Vinci" si societatea "P & I International" SRL, reprezentata legal de catre Mihai Puwak. "Conform contractului, a fost alocata suma de 40.200 de euro pentru realizarea proiectului "Formarea tinerilor absolventi in domeniul ingineriei urbane", care avea ca scop principal realizarea unui stagiu de plasament/schimb in strainatate cu o durata de opt saptamani, incepand cu 9 martie pana la 2 mai 2002, la care sa participe 15 stagiari, absolventi in specialitatea urbanism si angajati ai firmei trimitatoare", potrivit DNA.

Falsi stagiari in acte false

Potrivit proiectului, formarea profesionala a celor 15 stagiari trebuia realizata in colaborare cu parteneri din Germania, fiind indicata initial firma "Haka GmbH", care insa a comunicat renuntarea la parteneriat.

In acest context, in cadrul proiectului a aparut o alta entitate juridica intitulata DEBEROM, in numele careia contractul a fost semnat de Alida Stalek. Fiind ruda, Alida Stalek nu avea dreptul, conform clauzelor contractuale, de a participa la un astfel de proiect. Mai mult, s-a stabilit ca acest contract s-a semnat cu o entitate juridica inexistenta in acel moment.

Anchetatorii au stabilit ca in realitate cei 15 "stagiari" nu erau angajati ai firmei, ci fosti colegi de facultate ai inculpatului, iar proiectul nu si-a atins scopul pentru care a fost finantat. "In cadrul derularii acestui proiect, inculpatul Puwak Mihai a falsificat pe parcursul lunii ianuarie 2002 semnaturile olografe a 15 persoane ale caror nume se gaseau pe documentul intitulat "Lista nominala cu stagiarii selectionati sa participe la proiect" si a depus acest inscris falsificat la Centrul National "Leonardo Da Vinci" in februarie 2002, in vederea dovedirii criteriilor de eligibilitate si perfectarea contractului", potrivit procurorilor DNA. Procurorii anticoruptie il acuza pe Mihai Puwak ca a schimbat destinatia legala a sumei de 32.160 de euro alocata din resursele bugetare ale Comunitatilor Europene de catre Centrul National "Leonardo Da Vinci" din cadrul Ministerului Educatiei Nationale, pe care a utilizat-o in mod nelegal, pentru plata unor cheltuieli personale si datorii ale societatii "P & I International" SRL care nu aveau absolut nici-o legatura cu implementarea proiectului. Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 32.160 de euro, reprezentand avans si plata intermediara acordata societatii "P & I International" SRL. In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au pus sechestru asigurator asupra sumei de 32.160 de euro, aflata in contul bancar al lui Mihai Puwak. Dosarul a fost trimis pentru solutionare la Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti.

La 28 august 2003, fostul Parchet National Anticoruptie anunta ca s-a sesizat din oficiu in legatura cu informatiile de presa si la aceeasi data Hildegard Puwak a solicitat PNA efectuarea de cercetari privind modul de derulare a proiectelor cu finantare comunitara de catre membrii familiei sale. Dupa intocmirea actelor premergatoare, s-a dispus, prin rezolutia din 19 decembrie 2003, neinceperea urmaririi penale, considerand ca faptele cercetate nu sunt prevazute de legea penala. Ulterior, la 26 august 2005, conducerea PNA a dispus prin ordonanta infirmarea rezolutiei de neincepere a urmaririi penale si continuarea cercetarilor in cauza, in conditiile in care ancheta se realizase incomplet, iar suspiciunea de frauda nu fusese inlaturata.

ZIUA ONLINE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2013&data=2007-12-10