< Imprimare >      ZIUA - ANCHETE - luni, 3 decembrie 2007

Stiri pe scurt

Abbachi incerca sa se ascunda

Algerianul Kamel Abbachi, considerat liderul celulei din Europa de Est a retelei al-Queda, cautat de autoritatile italiene pentru fapte de terorism, incerca sa ajunga la casa socrilor sai din comuna galateana Frumusita, cand a fost retinut de politisti in zona aeroportului din Bacau, a declarat judecatorul Liviu Harghelegiu de la Curtea de Apel Galati. Judecatorul care a decis arestarea algerianului, a afirmat, citat de Mediafax, ca exista date conform carora algerianul s-ar fi pregatit, impreuna cu alte persoane, in Italia, in apropiere de Milano, pentru actiuni teroriste. Revenit in Romania, Kamel Abbachi ar fi avut drept scop sa infiinteze si in tara noastra tabere de pregatire. (B.C.G.)

Solutie infirmata

Adjunctul sefului DNA, procurorul Mircea Zarie, a infirmat solutia de neincepere a urmaririi penale data in cazul comisarului-sef Toma Rus, adjunctul Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate. Gheorghita Mateut, avocatul politistului, a declarat, citat de Mediafax, ca solutia data de Zarie este in afara legii si ca o va ataca atat la procurorul sef al DNA, cat si la Curtea de Apel Bucuresti. Toma Rus este cercetat pentru acte de coruptie si trafic de influenta. (D.E.I.)

Blogul detinutilor

Deputatul Nati Meir a deschis un blog care se ocupa de problemele detinutilor. "Am deschis, in calitatea mea de deputat in Parlamentul Romaniei, in premiera internationala, un blog, care se ocupa exclusiv atat de problemele detinutilor, cat si ale familiilor lor, fiind singurul blog din lume creat astfel cu asemenea destinatie. Ideea acestui blog a aparut in urma sesizarilor si scrisorilor detinutilor, care reclama ca au fost batuti si umiliti in penitenciarele din Romiania. Adresa blog-ului este:www.natimeir.blogspot.com", se arata intr-un comunicat. n

Daune morale

O judecatoare din Bihor care a fost arestata, stabilindu-se ulterior ca era nevinovata, a dat in judecata statul roman, acesta trebuind sa-i plateasca 10.000 de euro daune morale. Potrivit Newsin, Elena Pop Blaga a stat arestata 30 de zile in 2002, pentru ca ulterior sa se stabileasca ca e nevinovata. (D.E.I.)

Dosar inchis

Judecatoria Sectorului 1 a incheiat procesul in care Traian Basescu ii cerea daune ministrului Sanatatii, invocand "vatamarea dreptului la onoare si reputatie". Potrivit Mediafax, la ultimul termen, avocatul ministrului Sanatatii a cerut instantei "interogatoriul presedintelui Basescu", insa cererea i-a fost respinsa. In plangerea sa, Traian Basescu facea referire la o declaratie a lui Nicolaescu despre care aprecia ca ii lezeaza demnitatea. Concret, Nicolaescu declara ca "presedintele minte cum ii place sa minta de fiecare data" si ca "Basescu sufera de mai multe boli care intra in categoria bolilor psihice". Si Instanta a respins si cererea ministrului de chemare in judecata a lui Basescu pentru calomnie. (D.E.I.)

Audiat ca martor

Consilierul premierului pe probleme de securitate Marius Oprea a fost audiat ca martor la sfarsitul saptamanii trecute de procurorii anticoruptie in legatura cu o plangere facuta de acesta care se referea la o posibila contrabanda cu arme in care au fost implicati oficiali ai statului roman, actiune ce s-ar fi desfasurat in 1994. Oprea a precizat ca unii dintre cei implicati in acest caz inca ocupa functii de conducere in anumite institutii ale statului. "Este vorba despre un transport de arme catre Iran, petrecut in perioada '94-'96. Astept ca procurorii sa investigheze datele pe care le-am prezentat si sa spuna cine sunt cei care s-ar face vinovati", a spus Oprea, citat de Mediafax. "Am aflat acum ca intr-un eventual proces voi avea calitatea de martor", a spus Oprea. In 30 octombrie 2006, Marius Oprea a depus la Parchetul Militar documentele conform carora Romania a livrat Iranului in 1995 rachete sol-aer, incalcand astfel embargoul la care aceasta tara era supusa de NATO. (D.E.I.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=230169&data=2007-12-03