< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - miercuri, 28 noiembrie 2007

Vremuri grele pentru Ungureanu la SIE

Nominalizarea lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE nu rezolva deloc problemele pe care statul roman le are in privinta serviciilor de informatii. De la preluarea functiei, in 2004, prin deciziile sale in domeniul sigurantei nationale, Traian Basescu nu a facut altceva decat sa intretina o stare de conflict. Actiunile Cotrocenilor au avut un singur scop, subordonarea serviciilor secrete. Mentinuta de ambitiile lui Basescu, situatia incerta de la Serviciul de Informatii Externe, una dintre structurile esentiale ale statului, pune Romania intr-o pozitie extrem de nefericita. Controlul civil si democratic asupra activitatilor SIE a devenit, in mandatul lui Traian Basescu, doar o sintagma fara substanta. Iar inlaturarea lui Claudiu Saftoiu de la sefia structurii a intarit si mai mult influenta generalilor. Prezent la Antena 3, fostul director al SIE, Claudiu Saftoiu, incerca luni seara sa ii dea un sfat lui Ungureanu: "Sa fugi ca de dracu' de pozitia de director la lesa, pe care-l prefera, uneori, presedintele in ceea ce priveste relatia cu serviciile de informatii". La randul sau, fostul sef al SIE intre 1997 - 2000, Catalin Harnagea, a declarat pentru HotNews ca "relationarile create in interiorul serviciului" au adus numai scandaluri, tensiuni si banuieli ca SIE este "foarte aproape de anumiti politicieni". "Nu cred ca pe Ungureanu il asteapta lucruri foarte placute", este de parere Harnagea.

Fost apropiat al lui Basescu, Claudiu Saftoiu a plecat cu tam-tam de la conducerea SIE, in luna martie a acestui an. Presedintele i-a indicat clar ca intre a ramane si a pleca, ar fi bine sa aleaga cea din urma varianta. Una dintre declaratiile lui Saftoiu indica si mai mult care este atmosfera de lucru in Serviciu: "In SIE, daca nu intrebam, nu mi se spunea nimic".

Chiar daca va obtine votul Parlamentului, Mihai Razvan Ungureanu va trebui sa faca fata generalilor care taie si spanzura in SIE. Cel putin asa considera fostii directori ai serviciului. Pana in momentul de fata, cel mai influent general s-a dovedit a fi Silviu Predoiu. Aflat in prezent la conducerea interimara a SIE, Predoiu este perceput de mult timp ca adevaratul conducator al institutiei. In aceste conditii, este clar ca, pentru un civil ca Ungureanu, va fi foarte greu sa se impuna. Cu toate ca, in calitate de ministru de Externe al Romaniei, a avut de a face cu Serviciul de Informatii Externe. Ramane de vazut cum se vor putea echilibra lucrurile si cum vor putea fi evitate eventualele excese ale generalilor.

PSD conditioneaza votul de adoptarea legilor sigurantei nationale

Foarte probabil, Ungureanu va fi audiat pe 4 decembrie de comisiile parlamentare iar votul in plen va urma la interval de cel putin doua zile. Daca si cum va fi validat ramane de vazut. Deocamdata, PSD conditioneaza un vot favorabil de adoptarea legilor sigurantei nationale. In calitate de presedinte al partidului, Mircea Geoana a declarat marti ca atitudinea PSD "este destul de prudenta". "Preocuparea noastra e pentru reluarea dezbaterii legilor sigurantei si mi se pare nefiresc sa votam in Parlament un sef al unui serviciu imporant in absenta unui cadru legislativ care sa reglementeze acest subiect. Un vot al PSD va depinde si de adoptarea pachetului de legi privind siguranta nationala", a declarat liderul social-democrat.

Marius BATCA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1827&data=2007-11-28