< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - miercuri, 14 noiembrie 2007

Belarus ar putea gazdui rachete tactice rusesti

Moscova isi face scut antiamerican

Federatia Rusa ar putea amplasa rachete tactice de tip "Iskander" in Belarus, ca replica la planurile SUA de a desfasura elemente ale scutului antiracheta in Europa de Est, transmite Reuters, citand generalul rus Vladimr Zaritki. "De ce nu? In conditiile potrivite si cu acordul corespunzator al Belarusului, este posibil", a raspuns generalul Zaritki, comandantul artileriei ruse si fortelor antiracheta, intrebat daca ar putea fi amplasate rachete in replica la scutul american. "Orice actiune genereaza inevitabil o reactie", spune Zaritki, citat de Interfax. "Acesta este si cazul elementelor scutului antiracheta american din Cehia si Polonia", a adaugat oficialul militar.

Omologul sau de la Minsk, generalul Mihail Puzikov, a declarat, la randul sau, ca Belarus va achizitiona la preturi de dumping sisteme de rachete cu raza scurta de actiune "Iskander", capabile sa strapunga sistemele occidentale de aparare. Potrivit agentiilor de presa de la Moscova, livrarile de rachete rusesti catre Belarus ar putea reprezenta si o bariera impotriva NATO, a carei necesitate a fost evocata recent de ministrul rus al Apararii Anatoli Serdiukov. In perioada 2015 - 2020, sustine Puzikov, Minskul intentioneaza sa redoteze Brigada mobila de rachete 465, dislocata in regiunea Moghiliov, cu rachete cu raza scurta de actiune si echipamente si tehnica militara de ultima generatie de fabricatie ruseasca.

Racheta de tip "Iskander" are capacitatea de a lansa 480 de kilograme de incarcatura conventionala pe o raza de pana la 400 de kilometri. "Iskander" este echipata cu un focos conventional. Printre tipurile de misiuni pe care aceasta le poate duce la indeplinire, agentiile de presa ruse enumera atat distrugerea obiectelor inamice aflate in zbor, precum avioane sau rachete, cat si a sistemelor radar. In timpul zborului, nu urmeaza o traiectorie lineara simpla, fiind capabila de schimbari brusce de directie si de abateri semnificative de la traseul ideal dintre punctul de lansare si tinta. Potrivit analistilor militari, aceste calitati o fac greu de interceptat pentru orice sistem antibalistic care functioneaza in prezent.

Zaritki a precizat ca rachetele de tip Iskander respecta in intregime Tratatul Fortelor Nucleare cu Raza medie (INF). "Daca Rusia ar lua o decizie politica de a renunta la Tratatul INF, vom spori capacitatea militara a acestor rachete, inclusiv in legatura cu raza lor de actiune", a subliniat acesta. Intrebat daca Rusia ar putea spori raza de actiune a rachetelor Iskander la peste 500 de kilometri, interzisa prin tratatul INF, Zaritki a spus: "Cine stie ce ordine va da tara mama?".

Scutul american

Washingtonul intentioneaza sa amplaseze zece interceptoare de racheta in Polonia si un radar in Cehia, ca parte a scutului despre care sustine ca a fost proiectat sa protejeze Europa de atacurile cu racheta de catre state cum ar fi Iranul sau Coreea de Nord.

Rusia considera ca acest plan ar afecta echilibrul strategic, reprezentand o amenintare la adresa securitatii sale. In luna iulie, Moscova a propus ca cele doua tari sa foloseasca radarul rusesc din Qabala, in Azerbaidjan, ca o alternativa a scutului american antiracheta. Potrivit Rompres, secretarul american al Apararii, Robert Gates, a spus in timpul unei vizite la Moscova, in luna octombrie, ca radarul de la Qabala nu ar putea inlocui scutul american antiracheta.

La randul sau, pe 14 noiembrie, seful Statului-Major al armatei ruse, generalul Iuri Baluevski a spus ca elementele scutului antiracheta pe care SUA planuiesc sa le instaleze in Europa de Est sunt indreptate categoric impotriva Rusiei si nu a Iranului. "Daca in 2011 americanii vor da in exploatare radarul din Republica Ceha, iar intre 2012 - 2013, rachetele interceptoare din Polonia, toate aceste componente vor fi indreptate impotriva Rusiei", a sustinut generalul rus, care a tinut sa sublinieze ca "trupele ruse nu sunt obligate sa protejeze lumea intreaga de Statele Unite ale Americii".

"Astazi nu exista niciun motiv ca un stat sa se teama de armata rusa. Totusi, nu cred ca armata rusa este obligata sa apere lumea de americanii cei rai", a raspuns Baluevski, intrebat daca lumea poate conta pe Rusia pentru a o proteja de presupusele "planuri malefice americane".

Moscova isi va "compensa pierderile"

Miercuri, comandantul fortelor de rachete din Rusia a declarat ca dotarea, atat a armatei belaruse, cat si a celei ruse cu rachete "Iskander" va permite Moscovei sa-si compenseze pierderile in urma aplicarii Tratatului cu privire la lichidarea rachetelor cu raza scurta si medie de actiune. "Noi am avut in dotare sistemul de rachete cu raza scurta de actiune Oka, fara analogie in lume, care, din pacate, a fost distrus din cauza acestui tratat, insa o data cu dotarea armatei ruse cu sisteme operativ-tactice Iskander, cu raza de actiune de 280 km, aceasta bresa va fi acoperita", a remarcat generalul Vladimr Zaritki.

Zaritki a facut aluzie la faptul ca rachetele "Iskander" ar putea fi ameliorate in cazul in care Rusia isi va suspenda participarea la Tratatul cu privire la lichidarea rachetelor cu raza de actiune scurta si medie, in contextul in care saptamana trecuta Duma de Stat a votat moratoriul privind suspendarea participarii Rusiei la CFE.

M. BATCA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1640&data=2007-11-14