< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - marti, 4 decembrie 2007

Bizar: "Bule de cappuccino" pe coasta nordica a Sydney-ului

Munti de spuma in Oceanul Pacific

Imaginati-va ca cineva ar turna tone de cafea si lapte in ocean, iar mai apoi valurile s-ar comporta cu strania compozitie ca un blender gigant. Rezultatul ar fi tone de spuma care ar pluti deasupra oceanului ca deasupra unei cesti de cappuccino. Iar cu cat agitatia ar spori, spuma ar cuprinde chiar si imprejurimile. Cam acelasi lucru s-a intamplat pe coasta nordica a Sydney-ului, care, dintr-o data, s-a transformat intr-o "Coasta de Capuccinno", scriu jurnalistii de la cotidianul " Daily Mail". Spuma a inghitit intreaga plaja, dar si jumatate din terenul ocupat de cladirile din apropierea coastei. De altfel, peisajul din Yamba, New South Wales, a devenit in urma acestei intamplari cel putin bizar, asa cum se poate observa din fotografii. In anumite zone ale plajei Yamba, stratul de spuma a atins chiar si patru metri.

Un fenomen bizar, care nu a mai avut loc de mai bine de trei decenii, a pus stapanire pe coasta Pacificului, tone de spuma acopera oceanul, dar si imprejurimile acestuia. Oamenii de stiinta au explicat ca spuma s-a format din impuritatile existente in ocean, cum ar fi sarea, chimicale, plante moarte sau pesti descompusi. Toate au fost amestecate de curentii puternici care au dus la formarea unor baloane, asemanatoare celor de sapun. Cu ajutorul valurilor, aceste baloane s-au lipit formand o spuma compacta, impinsa de curenti catre tarm. "Este acelasi efect pe care il obtii cand vrei sa faci un milk shake intr-un blender", a explicat un expert marin, care a adaugat: Cu cat agiti mai mult, cu atat se creeaza mai multa spuma". In acest caz, furtunile de pe Coasta New South Wales si cele din nordul Queensland-ului au dat nastere unor curenti foarte puternici. "Acestia au angrenat in miscarea lor si o intindere de apa unde se aflau cantitati mari de substante care au dus la formarea "bulelor de cappuccino", au explicat expertii.

O.R.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1917&data=2007-12-04