< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - marti, 30 octombrie 2007

Reactivarea eparhiilor din Basarabia considerata "interventie agresiva"

Deciziile BOR, luate in discutie la Moscova

Situatia Bisericii Ortodoxe Romane din Republica Moldova va fi discutata, pe 19 si 20 noiembrie, la Moscova, la o reuniune a reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Romane si a Bisericii Ortodoxe Ruse, a declarat purtatorul de cuvant al Patriarhie Romane, Constantin Stoica, citat de Mediafax.

Preotul Constantin Stoica a explicat ca delegatia romana va fi condusa de IPS Nifon, iar din ea vor mai face parte PS Casian si episcopul vicar-patriarhal Ciprian Campineanul. "Biserica Ortodoxa Romana considera ca dialogul este singura cale de a realiza problemele aparute intre Bisercile Ortodoxe Surori. Intre BOR si Biserica Rusa dialogul a reinceput dupa Revolutie, o perioada a stagnat, dar in ultima perioada a fost reluat", a explicat preotul Stoica.

Mitropolia Moldovei a apreciat decizia BOR, de reactivare a trei episcopii istorice pe teritoriul Moldovei, drept o interventie "directa si agresiva" pe teritoriul canonic al altei Biserici si cere revocarea deciziei pentru a evita confruntarile intre credinciosi si cler, a informat BASA-press.

"Acest fapt este o lovitura peste existenta ortodoxiei - unita, care este constituita dupa criteriul statalitatii, dar unita intr-o singura credinta si o singura oranduiala canonica. Canoanele bisericesti reglementaza existenta intr-o singura episcopie a unui singur episcop, ori, numirea in teritoriu a unor noi episcopi presupune o suprapunere a conducerii bisericesti si cerem Patriarhiei Romane sa renunte la aceasta decizie", a declarat, in urma cu o zi, IPS Vladimir, in cadrul unei sedinte.

La reuniunea amintita au participat episcopii vicari ai Mitropoliei Cernautilor si Bucovinei si a Mitropoliei Odesei si Ismailului, cu titulaturile de Hotin, respectiv Cetatea Alba (Belgoroddnestrovsc), care sunt direct afectati teritorial-canonic de reactivarea episcopiilor romanesti. Potrivit BASA-press, membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova "mizeaza pe o colaborare odata cu venirea noului patriarh al Romaniei si la o ameliorare a situatiei a dezbinului bisericesc existent pe teritoriul Republicii Moldova". Seful Cancelariei Mitropoliei Basarabiei, Andrei Deleu, a declarat ca aceste episcopii au insemnatate istorica pentru Patriarhia Romana. "Ele au obtinut deja un statut juridic si despre reactivarea lor se discuta din 2006", a precizat Deleu.

Eparhii reactivate

Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane, reunit intre 22 si 24 octombrie 2007, la resedinta patriarhala, sub presedintia PF Daniel, a decis reactivarea, in Mitropolia Basarabiei, a Episcopiei de Balti (fosta a Hotinului), cu sediul in orasul Balti, a Episcopiei Basarabiei de Sud (fosta de Cetatea Alba-Ismail), cu sediul in orasul Cantemir, si a Episcopiei Ortodoxe a Dubasarilor si a toata Transnistria (fosta Misiunea Ortodoxa Romana din Transnistria), cu sediul la Dubasari. Sinodul a mai decis infiintarea Episcopiei Salajului, cu sediul in municipiul Zalau (in Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului), a Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei (in Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale), a Episcopiei Ortodoxe Romane a Europei de Nord, cu sediul la Stocholm (in Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Centrale si de Nord), precum si a Episcopiei Ortodoxe Romane din Australia si Noua Zeelanda, cu sediul la Melbourne, dependenta canonic direct de Patriarhia Romana.

T.B.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1402&data=2007-10-30