< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - vineri, 2 noiembrie 2007

Putin este dorit pentru URSS

La alegerile legislative, partidul Rusia Unita, al actualului presedinte rus, reprezinta pentru rusi garantul renasterii puterii fostului imperiu rosu

In Rusia demareaza, maine, campania electorala pentru alegerile legislative din 2 decembrie, fiind de asteptat ca scrutinul sa ia forma unui plebiscit pentru presedintele Vladimir Putin, al carui succesor la sefia Kremlinului va fi stabilit in martie 2008.

Cu o luna inaintea legislativor, atmosfera electorala din Rusia se dovedeste destul de monotona, in conditiile in care nu mai e un secret ca jocurile scrutinului sunt deja facute, mai ales dupa ce Putin a anuntat, la 1 octombrie, ca va conduce lista de candidati ai partidului de guvernamant Rusia Unita. Conform unui recent sondaj de opinie, citat de Rompres, Rusia Unita este creditata cu 67 la suta din voturi, fata de 17 la suta cat ar obtine comunistii, sase procente la care au sanse ultranationalistii lui Vladimir Jirinovski si doar patru procente la care poate spera formatiunea Rusia Dreapta, de orientare pro-Kremlin.

In paralel cu ampla mediatizare a candidatilor Rusiei Unite, zeci de mii de simpatizanti ai presedintelui au participat la manifestatii de sprijin organizate in ultimele zile in diferite orase din Rusia. De la decizia actualului sef al statului de a participa la alegerile legislative, "efectul Putin" s-a resimtit sub forma cresterii cotei de popularitate a formatiunii Rusia Unita, care se situa, anterior, la aproximativ 55 la suta, releva acelasi sondaj. Putin a promis ca va parasi Kremlinul in 2008, avertizand, insa, ca va ramane o persoana "influenta". Mai multi apropiati de-ai sai au sugerat ca acesta ar putea candida din nou pentru presedintie in 2012. Pentru cetatenii rusi, Putin reprezinta garantul stabilitatii si al refacerii puterii ruse, dupa socul resimtit la destramarea URSS si in timpul perioadei dificile corespunzatoare mandatelor fostului presedinte, Boris Eltin, marcata de o scadere economica si de criza financiara din 1998.

FSB vrea sa interzica bancurile cu Putin

Desi, la popularitatea de care se bucura, Putin n-ar avea nevoie de protectia excesiva a imaginii, in Rusia, probabil din exces de zel sau din puterea obisnuintei, Serviciul Federal de Securitate (FSB) recurge din nou la practicile predecesorului sau - KGB, temuta politie politica din perioada sovietica - si este gata sa interzica bancurile al caror personaj central este presedintele, au informat, ieri, agentiile de presa ruse. Scandalul legat de anecdotele care circula pe seama lui Vladimir Putin si a partidului Rusia Unita s-a declansat la Novosibirsk (Siberia meridionala). Directia FSB din aceasta regiune rusa a trimis Comisiei Electorale din teritoriu o scrisoare in care sesizeaza ca ofiterii sai operativi au depistat "incalcari flagrante ale legislatiei electorale". Concret, la 23 octombrie, persoane apropiate de staff-ul regional al Partidului Comunist au difuzat ziarul electoral "Pentru puterea poporului", care continea, in afara materialelor de propaganda, si sinteze foarte critice la adresa puterii actuale din Rusia, si mai multe bancuri despre Vladimir Putin, liderul ultranationalist rus Vladimir Jirinovski (care figureaza in bancuri sub porecla de "Jirik"), precum si despre lideri ai partidelor Rusia Unita si Rusia Justa (o excrescenta a partidului pro-Putin). Agentia Interfax a incercat sa intrevada care dintre bancurile din rubrica "Anecdote de la Ziuganov" nu a fost pe placul FSB, relatand unul dintre acestea: "Acum este clar definitiv ca Aleksandr Puskin (este vorba despre marele poet rus) este pe de-a-ntregul al nostru, Tereteli (arhitect oficial) - al nostru pretutindeni, iar Putin - al nostru pentru totdeauna!".Comunistii din Novosibirsk nu considera ca au incalcat legea electorala si au avertizat FSB-ul local ca nu numai ca nu vor suspenda rubrica "Anecdote de la Ziuganov" dar ca vor publica si mai multe bancuri despre actualii lideri rusi.

Rusia nu-si reduce exporturile de armament

Moscova nu va permite nimanui sa limiteze exporturile legale de arme ale companiilor ruse, a declarat presedintele Vladimir Putin, lansand astfel un avertisment cu privire la sanctiunile impuse de Statele Unite celui mai mare exportator national de arme, noteaza Mediafax. Sub conducerea lui Putin, producatorii rusi de arme au aplicat o politica agresiva a exporturilor de armament, iar Kremlinul incearca sa isi recastige pozitia de putere mondiala in Orientul Mijlociu, Asia si America Latina. Tendinta Rusiei de a majora exporturile de armament a provocat tensiuni cu SUA, cele doua puteri aflandu-se adesea in competitie directa pentru contractele majore. Statele Unite au impus, anul trecut, sanctiuni impotriva exportatorului national de arme al Rusiei, Rosoboronexport, pentru cooperarea cu Iranul, masura pe care Moscova a considerat-o "ilegala" si "clar nelegitima".

Rosoboronexport, unul dintre cei mai mari comercianti de arme din lume, este condus de un fost coleg al lui Putin de pe vremea cand actualul presedinte activa in structurile KGB, Serghei Cemezov. (D.E.)

Ileana CORNEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=228824&data=2007-11-02