< Imprimare >      ZIUA - MAGAZIN - sambata, 3 noiembrie 2007

Hollywoodul se muta in Europa de Est

Tot mai multi producatori de cinema europeni si americani se muta in Europa centrala si orientala pentru a profita de preturile competitive, de mana de lucru calificata, de decorurile naturale si de vestigiile trecutului comunist.

Americanul David Varod, cel care a cumparat studiourile bulgare din Boyana, un cartier al Sofiei, spune ca va construi aici un mic Hollywood: "Anul viitor, acestea vor fi cele mai mari studiouri de productie din Europa". "Nu numai ca suprafata, ci si ca numar de productii", a declarat acest reprezentant al casei de productie hollywoodiene "Nu Image/Millenium Films", citat de Mediafax.

Acesta intentioneaza sa investeasca 30 de milioane de euro in urmatorii trei de ani pentru a face din "Nu Boyana" un studio de productie cautat de toti producatorii de cinema. Aici se filmeaza deja filmul "The Code", cu actorii Antonio Banderas si Morgan Freeman.

"Este de sase ori mai ieftin sa realizezi un film in Bulgaria decat in Statele Unite si cu 35% mai ieftin decat in Cehia. Piata din Bulgaria este una la fel de buna ca si cea din Romania", a explicat Varod.

"Cel mai bun motiv pentru a veni in Bulgaria sunt decorurile, potrivite pentru subiecte istorice legate de comunism sau pentru actiuni care se desfasoara in natura", a declarat producatorul francez Patrick Sandrin, care a turnat in Bulgaria o parte din filmul "Est-Ouest", de Regis Wargnier, cu Catherine Deneuve si Sandrine Bonnaire, si "Le Lievre de Vatanen" cu Christopher Lambert.

In Romania, chiar daca nu vin foarte multe companii straine, se realizeaza numeroase productii, precum recenta "Tinerete fara tinerete"/"Youth without Youth" de Francis Ford Coppola.

"Infrastructura productiei moderne si competitive, calitatea tehnicienilor, peisajele diverse si costurile cele mai mici" sunt atuurile romanilor, este de parere Bogdan Moncea, responsabil al Castel Film Studios, care lucreaza cu producatori precum Paramount, Miramax Pictures si HBO.

"Amen" de Costa-Gavras, "Cold Mountain" cu Nicole Kidman, "Joyeux Noel" de Christian Carion sau "Sex Traffic" de David Yates au fost realizate la Castel si la Media Pro, celalalt mare studio de productie romanesc.

Costurile de productie mici nu constituie principalul avantaj, este de parere Christian Dubois, un francez care a fondat la Praga compania Blue Screen: "Praga ramane o alegere buna chiar daca alte tari, precum Romania si Bulgaria, se impun prin preturile mici. Cehii practica cele mai mari preturi (din regiune n.r.), dar sunt mai buni din punct de vedere tehnic".

Roman Polanski, care in 2004 a realizat "Oliver Twist" la Barrandov Studios, le-a clasat "printre cele mai bune" din lume. Barrandov Studios se lauda cu "cel mai mare studio izolat fonic din Europa".

Printre companiile cu sediul in Cehia se mai numara Stillking, fondata de un expatriat britanic, care a realizat "Casino Royale" cu Daniel Craig in rolul lui James Bond, si recentul "Wanted", cu Morgan Freeman si Angelina Jolie. Alte filme realizate la Praga sunt "Cronicile din Narnia" si "Faubourg 36" al francezului Christophe Barratier.

In Ungaria, o lege din 2004 prevede subventionarea filmelor cu pana la 20% din costurile de productie, fapt care a incurajat aparitia studiourilor private. Universal a ales unul dintre ele, Korda, pentru turnarea filmului "Hellboy 2", in regia lui Guillermo del Toro.

In Lituania, Lituanian Film Studio (LFS) obtine 85% din venituri din productii straine. In prezent, la acest studio se turneaza "Defiance", un film despre rezistenta evreiasca in Polonia, al lui Edward Zwick, castigator de premiu Oscar, cu Daniel Craig. In 2006, Vilnius a gazduit filmarile la "Razboi si pace", o productie realizata in urma colaborarii a sase tari. "Companiile straine ne ajuta sa supravietuim si sa atragem specialisti, care altfel ar fi emigrat de mult", a declarat directorul LFS, Ramunas Skikas. (D.M.V.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=228846&data=2007-11-03