< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - marti, 27 noiembrie 2007

Lumea ''Made in China''

Peste jumatate din marfurile false de pe pietele lumii vin din China, lucru care nu pare sa-i deranjeze pe cumparatori. Cererea de plagiate ieftine dupa marci de renume este uriasa, iar cumparatorii nu sunt numai localnici, ci si turisti din intreaga lume, care isi umplu bagajele cu chilipiruri, noteaza ziarul german Die Presse, preluat de Rompres. La aceasta situatie contribuie din plin si lipsa unei legislatii adecvate, pana in anul 1991 in China neexistand nici o lege a copyright-ului iar sistemul de protectie a drepturilor de autor este inca si azi la inceputuri.

Amenzile pentru comercializarea produselor contrafacute sunt extrem de mici in comparatie cu prejudiciul financiar si de imagine adus firmelor ''copiate''. Un caz celebru il reprezinta centrul comercial ''Piata de Matase din Beijing'', nevoit sa plateasca simbolica suma de 3.700 de euro celebrei firme americane The North Face.

Numai la granitele, pe aeroporturile si in porturile europene au fost confiscate de vamesi, in 2006, de trei ori mai multe marfuri false decat in anul precedent: in jur de 25 de milioane de produse. O actiune comuna de control a celor 27 de tari membre a dus, in luna mai anul curent, la descoperirea de componente contrafacute si false la un sfert din transporturile de marfa, in cauza fiind nu doar imbracaminte de marca, genti scumpe sau CD-uri si DVD-uri pirat, ci si garnituri de frana, masini-unelte, coniac, software, romane Harry Potter sau sculpturi din lemn.

Foarte periculos poate fi comertul cu produse farmaceutice false sau chiar toxice, care ajung in occident din China, afacerea fiind derulata pe internet, pe cai intortocheate.

Insa reglementarile nu au nici o valoare. Pentru oamenii de afaceri din provincie si politicienii locali mai importante sunt castigurile, veniturile din impozite si locurile de munca decat legile.

Autoritatile incearca totusi, timid, sa impiedice raspandirea falsurilor. Astfel, dupa ce seful asociatiei nationale pentru copyright, Liu Benjie, a recunoscut existenta a peste 120 de milioane de copii pirat de CD si DVD in fiecare an, Guvernul a creat o linie fierbinte prin care se ofera recompense de pana la 10.000 de euro celor care anunta descoperirea de produse pirat.

Adrian ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1823&data=2007-11-27