< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - marti, 13 noiembrie 2007

Troica UE-Rusia-SUA pregateste propuneri concrete pentru 20 noiembrie

Condoleezza Rice este nemultumita de situatia din Balcani

Bosnia-Hertegovina nu este realmente stat, iar Kosovo nu are sistem economic, sustine secretarul de Stat american

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a declarat pentru reprezentantii cotidianului "Dallas Morning News"ca Bosnia-Hertegovina si Kosovo nu au progresat dupa razboi, se arata intr-un interviu postat pe siteul Departamentului de Stat al SUA. In primul caz, motivul este acela ca Bosnia nu este realmente un stat, cu trei presedinti, trei forte de politie si trei armate. In cel de-al doilea caz, Kosovo nu are un sistem economic propriu. Secretarul de stat a subliniat ca perioada de tranzitie dupa incetarea razboaielor din Balcani - ce au avut loc dupa destramarea fostei Iugoslavii - nu a avut rezultatele bune asteptate. "Statele Unite nu au o structura care sa se ocupe in mod particular de tranzitia de la razboi la pace", a spus Condoleezza Rice.

Mediatorii troicii privind Kosovo (UE, Rusia, SUA) vor trece pe 20 noiembrie la o etapa "mai activa", facand propuneri concrete pentru provincia separatista a Serbiei, a anuntat luni la Bruxelles Cristina Gallach, purtatorul de cuvant al inaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa si de securitate comuna, Javier Solana, transmite AFP.

Potrivit declaratiilor oficialului, troica, in care UE este reprezentata de germanul Wolfgang Ischinger, a trecut de la o situatie "in care ea era intermediarul", la "o atitudine mai activa". Ea ar urma "sa aduca idei la masa discutiilor" la viitoarea reuniune dintre liderii sarbilor si cei ai etnicilor albanezi, care va avea loc pe 20 noiembrie la Bruxelles, cand vor fi cunoscute rezultatele alegerilor legislative din Kosovo, de pe 17 noiembrie.

Potrivit Rompres, negocierile dintre sarbi si etnicii albanezi, prevazute sa se incheie pe 10 decembrie, sunt percepute ca o ultima sansa de a se ajunge la un acord negociat intre cele doua parti. Pana in prezent, etnicii albanezi au refuzat altceva decat independenta pentru Kosovo, teritoriu al Serbiei administrat de ONU si patrulat de NATO din 1999. Sarbii, sustinuti de Moscova, nu vor decat o larga autonomie pentru provincie.

Marius BATCA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1610&data=2007-11-13