< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - luni, 26 noiembrie 2007

Bush, in favoarea unui stat palestinian democratic

Annapolis, ultima solutie pentru pace in Orientul Mijlociu

Presedintele american George W. Bush va avea, in cursul zilei de luni, intalniri separate cu premierul israelian Ehud Olmert si cu presedintele palestinian Mahmud Abbas, intr-un ultim efort privind crearea unui stat palestinian independent, inaintea incheierii celui de-al doilea mandat al sau, peste 14 luni, transmit agentiile de presa internationale.

Seful Casei Albe se va intalni in Biroul Oval cu cei doi demnitari marti, cu ocazia reuniunii privind Orientul Mijlociu, ce se va desfasura la Annapolis si ii va vedea din nou pe rand, miercuri, la Washington.

Presedintele Bush "va demonstra clar ca efortul (de pace-n.red.) are sprijinul sau" si reprezinta o prioritate a sfarsitului sau de mandat, a declarat consilierul prezidential pentru securitate nationala, Stephen Hadley, intr-o conferinta de presa, duminica, la Washington, subliind insa ca liderul american nu va impune vreo solutie.

George W. Bush si-a reafirmat duminica "angajamentul personal" in favoarea crearii unui stat palestinian independent, care sa coabiteze pasnic alaturi de Israel, insa nu a precizat pana unde se va implica pentru incetarea conflictului israeliano-palestinian.

Criticii il acuza pe presedintele SUA ca a neglijat conflictul israeliano-arab in timpul celor doua mandate ale sale si considera ca acesta nu doreste sau nu va putea sa se implice suficient, in ultimele 14 luni cate i-au mai ramas la Casa Alba, pana in inauarie 2009.

El a insistat duminica asupra faptului ca va depune toate eforturile pentru a sustine noul proces de pace israeliano-palestinian, care va fi lansat cu ocazia conferintei internationale de la Annapolis, unde alaturi de cei doi protagonisti mai participa reprezentanti din zeci de tari, dintre care 15 state arabe, sau institutii implicate direct sau indirect in problematica Orientului Mijlociu.

"Israelienii si palestinienii asteapta de mult ca aceasta viziune sa devina realitate", a spus presedintele Bush, chemand toate partile participante la conferinta de la Annapolis sa isi isi intensifice eforturile, in acest scop.

Obiectiv greu de realizat

Pe de alta parte, George W. Bush a contactat de mai multe ori autoritatile saudite, actori-cheie in regiune, pentru a le convinge sa trimita reprezentanti. Acceptul Arabiei Saudite a fost considerat de unii analisti politici drept un succes diplomatic al Washingtonului, desi Arabia Saudita continua sa nu recunoasca statul evreu. De asemenea, Siria si-a anuntat si ea prezenta, la nivel mai scazut decat celelalte state arabe, prin adjunctul ministrului de Externe sirian Faysal Mekdad, in timp ce toate statele prezente vor fi reprezentante la Annapolis de ministrii lor de Externe.

Unul din principalii consilieri ai presedintelui palestinian, Nabil Shaath, a declarat pentru Reuters ca, la Annapolis, israelienii si palestinienii vor culege roadele pricipiilor deja acceptate in timpul administratiei fostului presedinte american Bill Clinton.

"Acest lucru ne va permite sa nu o luam chiar de la inceput, ci sa continuam cu ceea ce s-a convenit" intre palestinieni si israelieni, a afirmat oficialul palestinian.

In pofida acestor declaratii relativ optimiste, majoritatea analistilor politici este de parere ca, in cazul in care va fi atins, principalul obiectiv al conferintei de la Annapolis va fi greu de realizat, din cauza dificultatilor pe plan intern cu care se confrunta cei trei lideri politici.

Liderul politic palestinian Mahmud Abbas ar putea fi inlaturat de la putere daca nu se va ajunge la nici-un acord la conferinta internationala de la Annapolis, a afirmat ministrul de Externe suedez Carl Bildt, citat de Rompres.

Ultima oportunitate

Conferinta de la Annapolis, ce va incepe marti (27 noiembrie), ar putea fi "ultima mare oportunitate pentru o veritabila solutie de existenta a doua state" in conflictul dintre Israel si Palestina, scrie Bildt, intr-un articol publicat de cotidianul Dagens Nyheter, adaugand ca "toata lumea realizeaza (...) ca daca discutiile nu au succes, situatia din regiune se va deteriora dramatic, cu siguranta".

"Din nefericire, este lesne de vazut ca presedintele Abbas va disparea atunci din partea palestiniana, iar locul lui ar putea fi foarte bine luat de niste forte mai militante", ceea ce ar eroda sansa unei solutii care sa implice existenta a doua state, a mai spus Bildt, adaugand ca acest fapt ar reprezenta o catastrofa, nu in ultimul rand pentru Israel.

Hamas: palestinienii vor ignora concluziile Annapolis

Miscarea islamista Hamas a afirmat luni ca "poporul palestinian" nu va tine cont de eventuale decizii adoptate la reuniunea de pace de la Annapolis, ce se va desfasura marti, in SUA. "Deciziile care vor fi luate la Annapolis nu vor angaja poporul palestinian, deoarece acesta nu a autorizat pe nimeni, arab sau palestinian, sa beneficieze de drepturile sale", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al Hamas, Fawzi Barhoum.

"Refuzam intrutotul sa recunoastem inamicul sionist, aceasta recunoastere nu va avea niciodata loc. Subliniem ca Palestina, de la fluviul Iordan la mare, apartine poporului palestinian", a afirmat un inalt lider al Hamas, Ossama al-Mouzadini. "Ierusalimul, de est si de vest, este capitala Palestinei", a adaugat el. "Orice solutie ce nu prevede revenirea refugiatilor palestinieni si eliberarea prizonierilor va fi refuzata", a continuat Ossama al-Mouzadini, subliniind ca delegatia condusa de presedintele palestinian, Mahmud Abbas, la Annapolis nu reprezinta poporul palestinian.

Iranul dezaproba participarea saudita la conferinta

Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat, intr-o convorbire telefonica cu regele Abdallah al Arabiei Saudite, ca dezaproba prezenta regatului saudit la reuniunea de pace privind Orientul Mijlociu de la Annapolis. "Doresc ca numele Arabiei Saudite sa nu faca parte dintre tarile participante la conferinta de la Annapolis", i-a declarat Mahmoud Ahmadinejad suveranului saudit. "Tarile arabe ar trebuie sa fie vigilente fata de comploturile si inselatoriile inamicului sionist", a adaugat seful statului iranian.

Duminica, presedintele Ahmadinejad a condamnat "asa-numita conferinta de pace", care in opinia lui "nu ofera niciun beneficiu poporului palestinian oprimat si are drept obiectiv sustinerea ocupantului sionist".

Mahmoud Ahmadinejad l-a contactat telefonic si pe presedintele sirian Bashar Al-Assad, convenind ca "doar adevaratii reprezentanti ai poporului palestinian pot lua decizii privind viitorul Palestinei, iar conferinte precum cea de la Annapolis sunt sortite dinainte esecului".

Liderul spiritual suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a prezis si el esecul conferintei internationale de la Annapolis: "Ei spera ca vor putea ajuta regimul uzurpator si fantosa sionista sa confere un pic de onoare responsabililor <<casei negre>>", a declarat ayatollahul Khamenei, facand aluzie la Casa Alba, in cadrul unui discurs rostit la Teheran. "Toti politicienii lumii stiu insa foarte bine ca aceasta conferinta este sortita esecului", a adaugat liderul spiritual suprem iranian, care a calificat reuniunea de la Annapolis drept "conferinta toamnei (...) deoarece a sosit toamna sperantei lor".

Robert MIRCEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1800&data=2007-11-26