< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - joi, 29 noiembrie 2007

Aviara in Delta

Prezenta virusului H5N1 a fost confirmata intr-o gospodarie din Murighiol * Autoritatile au sacrificat 56 de gaini si 16 rate * Carantina a fost instituita pe raza localitatilor Mahmudia, Dunavatul, Plopu si Sarinasuf

Gripa aviara isi face simtita din nou prezenta, virusul fiind confirmat intr-o gospodarie din localitatea Murighiol, judetul Tulcea. Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, care a confirmat prezenta virusului gripei aviare, a stabilit ca tulpina acestuia este de tip H5N1.

Potrivit sefului directiei de sanatate animala din cadrul Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Nicolae Lazar, a existat o suspiciune de gripa aviara care a fost confirmata, la Murghiol, si s-au luat toate masurile necesare intr-un astfel de caz. Au fost sacrificate toate pasarile din gospodarie si vor fi intensificate masurile de supraveghere si control la fermele din tara. Potrivit unui comunicat al ANSVSA, Comandamentul Antiepizootic judetean a stabilit zona de protectie (raza de 3 kilometri) care include localitatea Murighiol si zona de supraveghere (raza de 10 kilometri), care include gospodariile din localitatile Mahmudia, Dunavatul de Jos, Dunavatul de Sus, Plopu si Sarinasuf. "Toate pasarile din gospodaria respectiva (56 de gaini si 16 rate) au fost ucise si distruse si a fost efectuata prima dezinfectie. La intrarea si iesirea din localitatea Murighiol au fost instalate filtre de dezinfectie. Este restrictionata circulatia animalelor si este interzisa comercializarea si transportul pasarilor, carnii de pasare si a oualor. In judetele limitrofe, medicii veterinari au intensificat supravegherea sanitara veterinara pentru gripa aviara si controlul miscarii animalelor", se arata in comunicat. Totodata, medicii veterinari impreuna cu reprezentantii consiliilor locale si ai Autoritatii de Sanatate Publica au inceput o campanie de informare privind masurile care trebuie respectate. Izolarea virusului pe oua embrionate este in desfasurare. Dupa izolare, tulpina de virus va fi expediata la Laboratorul Comunitar de Referinta pentru Influenta Aviara din Weybridge, Marea Britanie, pentru a fi inregistrata in banca de virusuri a Uniunii Europene. ANSVSA a notificat deja Comisia Europeana cu privire la aparitia focarului de gripa aviara.

Populatia va fi vaccinata

Peste 50 de persoane din localitatea Murighiol au fost vaccinate dupa aparitia focarului de gripa aviara, dar, intrucat campania de imunizare impotriva gripei umane sezoniere a inceput in 20 octombrie, alti 780 de localnici la risc au fost deja vaccinati in acest interval. Laurentia Militaru, directorul medical adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica Tulcea, a declarat ca pana astazi vor fi vaccinate toate cele aproape 1500 de persoane din localitate, iar in urmatoarele zile toti cei aproape 3500 de locuitori ai comunei vor fi imunizati impotriva gripei umane. Potrivit directorului medical, citat de Mediafax, imediat dupa aparitia focarului de gripa aviara a fost pus in functiune planul national pentru actiune pentru astfel de situatii. Astfel, la dispensare au fost lipite afise cu instructiuni privind modul in care trebuie actionat in cazul aparitiei unui focar de gripa aviara. De asemenea, medicul de familie si asistentul merg din casa in casa pentru vaccinarea umana. Au fost distribuite echipamente de protectie pentru cei care intra in focar. O ambulanta stationeaza in fata Primariei. La randul lui, Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala a precizat ca au fost deja pregatite liniile pentru eventuale suspiciuni de imbolnavire. (B.C.G.)

"Nu e epidemie"

Primarul din Murighiol a declarat ca zona in care s-au gasit pasarile a fost izolata si dezinfectata, pasarile fiind arse si ingropate.

"Nu este o epidemie, nu s-au inregistrat mai multe cazuri, ci doar la o singura gospodarie", a declarat primarul Filip Ivanov. Prefectul judetului Tulcea, Lefter Chirica, a spus ca s-a creat o zona de siguranta la nivelul gospodariei respective. "Este o gospodarie aflata undeva la marginea apei. Dar nu s-au semnalat pasari migratoare care sa aiba boala. Erau gaini, rate, gaste, dintre care deja murisera vreo 15, altele erau bolnave si o parte din ele pareau sanatoase. Nu este vorba de carantina, dar am luat masuri. Toata populatia din localitatea Murighiol va fi vaccinata, deja aceasta operatiune este in curs. Se instaleaza filtre pentru a dezinfecta toate mijloacele de transport care ies din localitate, s-a interzis livrarea produselor de pasare. Exista medici veterinari care fac verificari tot timpul, se monitorizeaza situatia. Nu exista morti suspecte in randul pasarilor. La o analiza standard s-a preluat o proba care s-a dovedit, in laborator, ca fiind virusul gripei aviare. Iar in judetul Tulcea nu exista ferme de pasari." (B.C.G.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=230072&data=2007-11-29