< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - joi, 8 noiembrie 2007

Activarea eparhiilor in Republica Moldova genereaza tensiuni la Moscova

Biserica Ortodoxa Rusa, in conflict cu Patriarhia Romana

Biserica Ortodoxa Rusa s-a adresat Patriarhiei Romane solicitand anularea recentei hotarari privind deschiderea celor trei eparhii in Republica Moldova, potrivit unei declaratii a Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, citata de ITAR-TASS, potrivit Rompres. ''Sfantul Sinod, a luat cunostinta, cu adanca ingrijorare si durere, de hotararea Bisericii Ortodoxe Romane de a institui pe teritoriul canonic al Patriarhiei Moscovei trei eparhii cu sedii in orasele Balti, Cantemir si Dubasari'', se arata in declaratia mentionata. In opinia Bisericii Ortodoxe Ruse, acest pas ''va cauza prejudicii serioase, atat relatiilor reciproce dintre cele doua patriarhii, cat si unitatii ortodoxe in ansamblu''. In aceeasi declaratie se arata ca la Balti si Dubasari sunt deja ''episcopi ortodocsi legal inregistrati, iar numele oraselor mentionate figureaza in titulaturile structurilor eparhiale ale Bisericii Ortodoxe a Moldovei''.

''In ceea ce priveste eparhia Basarabiei de Sud, cu sediul in Cantemir, in componenta careia intra, potrivit Bisericii Ortodoxe Romane, fosta Cetate Alba, Ismail si Transnistria, patriarhul Moscovei atrage atentia asupra faptului ca in denumire intra o regiune aflata in componenta Bisericii Ortodoxe Ucrainene, unde, de asemenea, exista deja episcopi ortodocsi'', se mai spune in declaratia amintita. Potrivit Patriarhiei Moscovei, noua hotarare a Sinodului Bisericii Romane ''continua si sporeste caracterul anticanonic al hotararii sale anterioare'', din 19 decembrie 1992, privind reactivarea in Republica Moldova a Mitropoliei Basarabiei.

BOR, Biserica "ocupantilor romani" ai Basarabiei

Aceasta problema, se spune in aceeasi declaratie a Bisericii Ortodoxe Rusie, a aparut din 1918, cand ''dupa ocuparea de catre trupele romane a regiunii dintre Nistru si Prut, eparhia Chisinaului, apartinand din 1813 Bisericii Ortodoxe Ruse, a fost inclusa in componenta Bisericii Romane sub denumirea de Mitropolia Basarabiei, iar arhiereii crestini care nu au fost de acord cu aceasta decizie au fost alungati din Basarabia''. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis recent reactivarea a sapte noi episcopii. Intre acestea figureaza Episcopia de Balti (fosta a Hotinului), cu sediul in orasul Balti, Episcopia Basarabiei de Sud (fosta Cetatea Alba-Ismail), cu sediul in orasul Cantemir, si Episcopia Ortodoxa a Dubasarilor si a toata Transnistria (fosta Misiunea Ortodoxa Romana din Transnistria), cu sediul la Dubasari. Decizia de reactivare sau reinfiintare a acestor trei episcopii, fortate sa-si intrerupa activitatea in perioada sovietica, a provocat reactii dure si din partea Mitropoliei Moldovei de la Chisinau, dependenta canonic de Patriarhia Moscovei. Mitropolia Basarabiei a fost reactivata in anul 1992, fiind succesoarea spirituala, canonica si istorica a Mitropoliei Basarabiei. care a functionat pana in anul 1944 inclusiv, si se subordoneaza Patriarhiei Romane. Autoritatile moldovene au recunoscut Mitropolia Basarabiei abia in 2002, in urma unei decizii a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), de la Strasbourg.

Tudor BORCEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1552&data=2007-11-08