< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - vineri, 9 noiembrie 2007

Stiri pe scurt

Impozite si taxe online

Firmele vor putea sa plateasca online, incepand de anul viitor, unele taxe si impozite, masura urmand sa fie introdusa de Agentia Nationala de Administrare Fiscala pana la 30 iunie 2008, a declarat, ieri, presedintele institutiei, Daniel Chitoiu. Totodata, ANAF va exinde la nivel national, in primul trimestru al anului viitor, proiectul de depunere online a declaratiilor fiscale, a mai afirmat Chitoiu. ANAF intentioneaza sa introduca posibilitatea depunerii online a declaratiilor fiscale si pentru persoanele fizice, momentul vizat pentru implementare fiind termenul de declarare aferent primului trimestru al anului 2008. Presedintele Agentiei a precizat ca se lucreaza la o procedura pentru abilitarea altor agenti economici, 4 sau 5 firme, pentru emiterea semnaturii electronice. Astfel, se incearca extinderea procedurii de eliberare a semnaturii electronice, realizata in prezent prin sistemul IT al Ministerului Economiei si Finantelor. (F.B.)

Preturile terenurilor explodeaza

Preturile terenurilor din regiunile limitrofe Bucurestiului vor creste in urmatorii cinci ani cu 50 - 200%, cel mai mare avans urmand sa fie inregistrat in zonele de sud-est si nord-est, potrivit companiei de servicii imobiliare Neoland Invest, transmite Mediafax. "Cresterea va fi in functie de ceea ce se dezvolta in zilele respective. Terenurile din zonele de nord-est si de sud-est vor inregistra insa cele mai mari cresteri, pentru ca in prezent au cele mai mici preturi", a declarat, ieri, directorul general al companiei, Costin Lazar. Cea mai mare parte a terenurilor tranzactionate in jurul Capitalei sunt extravilane, care, ulterior, sunt trecute in intravilan. "Preturile terenurilor extravilane sunt de pana la zece ori mai mici decat la cele intravilane. Investitorul trebuie sa plateasca circa un euro pe metru patrat pentru trecerea loturilor de teren dintr-un regim in altul", a precizat Lazar. El a mentionat ca autoritatile localitatilor din jurul Bucurestiului iau in calcul trecerea intregii suprafete de teren din extravilan in intravilan. In acest caz sunt: comuna Corbeanca, orasul Voluntari, Balotesti si Domnesti. (F.B.)

Sase pentru Cernavoda

Nuclearelectrica a acceptat, luni, toate cele sase oferte depuse de investitorii interesati sa participe la constructia reactoarelor 3 si 4, respectiv Enel (Italia), Electrabel (Belgia), Iberdrola (Spania), CEZ (Cehia), ArcelorMittal Romania si RWE (Germania). "Negocierea conditiilor de asociere in viitoarea societate comerciala care va finaliza cele doua unitati va incepe conform graficului stabilit prin Hotarare de Guvern, respectiv in ultima decada a lunii noiembrie", se arata intr-un comunicat al producatorului de electricitate. Compania de proiect va fi inregistrata pana la 31 martie 2008 si va functiona ca producator independent de energie. Nuclearelectrica, operatorul reactoarelor, va contribui la capitalul viitoarei firme cu activele existente, evaluate la 250 de milioane de eurol. (G.M.)

Noua Mazda 6 in Romania

J.A.Schmid, directorul regional pentru Europa Centrala si de Est al Mazda, a anuntat ieri, la inaugurarea unui show-room in cartierul Vitan apartinand BDT Cars, ca Romania va fi printre primele tari din UE in care va fi lansata noua Mazda 6. Modelul va fi pus spre vanzare in luna decembrie. In majoritatea tarilor europene el va fi disponibil incepand cu primavara viitoare. Cristian Rigu, directorul pentru Romania, apreciaza o creste a marcii pentru 2008 la circa 1900 de unitati, fata de nivelul de 1000 estimat pentru 2007. Lider la vanzari este modelul Mazda 2. O cerere mare se inregistraza si pentru modelul de varf CX-7. "Dupa lansarea noii Mazda 6, cred ca ordinea se va schimba", a declarat Schmid. (C. VARZARU)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=229178&data=2007-11-09